BOGATSTVO RAZNOLIKOSTI

U Cannes dolaze Almodovar, Moretti, Von Trier, Malick

15.04.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Najnoviji radovi Španjolca Pedra Almodovara, Talijana Nannija Morettija, Danca Larsa von Triera, Amerikanca Terrencea Malicka, braće Dardenne iz Belgije i Francuskinje Maiwenn Le Besco nalaze se među 19 filmova koji će se natjecati u službenoj konkurenciji na 64. festivalu u Cannesu, priopćili su u četvrtak organizatori

U službenom dijelu programa prikazat će se ukupno 38 filmova, 19 u natjecateljskom i 19 u programu pod nazivom Stanoviti pogled. Da bi došli do tog izbora, organizatori festivala morali su pregledati 1715 prijavljenih filmova, više nego prethodne godine (1665 filmova).

Thierry Fremaux, glavni tajnik festivala, prigodom predstavljanja programa istaknuo je 'veliku zemljopisnu, generacijsku, stilsku i produkcijsku raznolikost' festivala 2011, na kojemu će biti zastupljeni svi kontinenti. No u natjecateljskom dijelu neće biti filma iz Južne Amerike. Ovo je ujedno i prvi put da će u službenom dijelu biti djela četiriju redateljica.

'Posebno mjesto na ovogodišnjem festivalu imat će Egipat, Tunis i Japan', dodao je Fremaux.

Treba napomenuti da su u službeni izbor ušla dva filma u 3D formatu: film o samuraju Japanca Takashija Miikea u natjecateljskom dijelu i 'Pirati s Kariba 4' s Johnnyjem Deppom i Penelope Cruz izvan natjecateljskog programa.

Canneski festival, 64. po redu, održava se od 11. do 22. svibnja. Ove godine će žirijem predsjedati američki glumac Robert de Niro, a sastav ocjenjivačkog suda znat će se idući tjedan.