PULA FILM FESTIVAL 2012.

Dobitnik Zlatne palme i festivalski hitovi u Puli

20.06.2012 u 13:02

Bionic
Reading

Predstavljen je Međunarodni program ovogodišnjeg filmskog festivala u Puli

Nakon što je prošli tjedan predstavljen domaći, nacionalni program, danas je u zagrebačkom KIC-u otkriven i popis filmova iz Međunarodnog programa 59. Festivala igranog filma u Puli, a koji će se održati od 14. do 28. srpnja na Kaštelu, u kinu Valli i Areni. A sam je program vrlo atraktivno 'uokviren' – otvorit će ga 'Zbogom kraljici' (Les Adieux à la Reine) Benoita Jacquota, priča o francuskoj aristokraciji uoči francuske revolucije koja je otvorila i ovogodišnji filmski festival u Berlinu, a zatvorit će ga 'Ljubav' Michaela Hanekea, ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Cannesu.

Međunarodna selekcija sastavljena je od programa Europolis i Zemlja prijatelj, a izbornik Zlatko Vidačković uvrstio je 18 naslova probranih po najvećim europskim filmskim festivalima; mnogi od njih će nakon Pule krenuti i na malu turneju po Hrvatskoj, točnije moći će se pogledati u riječkom Art-kinu Croatia, na Dubrovačkim ljetnim igrama, kao i u zagrebačkim art-kinima Metropolis, Grič, KIC te ljetnom kinu Tuškanac.

Zemlja prijatelj ovogodišnjeg festivala je Francuska, a uz 'Zbogom kraljici' prikazat će se još šest uradaka iz te zemlje, naslovi kao što su politička biografija 'Sarkozy', trileri 'Drugi svijet' i 'Osveta', kriminalističke drame 'Snjegovi Kilimandžara' i 'Žena iz petog okruga' (s Ethanom Hawkeom) te drame 'Noćni izlazak' i 'Povratak u mladost', zapravo belgijsko-francuska koprodukcija.

Italija ima tri filma u programu Europolis, drame 'Shun Li i pjesnik' (s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi) i 'Ovo mora biti pravo mjesto' (sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi) te dokumentarni road trip 'Italija, voli je ili napusti'. Njemačka dolazi s komedijom 'Hotel Lux' i 'transrodnom ljubavnom dramom' pod nazivom 'Romeos'. Posebnu projekciju koja se ne propušta ove će godine imati klasik Gilla Pontecorva, politička bomba 'Bitka za Alžir', remek-djelo iz 1966., atraktivno i aktualno i danas.

'Koriolan' Ralpha Fiennesa, moderni Shakespeare sniman u Srbiji, prikazat će se u Areni, baš kao i krimić 'Noćni ubojica' s Charlotte Rampling, 'Vrata' Istvana Szaboa i češka romantična komedija 'Savršeni dani'.

Opus francuskog redatelja Claudea Chabrola ispunit će retrospektivu (naslovi koji nisu bili prikazivani na recentnim retrospektivama, poput 'Betty', 'Pakao', 'Cvijet zla'...), a o nagradama u Međunarodnom programu odlučivat će žiri, u sastavu Milčo Mančevski, Mirjana Karanović i Metod Pevec