U KINIMA: 'STEP UP 4'

Ples s dvije lijeve noge

13.08.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Četvrti nastavak već odavno dosadnog serijala gori je od prethodnika

U moru filmova kojima novi nastavci nisu potrebni, 'Step Up' je pri vrhu, ali bez obzira na besmislenost odugovlačenja ovoga serijala, stigao je 'Step Up 4'. Prijašnji nastavak bio je prilično dobro vizualno realiziran uz inače katastrofalnu radnju, glumu i scenarij. Uopće nije upitno da će četvrti film biti loš, ali pitanje je može li novi redatelj Scott Peer koji je iskustvo stjecao u glazbenim spotovima unijeti svježinu u projekt.

'Step Up 4' najgori je film u serijalu, što svakako nije neočekivano. Ples, koji bi trebao biti osnovni element filma, postaje gotovo zanemariv s obzirom na količinu očajnih dijaloga i općenito scena koje nemaju nikakvoga smisla. Zatim, koreografija kao i produkcija očito su na znatno nižem nivou od prethodnika, a redatelj Scott Peer prilično nenadahnuto i često nepregledno kadrira plesne sekvence. Kako je to zapravo jedini razlog zašto bi netko uopće gledao ovaj uradak, tada ne preostaje mnogo čime se gledatelj može zabaviti. Neke plesne sekvence su izvrsne, ali većina je zanemariva i uglavnom djeluju kao nakupine glazbenih spotova bez konkretne glavne teme koja ih povezuje. Gluma je naravno ispod svakog filmskog prosjeka s bezbroj klišeja koji se besramno provlače kroz cijeli scenarij. Imamo i nezaobilaznu ljubavnu priču koja je toliko plitka da se 'Sumrak' filmovi doimaju poput adaptacija Shakespearea, a služi samo tome da se filmu produlji trajanje. 'Step Up 4' očito je samo besramno iskorištavanje ciljane publike s malo uloženog truda i jedino se mogu pohvaliti plesači koji su dobro odradili svoj posao, ali i oni se doimaju osrednje kad je režija bezlična zbrka. Teško je povjerovati da je budžet ovoga filma 33 milijuna dolara kada je prijašnji bio znatno 'spektakularniji' za nižu cifru od 30 milijuna. Nadajmo se da će publika konačno shvatiti kako je ovo bacanje novca pa ćemo možda i dobiti korektan moderni plesni film.

Ciljana publika i ljubitelji plesnih filmova možda će ovdje pronaći neku zabavu, a svi ostali trebali bi zaobići 'Step Up 4' jer ne pruža ništa konkretno osim obilja klišeja zamaskiranih donekle solidnim plesnim izvedbama pod palicom slabog i neinventivnog redatelja. Loše i zanemarivo.