I ZABAVA POČINJE

Najzabavnije filmske pustolovine

29.05.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Oni su junaci koji se upuštaju u putovanja na kojima se suočavaju s neočekivanim opasnostima, ponekad smrtonosnima, a ponekad s urnebesno zabavnima. Stvoreni su da nas zabavljaju svojim avanturama, neki od njih su gusari, neki simpatična bića s drugog svijeta, a neki neustrašivi znanstvenici. Sve su to protagonisti priča koje su generacije zabavljale svojim najluđim pustolovinama. U kina se ovih dana vratio kapetan Jack Sparrow, pa smo se prisjetili filmova zbog kojih nam je proradila mašta

Indiana Jones

Prepoznajemo ga po šeširu, kožnoj jakni i biču, a misija mu je savladati naciste, odgonetnuti najveće zagonetke i pronaći blago. Riječ je, naravno, o jednom od najpoznatijih junaka filmskog svijeta, Indiani Jonesu. Punim imenom dr. Henry Walton 'Indiana' Jones Jr. nastaje kao plod mašte jednog od najutjecajnijih filmaša Hollywooda, Georgea Lucasa. Nakon uspješne suradnje sa svojim prijateljem Stevenom Spielbergom na 'Ratovima zvijezda', Lucasu dolazi na pamet vratiti na veliko platno tipičnog junaka filmova iz 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća. I tako nastaje jedan od najpoznatijih filmskih protagonista, zbog kojih je svaki klinac poželio kada odraste postati arheolog.

Svega 75 dana snimanja i četiri Oscara kasnije stvorena je legenda. Simpatično mrzovoljan, nevjerojatno vješt u svemu čega se primi te sposoban da podnese više batina nego svi filmski junaci zajedno, Indy je poprimio status kultnog junaka i među odraslom publikom, koja je u njegovim avanturama prepoznala izuzetno zabavnu fikciju.

Robin Hood

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije pogledala barem jednu ekranizaciju priče o avanturama poznatog junaka iz Sherwoodske šume. Svojim dobro poznatim principom uzimanja od bogatih i davanja siromašnima, Robin Hood postaje jedan od najpopularnijih likova filmske industrije i danas ima značajan utjecaj na pop kulture.

Robin Hood na filmskom je platnu dosad imao brojna lica te brojne televizijske inačice. Mnogi smatraju da je šarmantnog odmetnika ponajbolje utjelovio Errol Flynn u klasiku iz davne 1938. 'Avanture Robina Hooda'. U zadnjem nastavku oskarovac Russell Crowe glumi pravu legendu u avanturističkom spektaklu redatelja Ridleyja Scotta. Bez obzira misli li se o njemu kao lopovu ili junaku, jedan čovjek će postati vječni simbol borbe za slobodu svih ljudi.

Lov na zeleni dijamant

Joan Wilder autorica je popularnih ljubavnih romana čije junakinje proživljavaju sve ono što ona ne uspijeva u vlastitom životu istinsko uzbuđenje i pravu ljubav, ali njezina životna avantura počinje kada kreće u Kolumbiju u potragu za otetom sestrom. U njezinoj pustolovini pridružuje joj se šarmantni avanturist s kojim odluči pronaći blago.

Tridesetdvogodišnji Robert Zemeckis 1984. napokon je dobio priliku vinuti se na A-listu holivudskih redatelja, a tek ga je pustolovna komedija 'Lov na zeleni dijamant' promovirala u autora od kojega je moguće očekivati i kinohitove i umjetničke uspjehe.

Goonies

Film koji godinama rasplamsava dječju maštu zasigurno su avanture nekolicine dječaka iz Goon Docksa koji krenu u potragu za izgubljenim blagom gusara Jednookog Willyja kako bi spriječili da lokalni bogataši isele iz kuća njihove obitelji i preotmu kvart u kojem su odrastali. Za mali postotak onih koji ne znaju, riječ je o filmu 'Goonies', a vjerojatno ne postoji nitko među starijim od 20 godina da ga barem jednom u životu nije pogledao.

Davno zaboravljena mapa koja iz dosadnog predgrađa kroz niz tragova i zamki vodi do skrivenog gusarskog broda i izgubljenog blaga čini se kao san koji je odsanjao svaki klinac, a nitko ga nije mogao bolje prenijeti na filmsko platno od redatelja Richarda Donnera

Pustolovina prepuna neočekivanih događaja, zadataka, za čije je rješavanje potrebna iznimna domišljatost, uvođenje nesvakidašnjih likova koja svako dijete vodi u samo središte njegovih maštanja pokazuje kako su prijateljstvo i odanost najvažnije vrline svakog djeteta, a svijet odraslih bi trebao funkcionirati po tom principu.

