FENOMEN PITT

Je li Brad Pitt dobar glumac ili samo zgodan frajer?

27.10.2011 u 09:47

Bionic
Reading

Igrao je naslovne uloge u blockbusterima, ali i briljirao u epizodnim ulogama. Radio je u A produkciji, ali i birao rizične uloge u art produkcijama. Naposljetku, još uvijek ga se rjeđe smatra ozbiljnim glumcem, a češće samo zgodnim frajerom koji je imao sreće

Da krenete od nule stvarati filmsku zvijezdu, vjerojatno bi posjedovala sljedeće kvalitete: izgled kojim zaustavlja promet, karizmu, duhovitost, karakter i, vjerojatno najvažnije, pamet - da se istakne u masi, popne na vrh

Hollywooda i tamo ostane.

Čini se da je Brad Pitt razumio formulu. Ali u jednadžbi njegova uspjeha ima puno nepoznanica: svoju je karijeru gradio protiv zdrave logike i često sliježući ramenima kao da ga nije briga, piše stranica Today Entertainment analizirajući Pittovu karijeru. Na odjavnim ćete špicama primijetiti da je često nosio glavne uloge ('Legenda o jeseni', 'Sedam godina u Tibetu', 'Meet Joe Black'), no njegove su najupečatljivije uloge ipak bile sporedne ('Thelma i Louise', 'Dvanaest majmuna', 'Nemilosrdni gadovi' te serija 'Oceanovih'). Također, prkosio je normama često igrajući u neovisnim art-filmovima poput 'Babela', ali i recentnog filma Terrencea Malicka 'Drvo života'. I sve je to uspio živeći u sretnoj i dinamičnoj vezi s Angelinom Jolie i njihovo šestero djece!

Ovih dana Pitt je ponovno skrenuo s ceste u filmu 'Moneyball', priči o Billyju Beanu, treneru baseball momčadi iz Oaklanda koji je ustanovio novi način procjene talenta igrača i metodu koja je prodrmala uobičajene standarde. Kako je slavni trener okrenuo naglavačke pravila vođenja sportske ekipe, tako je i Brad Pitt, često protiv struje, pristupao svojoj glumačkoj karijeri.

'Analizirajući Pittovu karijeru rekao bih da je postigao izuzetan uspjeh tumačeći manje uloge, kao i glavne uloge u provokativnijim i manjim filmovima', primjećuje Richard Roeper, filmski kritičar Chicago Sun - Timesa. 'Ne kažem da je on Paul Newman, jer postoji samo jedan Paul Newman. No postoji sličnost između njih jer su obojica odbili graditi karijeru samo na svom izgledu i s godinama zasluživali sve više respekta kako su njihova lica dobivala više karaktera', objašnjava Roeper.

'Jedna od stvari zbog kojih Pitt zaslužuje poštovanje je što on nikada ne šmira, čak ni kad radi male scene, primjerice u 'Oceanovim'. Uvijek pokušava dodati nešto zanimljivo ili likove učiniti trodimenzionalnima. Ne znam je li uspio razbiti kalup tipičnog holivudskog glavnog glumca, ali smatram da konzistentno radi dobre izbore. Čak i ako film nije najjači, on nikad nije dosadan', zaključuje.

Pitt je uspio prilično dobro nadvladati prokletstvo svoje upadljive ljepote. Dobar je izgled prednost u nekim vrstama barova, u svijetu mode i businessu, a u filmovima pogotovo, no izgled ponekad može raditi protiv talentiranog glumca čija je karijera u opasnosti dobije li etiketu samo zgodnog dečka.

'On se nije borio protiv svog dobrog izgleda u stilu Johnnyja Deppa, nego je svoj izgled prihvatio na zanimljiv način', objašnjava Elizabeth Weitzman, filmska kritičarka New York Daily Newsa. 'Povremeno će potkopati očekivanja, pokazujući nam ograničenja fizičke ljepote kao u filmu 'Neobična priča o Benjaminu Buttonu' ili nas podsjetiti da lijepo lice ne jamči snažan um kao u 'Spaliti nakon čitanja'.'

Filozofija svih izvođačkih umjetnosti glasi: morate riskirati da biste profitirali, a Pitt se sigurno pridržavao ovog pravila u svom profesionalnom životu. U privatnom se, čini se, još više kockao. Kada se spoje dvije izuzetno uspješne holivudske zvijezde, često može doći do sudara svjetova, pogotovo kad jedan partner ima više uspjeha od drugog (posljednji je slučaj razvod Reese Witherspoon i Ryana Phillippea) ili zvijezde u usponu koja prati zvijezdu koja nestaje (slučaj Toma Cruisea i Katie Holmes).
Začudo, Pitt je glatko prošao kroz zamke te vrste.
Sve naslovnice tabloida gdje Pitt stoji uz svoju jednako poznatu životnu partnericu dok naslov vrišti kako im je veza pred raspadom, nisu poljuljale njegovu karijeru. Naravno, i dalje će se nastaviti medijska fascinacija parom Pitt- Jolie, ali se čini da je Brad postao imun na činjenicu da je stalno izložen javnom voajerizmu. 'Nažalost, Pitt je najbolji primjer osobe čija je popularnost zasjenila njegov profesionalni život, a da će se javnost više usredotočiti na njegove uloge na ekranu ne čini se zasada vjerojatnom idejom', zaključuje Weitzman za Today Entertainment.

Pitt je nevjerojatan mamac za kino-publiku koja hrli gledati njegove filmove. Vjerojatno je razlog njegov eklektičan ukus za uloge koje će odabrati. Pitt, slažu se filmski kritičari, uloge bira pametno: nije se potrošio igrajući u puno blockbustera koji donose instant novac studijima, niti loše komedije koje bi naškodile njegovu brendu. Radi filmove koje želi pogledati i mlađa i starija publika.
Ipak, sugovornici za stranicu Today procijenjuju da bi najnoviji naslov 'Moneyball' mogao biti tvrd orah, budući da bejzbol filmovi imaju limitiran doseg.

Hollywoodski glumci vole se držati zadanog terena, ali za Brada Pitta out–linija znači samo mjesto po kojem će kontinuirano plesati tražeći novi teritorij koji ga kreativno može ispuniti. 'Čini se da je oduvijek bio odlučan da osvoji ne samo naša srca, nego i poštovanje', zaključuje Weitzman.