FILMSKO PRIZNANJE

Zhel u službenoj selekciji prestižnog filmskog festivala

20.02.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem The European Independent Film Festivalu, koji se održava u Parizu od 13. do 15. ožujka, u službenoj će selekciji biti prikazan film poznatog pulskog glazbenika Željka Vukičevića Zhela

Film 'Patronizing Ideas, Lessons and Afternoon Games :Sunlit Uplands' bit će prikazan u službenoj selekciji ovogodišnjeg The European Independent Film Festivala, a nominiran je u kategoriji najboljeg eksperimentalnog filma. U pitanju je jedan znatno širi projekt koji sadržava više audiovizualnih radova konceptualnog tipa, a koji će svoju cjelokupnu premijeru imati ovog proljeća u Hrvatskoj.

Inače, Zhel se, osim glazbom, već pozabavio filmom, za što je i nagrađen. Naime, sam je režirao spot za pjesmu 'Sarcophagus' koji mu je donio nagradu Oktavijan za najbolji spot i nagradu žirija za najboljeg redatelja debitanta na devetim po redu Danima hrvatskog filma.

Iza sebe ima dva albuma objavljena u Hrvatskoj te treći 'Silver Service' objavljen prošle godine, ali samo kao MP3. Godine 1991. seli se u London, a 2003. potpisuje glazbu za BBC-jev pilot-crtić 'Baby Lizard Stew'. Svojim albumima osvojio je hrvatske kritičare te stekao svojevrsni kultni status na underground sceni.