Liliane Bettencourt

U 95. godini života preminula je najbogatija žena na svijetu

21.09.2017 u 21:11

Bionic
Reading

Nakon godina borbe s Alzheimerovom bolesti, u svom domu umrla je Liliane Bettencourt. Najbogatija žena na svijetu i nasljednica carstva L'Oreal, iza sebe je ostavila kćer Françoise Bettencourt Meyers, koja je emotivnom objavom javnosti otkrila da njezine majke više nema

Prema Forbesu, najbogatija žena svijeta i nasljednica carstva L'Oreal, Liliane Bettencourt, čija je obitelj osnovala slavnu kozmetičku tvrtku te još uvijek u vlasništvu imaju 33,05 posto udjela istog, umrla je u svojoj 95. godini u svom domu.

'Liliane Bettencourt umrla je noćas u svom domu, a 21. listopada bio bi joj 95. rođendan. Moja je majka otišla mirno.' Napisala je to u priopćenju javnosti njezina kći Francoise Bettencourt Meyers.

Sa oko 40 milijarde dolara, Liliane Bettencourt bila je najbogatija žena svijeta, ali i 14. na listi najbogatijih ljudi. Nakon što je oboljela od Alzheimerove bolesti, 2012. povukla se iz javnog života, a potom i iz poslovnog svijeta, točnije upravnog vijeća L'Oreala.

Većinu se života držala podalje od medija i rijetko je davala intervjue, a posljednjih se godina njezino ime nije nalazilo na stranicama vezanim uz kozmetičke trendove, već se o njoj pisalo zbog mnogobrojnih sudskih procesa. Naime, afera s francuskim piscem i fotografom Francois-Mariem Banierom, kojeg je upoznala 1987. godine, skupo ju je koštala.

Tijekom dvadeset godina 'prijateljstva', Liliane mu je poklonila darova i usluga u vrijednosti oko 1,3 milijardi eura, što slika Picassa, Matissa i Mondrijana, što gotovine, ali i mnogih drugih stvari. Kada joj je 2007. godine preminuo suprug, njezina je kći podigla kaznenu prijavu protiv Baniera i optužila ga da iskorištava majčinu bolest.

Suđenje je trajalo pune tri godine, jer Liliane nije željela prolaziti psihološka testiranja, no zahvaljujući snimkama koje je snimio njezin batler, sve se doznalo. Naime, batler je potajice snimao razgovore s njom nakon što je shvatio da je oboljela od Alzheimera te da Banier to koristi kako bi se okoristio.

Kao vrhunac svega, pomoću snimki se doznalo i kako je svog ljubavnika u oporuci navela kao jedinog nasljednika cijelog njezinog imetka, osim dionica L'Oreala, koje su odavno prepisane na kćer i dvoje unuka.

Liliane Bettencourt kći je Eugènea Schuellera, kemičara koji se obogatio na bojama za kosu, zahvaljujući kojima je i osnovao L'Oreal. Uz njega je i odrasla, budući da joj je majka umrla kada je imala svega pet godina. Rođena Parižanka već je s 15 godina počela raditi u očevoj tvrtki, stavljajući naljepnice na šampone.

1950. godine udala se za francuskog političara Andrea Bettencourta, a sedam godina kasnije preminuo joj je otac. Upravo je ona naslijedila svo obiteljsko bogatstvo, zajedno sa cijelim L'Orealom.