IVANA KINDL O KIM VERSON:

'Ne treba od djevojčice raditi ženu'

07.06.2010 u 13:16

Bionic
Reading

Što o 16-godišnjoj pobjednici showa 'Hrvatska traži zvijezdu' misle njene iskusne kolegice Ivana Kindl, Sanja Doležal, Lana Jurčević, Tereza Kesovija...

Oko pobjednice showa 'Hrvatska traži zvijezdu', 16-godišnje Kim Verson, tjednima se diže medijska prašina, a neki estradni umjetnici smatraju da je talentirana srednjoškolka još uvijek premlada za upuštanje u nemilosrdni žrvanj glazbene industrije. S time se donekle slaže i njezina kolegica Ivana Kindl koja je i sama dobila prvu ozbiljniju ponudu za glazbeni angažman u 17. godini.

'Znam da je nastala hajka na moje kolege oko pitanja je li Kim Verson premlada za nastup ili nije. Navijala sam za nju i jako mi je drago da je pobijedila. Naravno, uvijek je najlakše suditi drugima: pročitala sam izjave da bi trebala pričekati sa snimanjem albuma. Eh, to je uvijek dvosjekli mač, pitanje je treba li pričekati do punoljetnosti jer postoji mogućnost da se u međuvremenu zaboravi na nju. U konačnici, mislim da bi ipak trebalo proći neko vrijeme da dobro pripremi teren i ne treba se žuriti, malo čekanja bilo bi dobro', tvrdi Ivana Kindl te opisuje svoje glazbene početke.

'U 17. godini dobila sam ponudu Rajka Dujmića da pjevam u novim Novim fosilima, ali moja mama je tada rekla odlučno 'ne'. I dobro je napravila, jer moraš živjeti tinejdžerske godine. Proslavila sam se sa 23 godine i tada je bilo pravo vrijeme za to. Nema potrebe izgubiti djetinjstvo i napraviti ženu od djevojčice prije vremena. Za Kim bi bilo bolje da postepeno otkriva tajne ovog posla. Bavljenje glazbom nije lako i jako je važno dobiti dobre savjete. Kad sam počinjala, sve mi je zvučalo idealno i definitivno sam imala ružičaste naočale pa sam se ubrzo razočarala.'


Sanja Doležal
slaže se s Ivanom Kindl, iako je i sama upravo sa 16 godina počela nastupati s grupom Prva ljubav. Cijelu srednju školu i početak fakulteta provodila je na turnejama, prvo s Prvom ljubavi, a zatim s Novim fosilima, ali velika razlika je u tome što, kaže, nije bilo tolike medijske izloženosti kao danas.

'Činjenica je da se vani djecu već od treće godine priprema za glazbenu industriju. Istraživanja pokazuju da to nije zdravo za formiranje ličnosti. Puno je bolje krenuti kasnije, a Kim je još neformirana i neće ništa izgubiti ako pričeka još koju godinu. Problem je što su mediji puno žešći u današnje doba, kad sam ja počinjala nije bilo tako, a i glavnu ulogu odigrali su roditelji koji su mi davali podršku i postavljali zdrave granice. Za Kim je ovo bilo prvo medijsko iskustvo, i to vrlo intenzivno, a sad treba pričekati i vidjeti kako će napredovati', kaže Sanja Doležal.


Zagrebačka pjevačica, 25-godišnja Lana Jurčević misli da je Kim vrlo zrela za svoje godine.

'S obzirom na njene godine, ona mi se čini kao jedno vrlo zrelo mlado stvorenje. Možda je i premlada za nastupe, ali svima nam se u životu događaju nenadane situacije i moramo se u njima snaći najbolje što znamo. Nadam se da će je roditelji pratiti, bar u periodu dok je još sve 'vruće', jer euforija oko takvih showova traje neko vrijeme i onda stane, kad krene nova sezona. Kad završi školu, sigurno će znati čime se želi baviti, ali dotad još ima vremena. Ovo joj je samo dodatna motivacija da i dalje radi na sebi u glazbenom smislu', kaže Lana.

Njihova starija kolegica, legendarna Tereza Kesovija smatra da Kim svakako, bez obzira na dob, ne treba čekati, već iskoristiti ovu šansu.

'Mala je prekrasna, vrlo je talentirana i samo neka ustraje u tome, jer mislim da može napraviti puno. Ne mislim da je premlada, treba joj dati priliku da se bavi glazbom. Uostalom, vani se počinje s pripremama od malih nogu, a vjerujem i u kompetentnost našeg žirija. Samo bih voljela da počne pjevati na hrvatskom. Priznajem da je težak, puno je špičastiji od engleskog ili francuskog koji su zaobljeni, ali svakako se treba okušati i pokazati da može', bila je jasna Tereza.