MILIJARDE DOLARA PRIHODA

Koji su najgledaniji filmovi u povijesti?

26.05.2012 u 13:44

Bionic
Reading

Dvanaest je filmova dosad uspjelo zaraditi više od milijarde dolara, a među njima i još uvijek friški 'Osvetnici' koji brzinskom zaradom najavljuju pohod na sam vrh

Ako se njegovoj inicijalnoj zaradi uračuna inflacija, najveću zaradu u povijesti kinematografije ostvario je predratni klasik 'Prohujalo s vihorom'. Ukupna zarada sedamdeset i tri godine starog filma procjenjuje se na više od tri milijarde dolara. Kada bismo nastavili dalje računati zaradu s inflacijom, među najuspješnijima filmovima našli bi se sigurni i 'Ratovi zvijezda', 'Moje pjesme, moji snovi', 'E. T.', 'Doktor Živago', 'Ralje' i dalje. No metoda preračunavanja nije najpouzdanija pa se jedinom čvrstom i pouzdanom drži ljestvica koja pokazuje apsolutne zarade. Tu je na čelu 3D spektakl 'Avatar', a među prvih deset nalaze se samo dva filma iz prošlog stoljeća.

Kako bilo, velike od najvećih razlikuje broj znamenki. U trenutku kada se stotine milijuna pretvore u milijarde, ulazi se u klub slavnih. Evo svih filmova kojima je dosad to uspjelo. Posebno treba pratiti zbivanja s 'Osvetnicima', jer novi film o superjunacima još je debelo u kinima, predstoje mu još tjedni i tjedni igranja i ima realne šanse da promijeni situaciju na vrhu.


AVATAR (James Cameron, 2009.)
- 2.782.275.172 dolara

Fantastični ep o rudarima budućnosti koji koloniziraju planet Pandora uvjerljivo je najkomercijalniji film svih vremena, prvi film koji je premašio i daleko nadišao zaradu od dvije milijarde dolara. Prema službenim podacima, produkcija filma stajala je oko 300 milijuna, a oko 150 je uloženo u promociju, što je 'Avatar' višestruko vratio. Legenda kaže da se sa snimanjem filma čekalo više od deset godina, jer krajem devedesetih, kada je scenarij bio spreman, tehnika nije bila dovoljno razvijena da se snimi takav film. Čekanje se očito isplatilo.


When You Are Ready
Avatar — MOVIECLIPS.com

TITANIK (James Cameron, 1997.) - 2.183.420.323 dolara

Već ovdje lako je zaključiti da je James Cameron najuspješniji redatelj svih vremena, jer oba prvoplasirana filma su njegovi. Veličanstveni ep o ljubavnoj priči na putovanju bez povratka još nije rekao svoju posljednju riječ na blagajnama, jer upravo je u toku prikazivanje 3D izdanja. Zahvaljujući tom ponovljenom prikazivanju, i 'Titanik' je prešao čarobnu granicu od dvije milijarde. Što god mislili o 'Titaniku', film obiluje antologijskim scenama većim od života, koje su Kate Winslet i Leonarda DiCaprija učinile besmrtnima.


HARRY POTTER I DAROVI SMRTI – 2. dio (David Yates, 2011.) - 1.328.111.219 dolara

Osmi, posljednji dio serijala o malom čarobnjaku. Harry, Hermiona i Ron vraćaju se u Hogwarts da bi napokon i konačno dotukli Lorda Voldermorta. S gotovo pola milijuna zarade u prvom vikendu prikazivanja, film drži rekord najboljeg filmskog otvaranja svih vremena. Daniela Radcliffea odabrali su za ulogu Harryja Pottera kada mu je bilo jedanaest. Danas, sa 22, može reći da je u dobi u kojoj većina nema ni diplomu, ostvario jednu od najvećih zarada u filmskoj povijesti.

OSVETNICI (Joss Whedon, 2012.) - 1.180.378.000 dolara

Jedini ovogodišnji film koji se uspio ubaciti na top 50, dogurao je do četvrtog mjesta – i još raste. Je li film koji objedinjuje dream team superjunaka formula uspjeha? Najveći heroji Marvelovih stripova – Iron Man, Kapetan America, Thor i Hulk na zajedničkom su zadatku spašavanja čovječanstva. Udruženim snagama, ostvarili su najbrži rast zarade u povijesti, uz dobre šanse da dokažu istinitost tvrdnje da je nebo granica. 



TRANSFORMERI 3 (Michael Bay, 2011.) - 1.123.746.996 dolara

Što se dogodilo u tajnoj misiji Apolla 11, kad je na Mjesecu otkrivena zagonetna letjelica? – na to pitanje pokušava odgovoriti treći nastavak serijala u kojemu su likovi kreirani prema – dječjim igračkama. Autoboti kreću u potragu za skrivenim svemirskim brodom, a suprotstavljaju im se mitski neprijatelji Decepticorni. 'Transformeri' pokazuju da recenzije nemaju presudni utjecaj na zaradu, jer unatoč uglavnom negativnim kritikama, prešli su granicu milijarde dolara.



