Film FILMSKA POSLASTICA U ZADRU

Svečano otvoren 2. Film Forum Festival

  • Autor: tportal.hr
  • 25.8.2011 11:26:28
  • 25.8.2011 9:01:39

Pred prepunim, obnovljenim rimskim Forumom, gdje se publika stiskala i na zidićima i dodatnim stolicama kako bi prisustvovala filmskim projekcijama, otvoren je 2. Film Forum Zadar

Uistinu bogat program, prepun premijernih naslova, popratnih programa, velikog broja gostiju iz inozemstva, privukao je veliku pozornost na sebe, iako je tek na početku. Privukao je i međunarodnu pozornost kada je promoviran na filmskom festivalu u Cannesu, u sklopu velike producentske mreže Producers Network (Marche du Film), a prije nekoliko dana tekst o zadarskom festivalu objavio je Screeen International, jedan od vodećih filmskih časopisa koji kao posebnost izdvaja SCREAM žanrovsku konferenciju, koja okuplja producente, urednike, investitore, prodajne zastupnike, redatelje, scenariste, direktore festivala...

Na otvorenju su bili prisutni mnogi: Jim Stark, poznati producent Jarmuschovih filmova i član žirija, Katarina Dufner producentica i urednica ZDF - Das kleine Fernsehspiel, Jerome Paillard (direktor Marche du Film festivala u Cannesu), španjolska producentica Angela Bosch, direktor Eurimagesa Roberto Olla, dvostruki oskarovac Branko Lustig, redatelj Dejan Šorak i brojni drugi uvaženi gosti.

Publika je pljeskom na kraju projekcije nagradila film otvorenja 'The tree of life' Terrenca Malicka, nakon čega su svi krenuli u Kneževu palaču na izložbu fotografija i promociju knjige poznatog kultnog snimatelja Tomislava Pintera. Po njemu nosi ime i festivalska nagrada koju su osnovali supruga pokojnog Piće i direktor festivala Sergej Stanojkovski, a umjetnički ju je oblikovala akademska kiparica Jasna Bogdanović.

Večeras druženje na Forumu počinje s jednom izmjenom u programu, pa se u 20.30 prikazuje 'Luka' Akija Kaurismakija, nakon toga 'House of tolerance' koji je režirao Bertrand Bonello. Sutra u Zadar stiže i kultno ime španjolskoga filma Bigas Luna.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još