Tomb Raider

Kamera nježno klizi preko panorame Hong Konga u noći. Na tamnim neboderima ističu se jedino bliješteće neonske reklame vodećih divova svjetske industrije, glavna junakinja sjetno promatra taj prizor stavljajući dva pištolja ispod jastuka, a zove se Lara Croft. Poznato je da legendarna ženska arheologinja nastaje po predlošku jedne od tada najpopularnijih računalnih igara, a filmski oblik joj daje Angelina Jolie koju je film bacio u orbitu najpoželjnijih i najseksipilnijih holivudskih glumica.

Oba nastavka filmske sage o Lari Croft više su se naslanjala na kultni status glavnog lika nego na kvalitetnu fabulu. Iako nije dobio riječi hvale od kritičkog pera, može se pohvaliti zaradom od preko 400 milijuna dolara. Pojava Angie u ulozi milijunašice, arheologinje i prave avanturistice osvojila je muška srca diljem planeta, a ženskom rodu nametnula nove modne standarde. Nekoliko godina pričalo se o nastavcima seksipilne avanturistice, no do danas nije potvrđeno snimanje trećeg nastavka.


Zorro

On je borac za pravdu i nepopravljivi romantičar, svoj identitet skriva ispod poveza oko očiju, a zove se Zorro. Lik maskiranog osvetnika temelje je na liku koji je stvorio Johnston McCulley, policijski reporter koji je ujedno pisao i laku literaturu. Mnogi filmski stvaraoci u Zorrou su prepoznali pogodan materijal za prebacivanje na filmsko platno te tako nastaje nekolicina ekranizacija. Jedna od najpoznatijih filmova je s Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi.

'Zorro' je filmska avantura puna ljubavi i časti, tragedije i trijumfa, postavljena usred borbe Meksika za nezavisnost i spas od španjolske čelične šake.

Put oko svijeta u 80 dana

Glavni junak priče je luckasti znanstvenik Fogg koji u okladi s Kraljevskom akademijom započinje vratolomnu pustolovinu obilaska planete u roku 80 dana, a neobične avanture prolazi po svim krajevima svijeta. Poznata priča temelji se na istoimenom romanu Julesa Vernea, a nebrojeno puta već je adaptirana za TV i kino. Već 1919, četrdeset godina nakon što je roman napisan, snimljen je njemački nijemi film. Druga filmska verzija iz 1956. smatra se i najuspjelijom: režirao ju je Michael Anderson, s Davidom Nivenom kao Phileasom i Cantinflasom kao Passepartoutom. Klinci i klinceze diljem svijeta sanjali su da imaju samo jedan od Foggovih 'zabavnih' izuma.

Tri mušketira

'Svi za jednog, jedan za sve' rečenica je po kojoj prepoznajemo jedan od filmova na kojem su generacije i generacije odrastale i uživale su u avanturama trojice mušketira. Oni se zovu Aramis, Athos i Porthos, a nastali su prema najpopularnijem romanu Alexandra Dumasa. Pustolovine trojice kraljevih najhrabrijih vojnika bili su već tema brojnih adaptacija, od kojih su svakako najzapaženije verzija Georgea Sidneyja iz 1948, s Lanom Turner i Geneom Kellyjem, zatim ona Richarda Lestera iz 1973, s Oliverom Reedom i Michaelom Yorkom te film Stephena Hereka iz 1993, s Charlijem Sheeneom, Kieferom Sutherlandom i Chrisom O'Donnellom. Brojni klinci i odrasli uživali su borbama trojice mušketira protiv vječnog neprijatelja korumpiranog kardinala.


Pirati s Kariba

Koliko su gusari i potraga za tajnim blagom zanimljiva i neiscrpna tema pustolovnih filmova, pokazao je uspjeh svih nastavaka 'Pirata s Kariba'Šarolika ekipa predvođena šarmantnim i vragolastim kapetanom Jackom Sparrowom u bespućima Karipskog mora već nas u četiri nastavka zabavlja avanturama u traženju blaga i borbi sa svakojakim nemanima.

Zahvaljujući izvrsnoj glumi Johnnyja Deppa i nenadmašnoj režiji Gorea Verbinskog, kritičarska pera ispisivala su same petice 'Piratima', a publika diljem svijeta poludjela je za luckastim kapetanom. Četvrti nastavak Disneyjeva blockbustera i prvi u tehnici 3D donio je zaradu od 90,1 milijuna dolara na američkim blagajnama tijekom prvog vikenda prikazivanja, a i hrvatsku publiku vratio je u kina. Pirati postaju jedan od najuspješnijih holivudskih serijala prošlog desetljeća vrativši u modu gusarske filmove.

Nismo zaboravili ni avanture Prstenove družine, mladog čarobnjaka Harryja i borbe dobrih i loših stanovnika svemira u 'Zvjezdanim ratovima'. Stoga smo odlučili najboljim avanturističkim filmovima s elementima fantazije posvetiti poseban članak u budućnosti.