EDDIE VAN HALEN

U 66. godini života preminuo jedan od najvećih gitarista svih vremena i osnivač Van Halena

06.10.2020 u 22:13

Bionic
Reading

Vijest da je Eddie Van Halen, gitarist i tekstopisac koji je stvorio hard rock bend Van Hallen, preminuo rastužila je njegove mnogobrojne obožavatelje

U 66. godini života bitku s rakom izgubio je Eddie Van Halen, a tužnu vijest s javnosti je putem Twittera podijelio njegov sin Wolf Van Halen.

'Ne mogu vjerovati da ovo pišem, no moj otac, Edward Lodewijk Van Halen, izgubio je jutros svoju višegodišnju bitku s rakom. Bio je najbolji otac kojeg sam mogao tražiti. Svaki trenutak koji sam mogao dijeliti s njim na pozornici, ali i u životu bio je nevjerojatan dar', stoji u objavi.

Eddie Van Halen, koji je rođen 26. siječnja 1955. godine u Nizozemskoj, slavu je stekao svojim virtuoznim sviranjem gitare, zbog čega je bio i jedan od najvećih gitarista svih vremena, ali i kao osnivač i vođa američkog hard rock sastava Van Halen.

Eddie Van Halen Izvor: Profimedia / Autor: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Eddie i njegov brat Alex osnovali su hard rock bend Van Halen ranih sedamdesetih u Los Angelesu, a svjetski uspjeh postigli su već svojim prvim istoimenim debitantskim albumom objavljenim 1978. Eddie Van Halen smatra se jednim od najvećih gitarista u povijesti rocka, a njegov bend je ušao u Kuću slavnih rock'n'rolla 2007. godine.

Veliki glazbeni utjecaj na njega imali su Eric Clapton, Brian May iz grupe Queen, jazz gitarist Allan Holdsworth, kao i Ronnie Montrose iz hard rock skupine Montrose.