princeze kneževine monako

Znate li tko je Alice Heine? Njezina priča ima zapanjujuću sličnost sa slučajem princeze Charlene, a ni ona, baš kao ni Grace Kelly, nije doživjela kraj iz bajke

28.12.2021 u 06:38

Bionic
Reading

Bila je strankinja koja se uz veliku pompu udala u monegašku vladarsku obitelj, no ubrzo je postala 'odsutna princeza', a njezina životna priča ima zapanjujuće sličnosti sa slučajem Charlene, princeze koja je većinu godine provela daleko od kneževine, a njezino liječenje obavijeno je velom tajne

Rođena Amerikanka, iznimno popularna i zaslužna za transformaciju Monaka iz zaboravljene kneževine u europsko kulturno, pomodno i društveno žarište – poznato, da, ali ovo ipak nije priča o Grace Kelly. Gotovo sedam desetljeća prije njezina braka s princem Rainierom III, još jedna princeza rođena u SAD-u zaludila je Monako i promijenila sudbinu kneževine. Međutim za Alice Heine, prvu američku princezu Monaka, nije bilo obećanog kraja iz bajke.

Alice Heine iz New Orleansa bila je prva Amerikanka koja je postala monegaška princeza udavši se za princa Alberta I., 67 godina prije nego što je Grace Kelly stupila u brak s Rainierom III. Unatoč tome što je čekala osam godina da sklopi brak sa svojim šarmantnim princem, par se u konačnici razdvojio, a međusobna nevjera uništila je njihov odnos, natjeravši je da potraži utjehu u londonskom visokom društvu.

Rođena je 10. veljače 1858. godine kao Marie Alice u New Orleansu, a svoje rane godine provela je u živopisnoj francuskoj četvrti slavnog grada. Alicein život uvijek je bio ugodan. Njezin otac, Michel Heine, bio je uspješan bankar i poslovni čovjek dok je njezina majka, Amelie Marie Celeste Miltenberger, dolazila iz bogate obitelji. Alice i njezina braća, Paul i Isaac, odrasli su okruženi svim pogodnostima bogatog društva New Orleansa.

Životi im se zauvijek mijenjaju nakon što otac Michel Heine seli cijelu obitelj u Pariz poslije Američkog građanskog rata. Obitelj se brzo dobro snašla u društvu te se 17-godišnja Alice udala za Armanda, markiza od Jumilhaca i nasljednika vojvode od Richelieua. Židovka po rođenju, Alice je prije vjenčanja prešla na katoličanstvo. U roku od godinu dana rodila je sina, koji je ime dobio po ocu. Kći Odile stigla je 1879., iste godine kada su Armand i Alice postali vojvoda i vojvotkinja od Richelieua. Međutim sreća nove vojvotkinje kratko je trajala. Samo godinu dana kasnije preminuo joj je muž, a ona je postala udovica sa svega 22 godine.

Alice si je dala ne tako lagan zadatak – pozicioniranje sebe i djece u prestižnom francuskom društvu, a u tome joj je značajno pomoglo ogromno bogatstvo koje je naslijedila muževljevom smrću. Dok je putovala Europom, upoznala je Alberta, nasljednika monegaškog kneza. Bio je deset godina stariji od nje, a prva supruga nedavno ga je napustila i pobjegla iz Monaka nedugo nakon što je rodila njihova sina jedinca. No svaku nadu u novi brak uništio je njegov otac, princ Charles III, jer nije bio impresioniran udovicom i vojvotkinjom od Richelieua kao potencijalnom novom suprugom svog sina.

Alice i Albert bili su spremni čekati. Charles je umro 10. rujna 1889., a njegov ga je sin naslijedio. Jedan od prvih Albertovih poteza kao novog kneza bio je stupiti u brak s Alice. Par se vjenčao 30. listopada 1889., bračne zavjete razmijenili su u Parizu, a Alice je time postala monegaška princeza supruga. Albertova nova supruga bila je iznimno popularna u Monaku, ali i vrlo korisna - zahvaljujući prvom braku i bogatstvu obitelji, u kneževinu je donijela jako puno novca.

  • +5
Princeza Charlene i Desmond Tutu Izvor: Profimedia / Autor: RODGER BOSCH / AFP / Profimedia

Alice je također imala znanja o ekonomiji, što je unijelo velike promjene u kneževinu. Naime princeza Alice krenula je s transformacijom financijskog stanja svoje nove zemlje te je bila je zaslužna za uspostavljanje ekonomske stabilnosti i rasta koji su omogućili da Monako iznimno napreduje. Također je dijelila strast prema umjetnosti te je nedugo nakon stupanja u brak počela uvoditi kazalište i balet u kneževinu.

Par je bio jako zaljubljen, ali ubrzo su otkrili da su im osobnosti potpuna suprotnost. Dok je Alice voljela glazbu, ples i kulturu, njezin je suprug bio strastveni ekolog i oceanograf. Kako su godine prolazile, njihovi su životi postajali sve više odvojeni, a oboje su započeli izvanbračne afere. Međutim Albertu je bilo teško nositi se s odnosom svoje supruge sa skladateljem Isidoreom de Larom te je ona na kraju napustila Monako.

  • +10
Princ Albert s djecom Izvor: Profimedia / Autor: Olivier Huitel / Crystal Pictures / Crystal pictures / Profimedia

Albert i Alice razdvojili su se 1902., ali se nikada nisu službeno razveli. On je nastavio vladati kneževinom, a Alice je stvorila još jedan nov život za sebe, ovaj put u Londonu, u kojem se ponovno etablirala kao važna članica društva te je čak i kraljica Aleksandra činila krug njezinih bliskih prijatelja. Kralj Albert 1. preminuo je 26. lipnja 1922., pa je ona postala monegaška princeza udovica.

Alice je poživjela još tri godine; umrla je u Parizu 22. prosinca 1925. u dobi od 67 godina. Pokopana je na groblju Pere Lachaise u francuskoj prijestolnici te na njezinom nadgrobnom kamenu piše jednostavno 'Alice, princeza od Monaka'.

Princeza Alice možda nije na listi najpoznatijih kraljevskih supruga, ali njezina ambicija i veliki talent nesumnjivo su povećali status i bogatstvo kneževine dok su joj njezina odlučnost i snalažljivost omogućili život u samom centru prestižnog društva na dva kontinenta. Trideset godina nakon njezine smrti još će jedna Amerikanka preobraziti i značajno utjecati na kneževinu Monako nakon burne romanse i vjenčanja.