zanimljivosti sa snimanja

Zvijezde 'Oppenheimera' nisu znale koga glume, bombe su stvarne, a scene seksa izmijenjene

12.03.2024 u 06:02

Bionic
Reading

Emily Blunt otkrila je da su glumci živjeli kao u ljetnom kampu, a Matt Damon bio je glavni organizator zabava

Povijesna drama 'Oppenheimer' pokorila je konkurenciju na ovogodišnjim Oscarima osvajanjem čak sedam zlatnih kipića. I dok se činilo da je o filmu Christophera Nolana baš sve rečeno, filmski kritičari izdvojili su nekoliko zanimljivih podataka koje mnogi nisu znali.

Primjerice, riječ je o najduljem Nolanovom filmu (traje nešto dulje od tri sata) i prvom u kojem se pojavljuju scene seksa te premijernom uratku za Universal. O ovom filmu godinama je maštao upravo zbog svojevrsne opsesije Oppenheimerom, kojeg je i spomenuo u filmu 'Tenet' iz 2020. godine.

Cillian Murphy ulogu je dobio bez audicije

Želju da ga učini što vjerodostojnijim utjelovio je u scenariju koji je za svakog glumca pisan u prvom licu. Tako su rečenice poput 'Oppenheimer je osjetio...' izmijenjene u 'Ja osjećam...', čime je postignuta neposredna sjedinjenost glumca i njegova lika.

Oppenheimer Izvor: Društvene mreže / Autor: SkyShowtime

Upravo su glumci među najzaslužnijima za uspjeh filma, što su potvrdili i ovogodišnji Oscari - sa zlatnim kipićem kući su otišli Robert Downey Jr. (najbolji sporedni glumac) i Cillian Murphy (najbolji glavni glumac) dok je Emily Blunt ostala na nominaciji za najbolju sporednu glumicu.

Nolan je od početka u ulozi ozloglašenog fizičara vidio upravo Murphyja, s kojim je ranije surađivao na pet filmova (trilogija 'Batman', 'Početak', 'Dunkirk') te je bio posve uvjeren da je kao stvoren za utjelovljenje Oppenheimera.

'Ako ste sretni, jednom ili dvaput u cijeloj karijeri dobit ćete takav poziv. Bio je to apsolutno najbolji osjećaj. Bio sam euforičan, a onda pomislio koliko je posla preda mnom te se odmah bacio na to. Kada sam dobio scenarij, bilo mi je jasno da će film biti veličanstven', rekao je Murphy.

  • +30
Oppenheimer Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Glumci nisu znali koga glume

Istovremeno, ostatak glumačke postave nije znao koga će glumiti sve dok nisu potpisali ugovore. Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh, Rami Malek, Kenneth Branagh, Matthew Modine i drugi držani su u neizvjesnosti gotovo do početka snimanja, ali Nolanov poziv bio je dovoljan da bez razmišljanju kažu - 'da'.

  • +7
Emily Blunt Izvor: EPA / Autor: ALLISON DINNER

Glumačka postava živjela je zajedno

Baš kao i znanstvenici u Operaciji Manhattan, koji su na izradi atomske bombe radili u naselju izgrađenom usred pustinje u blizini Los Alamosa, glumci su živjeli u malenom hotelu u New Mexicu tijekom snimanja.

Emily Blunt opisala je to iskustvo nalik ljetnom kampiranju, na kojem je bilo mnoštvo druženja i zajedničkih večera. Ipak, Murphy je većinu propustio jer se nosio s iznimnim pritiskom glavne uloge.

'Ulogu koju je igrao bila je toliko monumentalna da nam je svima bilo jasno zašto mu nije do zajedničkih večera', rekla je Blunt, dodajući da je glavni organizator zabava bio Matt Damon.

  • +9
Najgore odjeveni na 96. dodjeli Oscara Izvor: Profimedia / Autor: AMPAS / Zuma Press /Jennifer Bloc / INSTAR Images / Jennifer Bloc / imago stock&people / Todd Williamson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Testiranje atomske bombe snimljeno je bez specijalnih efekata

Nolan je poznat po jedinstvenom prikazu dramatičnih scena pa su svi s velikim nestrpljenjem očekivali pravi spektakl kada je riječ o aktivaciji atomske bombe. Pritom nije razočarao.

No malo je onih koji znaju da su senzacionalni prikazi detonacije - stvarni! Naime redatelj je odbio koristiti bilo kakve specijalne efekte te je angažiran tim koji je proizveo niz manjih eksplozija koje na ekranu vidimo u spektakularnom prikazu.

VEČER GLAMURA

Holivudske dame u punom sjaju: Sve haljine s oskarovskog crvenog tepiha

Pogledaj galeriju

Scene seksa drugačije su prikazane u svijetu

'Oppenheimer' je prvi film u kojem je Nolan snimao scene seksa, a koje su prema njegovim riječima nužne za razumijevanje fizičareva života u cjelini.

'Njegova intenzivna veza s Jean Tatlock bila mu je među najvažnijima u životu. Bilo mi je važno dočarati to pa su intimne scene bile neophodne', rekao je redatelj, a za ovaj film osvojio je Oscara.

Zanosna glumica Florence Pugh u njima se pojavljuje u toplesu, a u pojedinim zemljama, poput Indije, Pakistana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, grudi su joj digitalno cenzurirane korištenjem crne haljine.