SUKOB S GAZDARICOM

Mariji Štrajh na selu je prljavo i hladno

03.03.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Nije dugo trebalo da se najavljivana idila na farmi pretvori u kaos i neposluh. Marija Štrajh, prva sluškinja, odbija izvršavati poslove koje joj zadaje gazdarica Ivana i umjesto toga davi ukućane filozofiranjem

Njoj je na selu hladno, ona nije 'utrenirana za prljavštinu, propuh i podmetanja' i ne može podnijeti nervozu. Čini se da tu nervozu potiče upravo ona svojim konstantnim prigovaranjem i pametovanjem.

Jučer je Vajti rekla kako se jadna smrzla i da mora u krevet da se malo utopli. Vajta je na to progunđao u bradu: 'Ljudi se ne smrznu na Himalaji, a kamoli ovdje!' Danas je voditeljica nastavila po svom. Uhvatila je Renmana i počela pametovati: 'Ma meni ti je ovo smak svijeta, stvarno, ali čovjek bar vidi gdje su mu granice.' Renman joj je posprdno odgovorio da nije ovo ništa tako strašno, da su svi oni životinje i da mogu sve podnijeti.

Osim što pametuje, Marija Štrajh, iako je sluga, ne radi koliko bi trebala – točnije, ne radi ništa. To je 'diglo živac' gazdarici Ivani koja za sebe kaže da nije zločesta i da ne voli naređivati, ali da vidi kako joj Štrajhica namjerno ruši autoritet: 'Ona namjerno ide na mene, iz inata. Pa sluga je, nek radi! Recite joj i vi nešto pa niste gluhonijemi!' Žalila se gazdarica Vajti i Mariju. Mudri Vajta savjetovao joj je da mora pokazati zube i čvrstu ruku, jer će inače u zajednici nastati kaos. Pogledajte njihov razgovor: