SLAVNI I ŠKOLA

Nekada studenti, danas globalne pop zvijezde

04.09.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Ashton Kutcher možda se i proslavio u blesavim komedijama, ali studirao je biokemijski inženjering. U SAD-u celebrity mašinerija i dalje je idealan izbor za bolju budućnost, jer na kraju krajeva, mislite li da bi Kate Beckinsale zarađivala bolje da je diplomirala francusku i rusku književnost?

Iako u SAD-u postoje škole za pop, glumu i celebrity uspjeh, budući da se posljednjih desetak godina upravo biti slavan nametnulo kao zanimanje koje donosi najviše novca s najmanje truda (ali i s neizbježnim kolateralnim žrtvama rehaba, živčanih slomova i paparazzo ratova), većina slavnih osoba ipak nije završila tu školu, već neke posve druge, recimo to 'normalne', klasične škole i fakultete.

Will Ferrell

Doduše, neki su ih samo pokušali završiti, ali su ih slava i novac okrenuli na drugi put. A što su to današnje superzvijezde studirale, pokušale studirati, pa neke čak i diplomirale?

Bacimo li pogled na naše sazviježđe, domaći celebrityji radili su sve i svašta prije negoli su odlučili hvatati sreću u showbiznissu, ako se hrvatska industrija zabave može takvom uopće i nazvati. Tako je Urban pohađao tehničku školu i nikada završeni pedagoški fakultet, a zarađivao je i kao tokar u industrijskoj zoni Rijeke; Tony Cetinski je nakon srednje ugostiteljske krenuo na glazbenu akademiju, od koje je digao ruke nakon dvije godine; Jole je elektrotehničar koji je prije hopsanja po svadbama i feštama plaću kupio po kafićima kao konobar, a radio je i na opskrbi supermarketa; Gibonni je u umjetničkoj školi u Splitu valjao glinu i učio osnove kiparstva, no potom se okrenuo glazbi i odlučio preskočiti akademiju... Čak i danas priča se da Dolores Lambaša studira na dva fakulteta, a Renata Sopek uporno 'radi na sebi'.

Kakva je situacija preko oceana?

Ashton Kutcher možda se doima kao bilmez koji je slučajno zbario jednu od najboljih MILF-ača Hollywooda, ali momak s nekoliko uspješnih produkcijskih filmskih i TV projekata itekako ima nešto u glavi. To nešto pokušao je u mladosti unovčiti studiranjem u Iowi, gdje je u nadi da će pronaći lijek za srčane probleme svojeg brata išao izučiti – biokemijski inženjering!

Kate Beckinsale se, s druge strane, do grla se našla u kulturi. Ova je ljepotica, prije negoli su se za njom krenuli okretati svi muškarci na planetu, rajcala studente ni manje ni više nego turbouglednog Oxforda, gdje je studirala francusku i rusku literaturu. No onda je morala prihvatiti posao lovca na vukodlake...

Književnost je zanimala i Reese Witherspoon, koja je studirala englesku literaturu, a Courtney Cox je u Mount Vernon Collegeu za žene polirala svoje znanje unutrašnjeg uređenja stanova i arhitekture. Eva Longoria, danas poznata po svom tijelu, i kao studentica kineziologije u Teksasu bila je opsjednuta pokretom svojih kostiju i mišića (razmišljala je o tome da bude fizioterapeut, ali sudbina ju je odvela u drugom pravcu).

Ray Romano, zvijezda TV serije 'Svi vole Raymonda', u New Yorku je pokušavao postati diplomirani rađunovođa, dok je Halle Berry u Ohiju studirala novinarstvo, s naglaskom na rad na TV-u i radiju. Baš kao i drugi nesuđeni novinari – George Clooney i Brad Pitt, koji je napustio faks dva ispita prije diplome!

Denzel Washington je diplomirao novinarstvo 1977. na sveučilištu Fordham, a Tim Allen je u Michiganu završio komunikacije, filozofiju i dizajn.

Will Ferrell je također bio u novinarskim vodama, tj. učio je za sportskog voditelja (sada znate odakle mu predznanje za 'Anchormana'), a Maggie Gyllenhaal posvetila se istočnjačkim religijama koje je studirala na sveučilištu Columbia. Isto je na istom mjestu studirao i njezin slavni brat Jake, ali za razliku od sestre, on nije diplomirao.


Ako vam Gwyneth Paltrow ponekad djeluje kao da je izišla iz starih britanskih foto albuma, to je vjerojatno zato što je u mladosti stvarno i studirala povijest umjetnosti, dok se njezin glumački kolega Kevin Costner orijentirao na biznis pa je tako pokušavao naučiti sve o ekonomiji na fakultetu u Kaliforniji. Diplomirao je pa jedno vrijeme, prije nego što su ga spazile kamere, čak i radio u marketinškoj firmi.

Američki kapitalistički san ganjali su i mnogi drugi, pa su tako različite varijante poslovnih fakulteta pohodili i Benicio Del Toro (male uloge u fakultetskom kazalištu odvele su ga dalje od ekonomskih grafova, a bliže TV-u i filmovima), Clint Eastwood (također nije nikada diplomirao, a pokušao je postati biznismen na fakultetu u Los Angelesu), P. Diddy (prije negoli je i u praksi naučio baratati lovom, na sveučilištu Howard u Washingtonu studirao je biznis, ali faks je napustio zbog glazbene industrije) pa čak i Arnold Scwarzenegger (dobio diplomu iz 'biznisa i međunarodne ekonomije' još 1976).

I Cate Blanchett je studirala ekonomiju, u Melbourneu, diplomirala, a potom otišla u Sydney ganjati snove u Nacionalni institut dramskih umjetnosti.

Cate Blanchett

Ashley Judd diplomirala je francuski jezik, a usto učila i antropologiju, povijest umjetnosti, kazalište i ženske studije. Vrijedi napomenuti da nije diplomirala u roku – štoviše, faks je ostavila 1990. pa mu se vratila 17 godina kasnije. Tommy Lee Jones diplomirao je engleski jezik, još 1969. godine, i bio cimer Alu Goreu na Harvardu. Matt Damon studirao je isto, ali nikada nije završio.

Na jugu Kalifornije, 1982. godine diplomirao je i Forest Whitaker, i to dramu, a prije negoli je postao glumac, primili su za u glazbeni konzervatorij, gdje je trebao učiti kako postati – operni tenor!