KONTROVERZNI FILM

Nastavak 'Ljudske gusjenice' već zabranjen u Britaniji

07.06.2011 u 07:58

Bionic
Reading

Veliki, višestruko nagrađivani groteskni horor hit dobio je svoj nastavak koji tek treba krenuti u distribuciju, ali on je već naišao na prve probleme s cenzorima

'The Human Centipede II', nastavak filma koji je postao kultni hit na indie festivalima i DVD sceni, do te mjere da su se celebrityji natjecali tko će tweetati veće zgražanje nad viđenim, a pojavile su se čak i serije prigodnog nakita vezanog uz estetiku filma, neće moći u britanska kina.

Prvi dio, koji je Tom Six režirao 2009. kao priču o ludom znanstveniku koji spaja usta jedne osobe na anus druge te tako stvara jedinstveni probavni trakt 'ljudske gusjenice', još se mogao legalno nabaviti u po cenzuri poznatoj Britaniji, no sada je nastavak doživio sudbinu 'Srpskog filma' te jednostavno dospio na crnu listu – do te mjere da vladino cenzorsko tijelo BBFC (British Board of Film Classification) zabranjuje uvoz DVD-a u cijelu zemlju!

BBFC je objasnio da je i prvi dio bio 'odvratan', ali su ga odlučili dopustiti za gledanje svima starijima od 18 godina, no kako drugi dio (koji govori o muškarcu koji postaje opsjednut DVD-om prvog dijela te odluči provesti u djelo ono što je vidio) jednostavno prelazi sve granice.

'Za razliku od prvog filma, nastavak donosi eksplicitne prizore seksualnog nasilja, prisilnog obavljanja velike nužde i sakaćenja, a gledatelja se poziva da svjedoči događajima iz perspektive protagonista', objašnjavaju iz BBFC-a, dodajući da je prvi dio ipak prikazivao bolesni medicinski eksperiment, a drugi je tek poremećena seksualna fantazija.