TUŽNA VIJEST

U 68. godini umrla je naša poznata glumica Vera Zima

08.11.2020 u 09:11

Bionic
Reading

Vera Zima, nagrađivana zagrebačka glumica koja je ostvarila brojne filmske, kazališne i TV uloge, preminula je jučer u Zagrebu

Omiljena kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je jučer u Zagrebu u dobi od 67 godina.

Nagradom 'Vladimir Nazor' za životno djelo nagrađena je 2019. godine.

Mnogi su je zavoljeli zbog njenog vedrog osmjeha i pogleda, a posebice kroz seriju TV 'Odmori se, zaslužio si' pa ćemo je pamtiti i kao Ružu Kosmički.

Inače, pravo ime glumice rođene u Metkoviću 21. ožujka 1953. godine glasi Vjeročka Zimova jer joj je otac bio Slovak, a majka Hrvatica.

  • +12
Vera Zima Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Na Akademiji dramskih umjetnosti je diplomirala 1976., a od tada je igrala u brojnim kazališnim predstavama, filmovima i serijama.

Samo godinu dana nakon završetka studija, ostvarila je zapaženu ulogu u filmu 'Mećava' Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića i Fabijana Šovagovića.

Nastupala je u Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh te, između ostalog, u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Posebno se istaknula u Teatru &TD u 'Baladama Petrice Kerempuha' Miroslava Krleže u adaptaciji Rade Šerbedžije (1976.), lutkarsko-glumačkoj postavi 'Hamleta' u režiji Zlatka Boureka (1982.) te u 'Krčmarici' Petera Turrinija (1986.) u adaptaciji predloška Carla Goldonija.

Također je redovito nastupala u lutkarskom kazalištu i sinkronizirala animirane filmove.

Glumila je i filmu 'Oprosti za kung fu' (2004.), za što je nagrađena nagradom 'Zlatna arena' te u filmovima 'Novinar' (1979.), 'Blagajnica hoće ići na more' (2000.) i 'Duga mračna noć' (2004.).

Tipski je glumila obične, svakidašnje, tople i prikriveno snažne žene (majke, kućanice, susjede, tetke i bake), a široku prepoznatljivost stekla je takvim televizijskim ulogama, posebno u sitcom-serijama 'Luda kuća' i (2005–09) i 'Odmori se, zaslužio si' (2006–13).

Inače, glumica je prije 10-ak godina u posljednji trenutak saznala da boluje od štitnjače koja joj je odstranjena.

'Zadnjeg dana autogenog treninga, potkraj svibnja, onesvijestila sam se na Trešnjevačkom placu dok sam kupovala povrće za ručak. Došla sam k sebi, i nisam željela u bolnicu. Ali kad sam se nakon mjesec dana opet onesvijestila, Hitna me odvezla u bolnicu Sestara milosrdnica. Mnogo se tada pričalo o Janici Kostelić i Blanki Vlašić i njihovim operacijama štitnjače: one su mnogo mlađe i kontrolirale su štitnjaču, a moja je pogreška što to nisam činila. Liječnik mi je, kao laiku, objasnio da me štitnjača štitila dok sam s njom bila u skladu, a kad to više nisam bila, osvetila mi se i debelo me oštetila. Doživjela sam, kako mi je rekao, plamteću upalu, a prekomjerno lučenje hormona dosegnulo je 'plafon', od čega se umire. I čudio se kako sam uopće disala i živjela s tako bolesnom žlijezdom', ispričala je tada Vera Zima za Gloriju.

U jednom je ranijem intervjuu ispričala kako je fenomen pojavljivanja na TV-u odlika današnjega vremena.

'Ako nije bilo na televiziji, onda se nije dogodilo', rekla je jednom prigodom nakon velikog uspjeha u seriji 'Odmori se, zaslužio si'.

Dodala je i kako ne misli da je život glumaca glamurozan.

Adio Vera Zima, neponovljiva ❤️

'Lijep je ako voliš svoj posao. Uspjela sam se sačuvati od nekih jeftinijih varijanti i stvarno radim ono što volim, ali nikako to ne bih nazvala glamuroznim životom', rekla je.

Od omiljene glumice oprostili su se mnogi kolege poput Dore Lipovčan, Snježane Banović...