Film SKANDAL U CANNESU

Isprika Larsa von Triera: 'Nisam nacist'

  • Autor: tportal.hr
  • 20.5.2011 14:30:26
  • 19.5.2011 10:30:52

Slavni danski redatelj Lars von Trier ispričao se zbog antisemitskih izjava kojim je jučer skandalizirao cijeli Cannes

'Ako sam nekoga povrijedio riječima koje sam izgovorio na konferenciji za novinare, iskreno se ispričavam. Nisam antisemit i ne poznajem rasnu netrpeljivost i nisam nacist', navodi redatelj Lars von Trier u priopćenju.

Jučer je, naime, slavni i ekscentrični danski redatelj zgrozio javnost svojim nastupom u Cannesu kada je na konferenciji za novinare odgovarao na pitanje o svom zanimanju za nacističku estetiku.

'Dugo sam mislio sam Židov i bio sam jako sretan što sam Židov. Kasnije sam upoznao dansku židovsku redateljicu Susanne Bier i odjednom nisam bio toliko sretan što sam Židov. To je šala. Žao mi je, ali ustanovilo se da nisam bio Židov. (...) Razumijem Hitlera. On je napravio neke pogrešne stvari, ali ga ja mogu zamisliti kako sjedi u svom bunkeru. Rekao sam da mislim da ga razumijem kao čovjeka. (...) Kako da se izvučem iz ove rečenice. Eto, ja sam nacist!'

Novinari su bili šokirani ovim monologom, neki su se smijali njegovim komentarima, a američka glumica Kirsten Dunst, koja je na konferenciji uz njega predstavljala njegov film 'Melankolija', bila je iskreno užasnuta. U jednom se trenutku sakrila iza redatelja i samo zavapila 'Oh, Bože!'

Von Trier je također izjavio kako planira snimiti dugometražni pornografski film s Kirsten Dunst i Charlotte Gainsbourg.

Već nakon neobične konferencije za novinare, redatelj je izjavio za Associated Press kako se samo šalio i improvizirao, jer je puno vremena proveo u Njemačkoj, no jutros su organizatori filmskog festivala od redatelja iznudili pravu ispriku.

Slavni danski redatelj čiji je najnoviji film 'Melankolija' kritika primila s oduševljenjem poznat je po svojim provokativnim izjavama: primjerice, 2005. izjavio je kako je uvjeren u to da američki predsjednik Bush mašta o tome da ga tuče Condeleezza Rice.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još