Film UZ SVEČANU CEREMONIJU

Zatvoren 2. Film Forum Zadar

  • Autor: tportal.hr
  • 31.8.2011 9:42:37
  • 30.8.2011 11:31:16

Sinoć je na prepunom zadarskom Forumu, dodjelom nagrada i uživanjem u hitu Woodyja Allena 'Ponoć u Parizu', zatvoren 2. Film Forum Zadar

Najviše je ovacija ipak izazvao dolazak holivudske zvijezde Matta Dillona na zadarsku pozornicu kako bi primio nagradu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti, koja nosi ime 'Tomislav Pinter'. Dillon je u Zadar stigao prije tri dana, u društvu organizatora festivala obišao je Kornate, uživa u šetnjama gradom, a na jučerašnjoj je press konferenciji izjavio kako nikada ne bi odbio filmski set u Zadru. Sa zadovoljstvom je došao na ovaj mali festival jer oduvijek podržava autore koji nemaju pomoć od velike holivudske mašine, pa im je probijanje na nemilosrdno filmsko tržište u startu otežano.

Proteklih se sedam dana na festivalu vrtjelo 60-ak filmskih naslova. U glavnome programu uglavnom su to bili premijerni naslovi za Hrvatsku, mahom stigli s velikih svjetskih festivala. U Zadru su se prikazivali izabrani naslovi Bigasa Lune, Amosa Gitaia, publike nije nedostajalo u programu Klasici na Jadranu gdje je, između ostalog, prikazana spektakularna i restaurirana 'Momia' Shadija Abdel Salama.

Žiri glavnoga programa najboljim je filmom proglasio film Akija Kaurismakija 'Luka', isti je film pokupio i brojne druge nagrade: za najbolju režiju, glumicu, glumca i nagradu publike.
Nagradu za najbolju europsku koprodukciju dobiva 'La Mitad de Oscar' Manuela Martina Cuence, a isti je naslov nagrađen i za scenarij. Najbolji je snimatelj Pierre Aim iz 'Chatraka' Vimukthi Jayasundara.
'Nevjerojatna istina o kraljici Raqueli' Olafa de Fleura proglašen je najboljim dokumentarcem, a 'Dijete Jaka' Christophea Boula najbolji je kratki film.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još