JOELY RICHARDSON

Uloga u hit seriji oživjela je karijeru 59-godišnje članice glumačke dinastije

03.04.2024 u 05:49

Bionic
Reading

Joely Richardson, 59-godišnja kći legendarnog redatelja Tonyja Richardsona i proslavljene Vanesse Redgrave, rođena je u jednoj od najpoznatijih britanskih glumačkih dinastija, a zahvaljujući Netflixovoj hit seriji 'The Gentlemen', u kojoj glumi Lady Sabrinu, majku jednog od glavnih likova, ponovno proživljava zvjezdane trenutke

Dakako, showbizz svijet je za ovu sjajnu glumicu posve prirodno okruženje, pa je svoju prvu ulogu ostvarila u dobi od samo tri godine u filmu 'The Charge of the Light Brigade' iz 1968., koji je režirao njezin otac. Veći dio mladosti provela je, kako je rekla, motajući se po filmskim setovima i u kinu.

Osim što su joj roditelji itekako poznati u svijetu glume, njezina obiteljska loza doista je impresivna - unuka je glumaca sir Michaela Redgravea i Rachel Kempson, sestra tragično stradale glumice Natashe Richardson, a glumac Liam Neeson joj je šogor.

Usprkos svojim dubokim korijenima u showbizzu, manje je poznato to da je bila posvećena karijeri profesionalne tenisačice, no okrenula se ipak glumi.

Serija 'The Gentlemen' Izvor: Profimedia / Autor: Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nakon dvije godine provedene na teniskoj akademiji u Tampi na Floridi odlučila je objesiti reket o klin: 'Bila sam jako entuzijastična, ali nikad nisam bila baš dobra u tome.'

  • +4
Joely Richardson Izvor: EPA / Autor: Tolga Akmen

Zatim je dobila mjesto na prestižnoj akademiji Rada prije svoje prve velike filmske uloge u filmu 'Drowning by Numbers' iz 1988. godine. Ono što je uslijedilo bio je niz uspona u karijeri, popraćen osobnim padovima, ali i nepokolebljiva odlučnost da se izbori sa svim problemima.

Glumila je Lady Chatterley u društvu Seana Beana u BBC-jevoj adaptaciji romana 'Ljubavnik Lady Chatterley', a mnogi je se sjećaju i po ulozi Julije u seriji 'Reži me' (Nip/Tuck), u jednom trenutku najgledanijoj kabelskoj TV emisiji u SAD-u.

Brojne životne drame

S tadašnjim suprugom, producentom Timom Bevanom, 1992. dobila je kćer Daisy, no par se razveo 2001., a glumica je kasnije otkrila i da su bezuspješno pokušali proširiti obitelj.

Njezin život obilježila je i tragedija 2009., kad joj je na skijanju nastradala voljena sestra, također glumica Natasha Richardson, supruga Liama Neesona, zbog čega je smanjila poslovne angažmane da bi pomogla šogoru te nećacima Michaelu i Danielu. To je potaknulo njezin prelazak na kazališne predstave umjesto snimanja filmova i serija, a kasnije je priznala: 'Nije bio mudar izbor što se tiče karijere otići na neku vrstu off-off-Broadway kazališta, ali to je bila stvar koju sam tada najviše željela učiniti.'

The Gentlemen Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

U jednom je intervjuu otkrila da joj je trebalo 'otprilike pet godina da prebrodi šok, traumu i užas' zbog gubitka sestre, s kojom je bila bliska na 'nezamisliv' način.

U tom je trenutku bila u 50-ima i spremna baciti se na nove uloge, no otkrila je da prilike za posao brzo presušuju.

Iako u intervjuima ističe da je Hollywood tradicionalno zatvoren za 50 plus glumice, na što sve one upozoravaju, ipak je uspjela oživjeti svoju karijeru pa je tako samo ove godine možemo vidjeti u čak tri TV projekta, uključujući hit Guya Ritchieja 'The Gentlemen', u kojem glumi Lady Sabrinu, majku lika Eddieja Hornimana, kojeg tumači glumac Theo James, no to nije bio lagan put.

'Moja agentica otišla je u mirovinu prilično mlada da bi se brinula o majci. Angažirala sam drugog agenta, no nitko me nije htio. Nitko nije želio angažirati ženu stariju od 50 godina. Započeli smo s malim angažmanima da bismo mogli proći kroz ta vrata, a onda su počele dolaziti uloge', rekla je glumica.

Posljednjih godina dobivala je uloge u holivudskim blockbusterima kao što je 'Red Sparrow' te u Netflixovom remakeu 'Ljubavnika Lady Chatterley' iz 2022.

Sada na pragu 60. godine te ima niz upečatljivih TV uloga - njezina su specijalnost komplicirane i uglavnom nesimpatične sredovječne žene.

Rekla je za The Times da je uživala u tome: 'Očito sam ušla u fazu pantomimičarke u svojoj karijeri i trebala bih biti jako sretna!'

Brojne je pohvale dobila baš za Netflixovu seriju 'The Gentlemen', koja prati aristokratsku obitelj upletenu u mračni gangsterski svijet nakon otkrića tajne farme marihuane na svom posjedu, a vidjet ćemo je i u drugoj sezoni Appleova trilera 'Surface'.