GOSPODAR PRSTENOVA: POVRATAK KRALJA (Peter Jackson, 2003.)
1.119.929.521 dolara

Zaključni nastavak trilogije pokupio je sve: čak jedanaest Oscara (čime se izjednačio na vrhu ljestvice s 'Ben Hurom' i 'Titanikom'), hvalospjeve kritike i rekordnu zaradu. Kad su producenti iz kompanije New Line donijeli rizičnu odluku da snimaju sva tri filma istodobno – pa bi tako, da se ekranizacija pokazala neuspješnom, propast bila trostruka – nisu mogli znati da će ih čekati šećer na kraju: zadnji nastavak priče o borbi Hobita i zlog Mordora pokazala se najvećim uspjehom kompanije. 



PIRATI S KARIBA: MRTVAČEVA ŠKRINJA (Gore Verbinski, 2004.) - 1.066.179.725 dolara

I na sedmom mjestu, napokon i prvi Disneyjev film na ljestvici, film o pustolovinama čudesnog gusara Jacka. Nakon velikog uspjeha prvog dijela, producenti su odmah potpisali ugovore za dva nova nastavka i opravdanost ovoga poteza pokazala se već u sljedećem nastavku. Premda je Mrtvačeva škrinja mračniji i manje duhovit od prvog dijela, uloga života Johnyja Deppa superiorno je napunila kinoblagajne. 


PRIČA O IGRAČKAMA (Lee Unkrich, 2010.) - 1.063.171.911 dolara

Najuspješniji nastavak serijala koji je produkcijsku kuću Pixar i njihove realistične animacije lansirao među zvijezde filmskoga neba. Priče o igračkama oživjele u 3D samo su jedan od tri animirana filma koji je bio nominiran za Oscara za najbolji film. Ambicioznost ovog poduhvata potvrđuje i činjenica da glavnom liku, igrački Woody, glas daje ni više ni manje nego Tom Hanks.


PIRATI S KARIBA: NEPOZNATE PLIME (Rob Marshall, 2011.) - 1.043.871.802 dolara

Premda među prvih deset najkomercijalnijih naslova samo dva nisu serijali (što objašnjava zašto je posljednjih godina Hollywood opsjednut nastavcima nastavkovih nastavaka), jedino su Pirati Jacka Sparrowa dva puta zaradili više od milijarde. Ni jednom drugom serijalu u povijesti to nije uspjelo. Priča u kojoj gusari po nalogu engleskog kralja kreću u potragu za eliksirom mladosti pokazala je da serijal, unatoč odluci Orlanda Blooma i Keire Knightley da ne obnove ugovor, nije doživio brodolom.



RATOVI ZVIJEZDA – EPIZODA 1, FANTOMSKA PRIJETNJA
(George Lucas, 1999.) - 1.027.042.361 dolara

Šesnaest godina mislilo se da će 'Ratovi zvijezda' biti trilogija – i onda se pojavila Epizoda 1. Legenda kaže da se tvorac sage o Jedijima George Lucas odlučio upustiti u snimanje novih priča potaknut napretkom tehnologije snimanja filmova, shvativši da nove mogućnosti stvaraju pretpostavke za još čudesnije filmske iluzije. Kada se ove godine pojavilo 3D reizdanje, film je zaradio dodatnih 100 milijuna, čime se uvrstio u elitni klub onih koji su zaradili više od milijarde. 


ALISA U ZEMLJI ČUDA (Tim Burton, 2010.) - 1.024.299.904 dolara

Nestrpljivo očekivana ekranizacija antologijskog djela Lewisa Carolla možda je najveće iznenađenje liste: malo je onih koji bi rekli da je ovaj film jedan od najuspješnijih u povijesti. Kritičari su bili rezervirani, film nije pratilo neko uočljivo oduševljenje pa ipak – čini se da je priča o djevojčici koja je prošla kroz staklo i ušla u zemlju čuda bila dovoljan mamac za publiku. Raskoš računalne animacije i čudesni talent najzaigranijeg redatelja Hollywooda Tima Burtona ovaj film ipak čine nezaboravnim.



VITEZ TAME (Christopher Nolan, 2008.) - 1.001.921.825 dolara

Dvanaesti na listi ujedno je i posljednji koji je zaradio više od milijarde. Film koji će se prije svega pamtiti po neponovljivom Jokeru u interpretaciji prerano preminulog Heatha Ledgera. Prvi nastavak mračnijeg serijala o Batmanu i Gothamu uspio je ono što svim dotad snimljenim filmovima o čovjeku-šišmišu nije uspjelo. Na kraju možemo uočiti kako niti jedan film velikog Spielberga nikada nije skupio zaradu od deset znamenki!