FILM SRĐANA DRAGOJEVIĆA

'Parada' dobila nagradu publike na Berlinaleu

18.02.2012 u 17:00

Bionic
Reading

Film srpskog redatelja Srđana Dragojevića 'Parada', u kojem jednu od glavnih uloga tumači hrvatski glumac Goran Navojec, osvojio je nagradu publike za najbolji igrani film u sekciji Panorama 62. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, priopćila je uprava festivala u subotu. Istu nagradu u dokumentarnoj kategoriji osvojio je film 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna', američkog redatelja Matthewa Akersa

Film 'Parada' koji je nastao u koprodukciji filmskih kuća iz Srbije, Makedonije, Slovenije i Hrvatske je nakon premijernog prikazivanja u ponedjeljak doživio dugotrajne ovacije publike.

Osim Navojca, u filmu igraju i hrvatski glumci Dejan Aćimović i Vedran Mlikota, a jedan od koproducenata je i Igor Nola iz producentske kuće Mainframe iz Zagreba.

Redatelj Srđan Dragojević
je objasnio kako je oduševljen prijemom međunarodne publike jer je strahovao od toga da bi tematika i likovi filma 'Parada' mogli biti razumljivi samo publici u regiji bivše Jugoslavije.

Film 'Parada', koji je na Berlinaleu doživio međunarodnu premijeru, u Hrvatskoj je već vidjelo preko 100.000, a u regiji jugoistočne Europe preko 500.000 gledatelja. Film kroz žanr komedije tematizira homofobiju u Srbiji i odnose među nekadašnjim ratnim protivnicima s područja bivše Jugoslavije.

U dokumentarnoj kategoriji Panorame negradu publike osvojio je film 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna' redatelja Matthewa Akersa, koji se bavi novijim radom ove poznate srbijanske umjetnice s adresom u SAD-u.

Nagrada publike u sekciji Panaroma dodjeljuje se od 1999. godine. Tijekom cjelokupnog Berlinalea publika ima priliku glasovati za najbolji film.

Glavne nagrade Berlinalea, Zlatni medvjed za najbolji film festivala i Srebrni medvjedi po određenim kategorijama, bit će dodijeljeni u subotu navečer.