autor stotine pop pjesama

U 94. godini preminuo legendarni kompozitor Burt Bacharach

09.02.2023 u 16:46

Bionic
Reading

Poznati američki kompozitor i tekstopisac Burt Bacharach preminuo je u 95. godini u svom domu u Los Angelesu. Zaslužan je za mnoge svjetski poznate hitove, a veliko priznanje dobio je i 2008. godine Grammyjem za životno djelo

Glazbenik Burt Bacharach preminuo je danas u dobi od 94 godine prirodnom smrću u svom domu u Los Angelesu. Bio je američki skladatelj, autor mnogih tekstova, producent ploča i pijanist koji je skladao stotine pop pjesama od kasnih 1950-ih do 1980-ih, a smatra se i jednim od najvažnijih skladatelja popularne glazbe 20. stoljeća.

Na mnogim djelima je surađivao s Halom Davidom, a za svoja djela šest je puta dobio nagradu Grammy i triput nagradu Oscar. Godine 2008. proglašen je najvećim živućim skladateljem te mu je uručen Grammy za životno djelo.

Zajedno s Davidom stvorio je niz svevremenskih klasika: 'I Say a Little Prayer' koju pjeva Aretha Franklin, 'What’s New Pussycat?' Toma Jonesa, 'The Look of Love', Dustyja Springfielda, 'Make It Easy on Yourself' braće Walker te mnoge druge. Pjesma 'Raindrops Keep Falling on My Head', koju izvodi BJ Thomas, prikazana je u filmu 'Butch Cassidy i Sundance Kid', osvojila je i Grammy i Oscar 1969. godine, a i Bacharachova glazba za film osvojila Oscar za najbolju originalnu glazbu.

Također je surađivao s velikom Marlene Dietrich na njezinoj turneji po Europi kasnih 50-ih i ranih 60-ih godina.

Bacharach je ostavio velik trag u svijetu glazbe s obzirom na to da je napravio 73 pjesme koje su se našle na ljestvici 'Top 40' u Americi te 52 koje su na ljestvici bile u Ujedinjenom Kraljevstvu.

  • +9
Burt Bacharach Izvor: Profimedia / Autor: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Profimedia