OPUZEN FILM FESTIVAL

Krenuo prvi OFF

21.08.2011 u 17:32

Bionic
Reading

Sinoćnjom projekcijom filma Xaviera Beauvoisa 'O ljudima i bogovima' pred punim kinom 'Pjaca' na opuzenskom Trgu, otvoren je prvi Opuzen Film Festival

Projekciju je pratilo 400-tinjak gledatelja. Nakon fantastičnog Tribal fusion belly dance performansa, beogradski surf-punk bend Threesome oduševio je nastupom u Motelu Delta.

Organizatori, zadovoljni reakcijama opuzenske publike, zahvalili su se svima koji su podržali festival te se posebno osvrnuli na činjenicu da u Opuzenu skoro 20 godina nije bilo redovnog filmskog programa. Pokretanjem filmskog festivala organizatori su odlučili vratiti filmsku kulturu ne samo u Opuzen, već su se založili i za sva manja mjesta koja su nekoć imala kino, a prikazivanjem europskih filmova ponuditi svojoj publici selekciju kvalitetnih nezavisnih filmova europske produkcije, koji inače teško pronalaze svoje mjesto u kinima uglavnom okrenutima mainstream produkciji.

Najbliže kino udaljeno je 77 kilometara i otuda simbolična brojka brojka od 77 filmova na prvom OFF-u.

Budući su ovaj festival organizirali zbog svojih sugrađana - festivalske publike, organizatori će tako i odluku o pobjednicima prepustiti upravo publici. Oni će odabrati pobjednike u kategorijama kratkometražnog, dugometražnog i dokumentarnog filma, dok će organizatori sami dodijeliti četvrtu nagradu, onu za najbolji film.

Krenula je i radionica 365, na kojoj učesnici razvijaju svoje filmske ideje i snimaju kratke filmove koji će biti prikazani zadnjeg dana festivala. Najbolji film, također prema odabiru gledatelja, bit će nagrađen novčanom nagradom.

Drugi dan festivala gledatelji će uživati u filmskim projekcijama na čak četiri lokacije. Od 13 sati u kinu Kahlua bar očekuju vas projekcije triju filmova Larsa von Triera, u Kinu Salon točno u ponoć pogledajte film 'Antikrist' istog redatelja te 'Otvori oči' Alejandra Amenabara s početkom u 02:00.

Kino Riva nudi vam 'Četiri lica' Michelangela Frammartina s početkom u 20:30 sati i selekciju kratkih filmova od 22:00, a u glavnom kinu Pjaca prikazivat će se selekcija kratkih filmova od 20:00 sati, zatim će nam Zoran Krema predstaviti svoj film 'Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem moro' u 21:30, nakon kojega slijedi 'Pod embargom' Leandra Silve.
Nakon filmskih projekcija, nikako ne propustite dobru žurku u Motelu Delta, na kojoj nam sviraju Don Guido & The Missionaries.

Antikrist