pogrešnO POSLOVANJE

Victoria Beckham svoje modno carstvo gradi već 12 godina, od čega 11 posluje s gubitkom, a zbog posljednjeg poteza osudila ju je i javnost

28.04.2020 u 06:37

Bionic
Reading

Javnost je ostala u šoku zbog poprilično bezobraznog poteza na koji se odlučila nekadašnja pjevačica grupe Spice Girls, danas modna dizajnerica Victoria Beckham jer je, unatoč tome što je njezina obitelj ‘teška’ 335 milijuna funti, od države odlučila tražiti poticaje kako bi isplatila primanja svojim zaposlenicima

Malo je reći da su svi ostali osupnuti potezom Victorije Beckham da svojih 30 zaposlenika pošalje na plaćeni dopust koji financira britanska vlada putem sigurnosnog fonda za očuvanje radnih mjesta koja su pogođena pandemijom koronavirusa. Vjerovali ili ne, da je odlučila platiti ih iz vlastitog džepa, bogatstvo njezine obitelji umanjilo bi se tek za nekih 225 tisuća funti, što je za njih zapravo sitnica.

Nenaviknuta na osudu javnosti, sa suprugom Davidom Beckhamom povukla se iza četiri zida obiteljskog doma, ne objavljuje ništa na društvenim mrežama, ne komentira, a Beckhamovi se čak nisu pridružili akciji kojom se svakog četvrtka pljeskom odaje zahvala djelatnicima zdravstvenog sustava. Navodno je to odluka njezinog glasnogovornika i djelatnika odnosa s javnošću kako bi smirili cijelu situaciju.

No nije to prvi put da se uz ime Victorije Beckham vežu financijski problemi. U samo 12 godina poslovanja njezinog modnog brenda već je 11 puta završavala s gubicima iz koje ju je morao ‘vaditi’ nitko drugi negoli njezin suprug David Beckham, a hoće li se isti scenarij ponoviti i ove godine, vidjet ćemo tek na isteku 2020.

Primjera radi, 2017. godinu završila je u minusu od 10,3 milijuna funti, što se dogodine povećalo za čak dva milijuna, pa je u konačnici to značilo da joj je poslovanje 12,3 milijuna funti u gubitku. Prije svega četiri mjeseca financijski su časopisi otkrili i kako njezino poslovno carstvo ima pad prihoda od 18 posto.

No to je ne sprečava da i dalje drži otvorene trgovine u Londonu, i to onu na Dover Streetu, kao i u Hong Kongu, dok svoje kreacije - odjeću, obuću i modne dodatke - prodaje i u robnim kućama poput Harveyja Nicholsa, Selfridgesa i američkog Bloomingdale’sa.

A kako je uopće došlo do stvaranja ovog poslovnog modnog carstva? Victoria Beckham svoju je karijeru započela kao pjevačica grupe Spice Girls u kojoj je objedinila tadašnje snove svake mlade djevojke da je idealna ona koja je, baš poput nje, ‘pametna, ekstrovertirana, ambiciozna, a uz sve to zna pjevati i plesati’.

Nakon što je s grupom prodala više od 85 milijuna ploča diljem svijeta, 1999. se udala za nogometnu zvijezdu Davida Beckhama i počela se predstavljati kao modna zvijezda. Prvi korak ka toj novoj karijeri bila je naslovnica travanjskog izdanja britanskog Voguea 2008., da bi te iste godine u rujnu, na Tjednu mode u New Yorku, predstavila svoju modnu liniju.

Modni kritičari nisu krili oduševljenje njezinim kreacijama, a ona je ‘rasla’ iz dana u dan. Počela je kao mali brend, sa svega deset haljina koje je predstavila javnosti i koje su odmah rasprodane, a budući da nije bila školovani dizajner, trebalo joj je neko vrijeme da pohvata sve konce modnog biznisa. Zahvaljujući dobrom odabiru ljudi, sve se proširilo, a danas nema osobe iz svijeta bogatih i slavnih koje u svom ormaru nemaju barem jedan odjevni predmet ili modni dodatak s potpisom Victorije Beckham, a među njima je i Meghan Markle.

‘Na početku smo bile samo nas dvije i radile smo samo haljine. Danas radimo sve, ne samo haljine. Krojimo, pletemo, nudimo kompletnu garderobu i modne dodatke. Naučila sam jako puno od svog tima, a naučila sam puno i o poslovanju. Okružila sam se pravim ljudima i tim je svake godine sve više rastao’, rekla je svojedobno Victoria Beckham.

Tko zna, možda bi joj najbolje bilo da je ostala sama s prvom suradnicom i da su nastavile raditi za svoj gušt.