KAD LJUBAV NE POZNAJE GRANICE

Najljepše ljubavne priče ispričane na filmskom platnu

12.02.2011 u 13:10

Bionic
Reading

Veljača je mjesec koji pamtimo po obilježavanju Dana zaljubljenih, odnosno Valentinova. Američka izmišljotina kojom bi se trebala slaviti ljubav prema voljenoj osobi ili dragim prijateljima pod konzumerističkim pritiskom najčešće se pretvara u darivanje srcolikih bombonijera, crvenih ruža i sladunjavih čestitki. Iako su romantika i ljubav u sedmoj umjetnosti česta tema, u prevelikom broju nažalost ostaju na razini sladunjavih trakavica. S druge strane, postoje filmske ljubavne priče od kojih nam jednostavno zastaje dah u grlu


Zameo ih vjetar

Po mnogima je film 'Zameo ih vjetar' iz davne 1939. godine jedna od najljepših ljubavnih ekranizacija svih vremena. Radnja se odvija uoči Građanskog rata na američkom jugu gdje živi Scarlett O'Hara (V. Leigh), razmažena i tašta djevojka, jedna od triju kćeri posjednika plantaže Geralda O'Hare. Nakon nesretne pogibije mladog supruga u ratu, Scarlett ostaje udovica. Kako pritom uopće ne tuguje, uskoro zapne za oko poznatom zavodniku Rhettu Butleru (C. Gable), ciničnom i inteligentnom muškarcu koji, unatoč njezinom odbijanju, neće tek tako odustati.

Od tadašnjih 17 kategorija Oscara, 'Zameo ih vjetar' bio je nominiran u 13, a osvojio ih je čak osam: za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu glumicu, scenarij, montažu, kameru i scenografiju te dobiva dva počasna i jednog tehničkog Oscara za posebne inovacije. Dvogodišnji odabir glumaca, desetomjesečno snimanje, sedmodnevna 20-satna revizija scenarija te trojica redatelja osigurali su adaptaciji kultnog romana Margaret Mitchell titulu ljubavno povijesnog epa u filmskom svijetu, a ljubavnu priču Scarlett i Rhetta čak ni 'Titanik' nije uspio nadići.




Diplomac

Legendarni film Mikea Nicholsa iz 1967. godine prikazuje površnost srednje američke klase i izgubljenost mlade generacije nakon fakulteta. U glavnim ulogama se ističu izvrsni, tada još mlađahni Dustin Hoffman u ulozi Benjamina Braddocka i Anne Bancroft kao seksipilna gospođa Robinson.

Ben je nedavno završio fakultet, a njegovi roditelji očekuju velike stvari od njega. Na zabavi u rodnom gradu upoznaje gospođu Robinson, suprugu poslovnog partnera njegovog oca. S njom započinje ljubavnu aferu, ali se spletom okolnosti zaljubi u njezinu kćer Elaine, s kojom otkriva što je prava ljubav.

Diplomac je adaptacija istoimenog romana Charlesa Webba i danas se smatra jedinim od najboljih filmova svih vremena. Uz nezaboravnu glumačku izvedbu, nezaboravan soundtrack, nastalo je i niz nezaboravnih scena od kojih nam je svima ostala u sjećanju scena kada Ben shvaća da bi mogao izgubiti ljubav svog života te manijakalno trči do crkve i lupa po staklu kako bi spriječio vjenčanje. Romantika u svojem najboljem izdanju.


Ljubavna priča

Kada čujemo naslovnu temu filma 'Ljubavne priče', koju je skladao Francis Laija i za nju dobio Oscara za najbolju glazbu, sjetimo se dirljive priče koja pokazuje da ljubav ne poznaje granice.

Film postaje veliki hit svog vremena, koji je svoje junake, Ali MacGraw i Ryana O'Neala, preko noći učinio zvijezdama. Možda najpoznatija filmska ljubavna priča bila je nominirana za Oscara u čak sedam kategorija.

Radnja filma vrti se oko ljubavne priče između dvoje studenata. Oliver Barett (R. O'Neal) student je prava na Harvardu, mladi bogataš iz ugledne obitelji koja. Kad se Oliver zaljubi u djevojku iz srednje klase, studenticu glazbene škole Jenny (A. MacGraw), njegov konzervativni otac tome se snažno protivi. Oliver će, bez obzira na sve, ostati uz svoju ljubav te će mladi, netom vjenčani par živjeti idilično, sve dok ne sazna strašnu istinu - Jenny boluje od smrtonosne bolesti i ostalo joj je još jako malo vremena. Dodatna suptilna vrijednost prenosi se kroz bezvremensku poruku da ništa ne traje vječno te da je svaki trenutak vredniji od vječnosti.


Nebo nad Berlinom

Nebo nad Berlinom trinaesti je filmski uradak poznatog njemačkog redatelja Wima Wendersa, a za potvrdu kvalitete svojeg djela na festivalu u Cannesu 1987. godine Wenders je nagrađen kao najbolji redatelj. Status kultnog filma stekao je zbog priče u kojoj se anđeo Damiel zaljubljuje u plesačicu Marion i postaje smrtnik.

Radnja filma vrti se oko priče o dva anđela koji lutaju tada modernim poslijeratnim Berlinom. Nevidljivi za ljude, pokušavaju najviše pomoći usamljenim i depresivnim dušama. Konačno, nakon mnogih stoljeća, jedan od anđela postaje nezadovoljan svojim besmrtnim stanjem i želi postati čovjek kako bi iskusio radosti svakodnevnog života.

