U KINIMA: 'CIJENA ISTINE'

Zgodni Matthew McConaughey u uzbudljivom krimiću

17.05.2011 u 09:45

Bionic
Reading

Klasična kombinacija krimića i sudske drame vrlo je solidna kino zabava s Matthewom McConaugheyjem u glavnoj ulozi

Šarmantan, zgodan, britak, proračunat, pohlepan i istinski amoralan odvjetnik Mick odlično pliva između potkupljivih djelatnika policije i kriminalaca raznog formata koje zastupa pred sudom. Njegova bahatost pomaže mu u poslu, no privatni život u potpunom mu je rasulu. Usamljenost i tugu razbija litrama viskija dok pati za bivšom suprugom i njihovom kćerkom. On bi trebao biti jedan od onih karizmatičnih kaznenih odvjetnika, kakve susrećemo i na celebrity stranicama domaćih medija: prirodom posla uvijek je okružen lošim dečkima, među kojima uživa privilegiran status, žene za njim luduju, lova mu ispada iz džepova, a pitanja etike nikada ne sežu dalje od sumnjivih interesa klijenata koje brani. Sve je to točno, osim što je Mike iznenada od predatora postao lovina, a osjećaj ugroženosti otvorio je neka moralna pitanja o kojima nikada prije nije previše razmišljao.

Zbog po život opasne situacije u kojoj se našao Mike se iz korijena promijenio i počeo je uviđati da postoji način da pomiri pravo i pravdu, da ne iznevjeri interese klijenta i svoju struku, ali da prava istina ipak izađe na vidjelo, a pravda bude zadovoljena...

Ekranizacija romana Michaela Connellyja dojmljiv je rad redatelja Brada Furmana, čija je najveća vrlina nepretencioznost koja u kombinaciji s efektnim nadmudrivanjem odvjetnika u sudnici, nakon što se film pretoči u sudsku dramu, i solidnim scenarijem koji uključuje nadprosječnu karakterizaciju likova, umjesto očekivanog holivudskog štanceraja rezultira iznenađujuće zanimljivim filmom.

Uz vrlo solidnog Matthewa McConaugheyja, posebna snaga filma sjajni su sporedni glumci - ubojito hladni Ryan Phillippe kao Mikeov najteži klijent Louis Roulet, neodoljiva Marisa Tomei u ulozi Mikeove bivše supruge, državne tužiteljice, te upečatljivi William H. Macy u ulozi bivšeg policajca, Mikeovog istražitelja i jedinog prijatelja.

Mada nije bez mane, pomalo predvidiv i staromodan (što nije nužno mana), 'Cijena istine' više je nego zadovoljavajuća holivudska zabava koja se bavi pitanjima etike. Vrlo solidna mješavina sudske drame i trilera nije film za dugo pamćenje, ali zadovoljit će svaki ukus.