62. BERLINALE

Talijanskoj zatvorskoj drami Zlatni medvjed u Berlinu

19.02.2012 u 10:23

Bionic
Reading

Zlatni medvjed, nagrada za najbolji film Berlinalea, otišla je u ruke talijanskih redatelja Paola i Vittorija Tavianija za film 'Cezar mora umrijeti', objavio je predsjednik žirija britanski redatelj Mike Leigh

Dokudrama snimljena u strogo čuvanom zatvoru pokraj Rima, 'Cezar mora umrijeti', dobitnik je ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda 62. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Snažna priča talijanskih redatelja, braće Paola i Vittorija Tavianija prati grupu osuđenika dok uvježbavaju zatvorsku predstavu 'Julije Cezar'.

Kritičari su istaknuli da priču ojačava gotovo u stilu šekspirijanske tragedije činjenica da se većina glumačke ekipe nalazi iza rešetaka već 14 godina i više. Redatelji Paolo (80) i Vittorio (82) zahvalili su se na dodijeljenoj nagradi te su uputili pozdrave zatvorenicima koji su sudjelovali u stvaranju filma.

Žiri je Srebrnog medvjeda, veliku nagradu žirija, dodijelio mađarskoj drami 'Samo vjetar', redatelja Bencea Fliegaufa, koja tematizira nasilje nad Romima.

Njemački redatelj Christian Petzold odnio je nagradu za najboljeg redatelja za hladnoratovsku dramu 'Barbara', koja je mnogima bila favorit.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku dobila je debitantica Rachel Mwanza za ulogu u kanadskom filmu 'Pobunjenica', dok je danski glumac Mikkel Boe Folsgaard osvojio Medvjeda za najboljeg glumca u 'Kraljevskoj aferi'. Taj je film nagrađen i za najbolji scenarij, a nagrada je otišla u ruke scenaristima Nikolaju Arcelu i Rasmusu Heisterbergu.

Lutz Reitemeier nagrađen je Srebrnim medvjedom za izuzetno umjetničko dostignuće za kameru u kineskom filmu 'Nizina bijelog jelena' redatelja Wanga Quan'ana.

Švicarski film 'Sestra' redateljice Ursule Meier osvojio je posebnu nagradu Special mention.

Poslijepodne je objavljeno da je film srpskog redatelja Srđana Dragojevića 'Parada' u kojem jednu od glavnih uloga igra i hrvatski glumac Goran Navojec i koji je koproducirala hrvatska producentska kuća Mainframe, dobio glavnu nagradu publike u festivalskoj sekciji Panorama.

62. Berlinale otvoren je 9. veljače, a završava se u nedjelju danom rezerviranim za projekcije za široku publiku. Tijekom festivala u 13 sekcija prikazano je gotovo 400 filmova.