Miješanjem crno-bijelog filma s filmom u boji redatelj naglašava transformaciju anđela u čovjeka, a izvedba Nicka Cavea & the Bad Seedsa doprinijela je zvjezdanom statusu filma koji se danas smatra jednim od najboljih filmova 20. stoljeća. 'Nebo nad Berlinom' postaje kultna moderna bajka osamdesetih godina u kojoj Wenders pokazuje da uz pomoć ljubavi možemo srušiti sve zidove te da je ljubav upravo toga i vrijedna.


Mostovi okruga Madison

Dvoje običnih ljudi slučajno su se susreli i doživjeli nesvakidašnju romansu. Njihova veza trajala je samo četiri dana, ali ostavila je trag na cijeli život. On je fotograf, a ona usamljena kućanica.

Naravno, riječ je o filmu 'Mostovi okruga Madison', hvaljenoj Eastwoodovoj ekranizaciji istoimenog ljubavnog romana koju je na temelju vlastitog iskustva napisao Robert James Waller

Francesca (M. Streep) bila je udana za Richarda Johnsona i s njim je živjela na osamljenoj farmi u okrugu Madison. Nakon njezine smrti krajem osamdesetih, njezina djeca Caroline i Michael otkriju da je u svom dnevniku opisala sudbonosnu ljubav s fotografom magazina National Geographic Robertom Kincaidom (C. Eastwood)

'Mostovi okruga Madison'
sasvim su neobičan film u glumačko-redateljskoj karijeri Clinta Eastwooda jer je to njegov jedini film ljubavne tematike u kojem glumi duboko osjećajna čovjeka, no ponovno je pokazao svoju sposobnost transformacije i prenošenja priče iznenadivši podjednako i kritičare i publiku svojom suptilnijom stranom. Tužna i dirljiva, ali s druge strane predivna priča pokazuje da za pravu ljubav nikad nije kasno.

Vječni sjaj nepobjedivog uma

Pod redateljskom palicom Michela Gondryija 2004. godine nastaje romantična priča ispričana na nekonvencionalan način. Charlie Kufman piše neobični scenarij u kojem pratimo životne priče pomalo smotanog Joela (Jim Carrey), koji misli da je dosadan pa ne priča puno, te njegove djevojke Clementine (Kate Winslet) koja je apsolutna suprotnost.

Kronološki obrnuto ispričana priča kreće od Joelovog otkrića da se Clementine nakon njihove duge veze, pa i problema u odnosu podvrgla eksperimentalnom psihijatrijskom postupku te sjećanja na njega jednostavno izbrisala. Da bi joj se osvetio, odluči proći kroz isti tretman, ali je ne uspijeva zaboraviti jer shvaća koliko mu je stalo do sjećanja zajedničkih trenutaka te je ne želi pustiti iz svoje glave.

Gondry svojom izuzetnim osjećajem za nadrealno stvara ljubavnu fantaziju 21. stoljeća. Po mnogim kritikama Jim Carrey ostvaruje životnu ulogu u kojoj se pomakao od klasičnih slapstick uloga punih grimasa i ludorija zahvaljujući kojima je i stekao holivudsku slavu. Film je iznimno zabavan, kreativan i inteligentno posložen te pokazuje ljubav iz sasvim jedne nove perspektive.

Planina Brokeback


Ang Lee je prvi redatelj koji se usudio eksplicitno pokazati da je ljubav između dvoje muškaraca ista ljubav kao i svaka druga. 'Planina Brokeback' poznatom je redatelju priskrbila Oscara za režiju, najbolji adaptirani scenarij i muziku, Zlatni globus u četiri kategorije te Zlatnog lava iz Venecije i mnoge druge nagrade diljem svijeta.

Film je ljubavna saga o Ennisu del Maru i Jacku Twistu, koji se zaljubljuju na planini Brokeback u Wyomingu, radeći kao čuvari stoke. Do tog trenutka obojica su bili prilično uvjereni u to da su stalan posao, žena i djeca sve što žele od života. Duboko prijateljstvo i poštovanje prerastaju u intimni odnos pun nježnosti, a film prikazuje njihov kompleksni odnos koji se proteže preko dvadeset godina.

Film je adaptacija istoimene kratke priče američke književnice, dobitnice Pulitzerove nagrade, Anne Proulx. Heath Ledger i Jake Gyllenhaal u izgradnji holivudske karijere okuražili su se prihvatiti ovog delikatnog posla. Tumačeći glavne protagoniste radnje, pokazali su svojom perfektnom izvedbom iskrenu i nježnu ljubav dva muškarca. Unatoč prvobitnim kontroverzama, 'Planinu Brokeback' i kritičari i publika prihvatili su s oduševljenjem, a mnogi je smatraju jednom od najljepših ljubavnih priča svih vremena.

Nismo zaboravili na klasike kao što su 'Titanik' , 'Zgodna žena', 'Doktor Živago', 'Tigar i zmaj', 'Zapravo ljubav', 'Amelie', 'Ja u ljubav vjerujem', 'Casablanca'.... Popis je beskonačan i dosta raznolik, no svatko će naći film za sebe da uljepša nadolazeći dan.