ZBOG INFEKCIJE

Uoči Božića norveški kralj Harald završio u bolnici

20.12.2022 u 10:26

Bionic
Reading

Norveški monarh, 85-godišnji Harald, posljednji se puta u javnosti pojavio 13. prosinca kada je stigao na predbožićno misno slavlje za Kraljevu gardu

Kako je potvrđeno iz norveške palače, kralj Harald V primljen je u ponedjeljak u bolnicu Rikshospitalet u Oslu zbog infekcije, a 85-godišnjak je navodno stabilno te za njega brine njegov osobni liječnik Bjørn Bendz.

'Kralju je dijagnosticirana infekcija koja se mora liječiti antibioticima intravenzono, zbog čega će u bolnici Rikshospitalet idućih nekoliko dana', stoji u službenom priopćenju iz palače.

  • +2
Norveški kralj Harald Izvor: Profimedia / Autor: NTB Scanpix / Alamy / Alamy / Profimedia

Ove vijesti stigle su nakon poprilično napornog početka mjeseca za 85-godišnjeg kralja. Tako je 13. prosinca prisustvovao predbožićnoj misi za Kraljevu gardu, održanu u katedrali u Oslu, a otvorio je i ekspresnu željezničku liniju između Osla i Skija. 10. prosinca prisustvovao je i banketu dodjele Nobelove nagrade za mir u Grand Hotelu u Oslu.

Inače, kralj Harald već se duže vrijeme pomaže štapovima dok hoda, a još je uvijek upitno hoće li se pridružiti ostatku kraljevske obitelji na tradicionalnom odlasku na misu za Božić.

Kralj Harald na prijestolju je od siječnja 1991., a godinama vodi zdravstvene bitke. 2003. operiran mu je karcinom mokraćnog mjehura, a dvije godine kasnije podvrgnut je i zahvatu zbog problema sa srčanim zaliscima. U siječnju ove godine operirao je nogu, a u ožujku je bio pozitivan na Covid 19.