PRINCU PREKIPJELO

Tajnovitost oko dolaska kraljevske bebe prelila je čašu: Tabloidi su raspalili po princu Harryju i Meghan, ali problem je puno dublji

18.04.2019 u 14:09

Bionic
Reading

Ako je itko još imao sumnje oko toga jesu li Meghan Markle i Prince Harry tradicionalni kraljevski par kakvim se oduvijek nastoje pokazati njegov stariji brat princ William sa suprugom Kate Middleton, nedavna objava Buckinghamske palače o kršenju još jednog u nizu protokola vezanog uz rođenje kraljevske bebe i prekid desetljećima duge tradicije zasigurno je odagnalo sve sumnje

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, obznanjeno je prošloga tjedna, neće svoje novorođenče iznijeti iz bolnice i pokazati ga svijetu kako se to u kraljevskoj obitelji uobičavalo desetljećima, i kako je uostalom obilježeno i Harryjevo rođenje.

Kraljevski par želi privatno slavlje za svoju novu obitelj, a tek naknadno o dolasku prinove obavijestit će i javnost.

Ova vijest nije dobro sjela britanskim tabloidima, a The Sun je čak ustvrdio kako je ta odluka u suprotnosti s 'kraljevskim pravilima'.

'Skrivanje detalja pred nacijom, čak i nakon rođenja, ne izgleda dobro za kraljevski par. Javnost ima pravo znati o životima onih koji se uglavnom financiraju od njihovih poreza. To ili morate prihvatiti, ili budite privatni građani, a ne oboje', navodi The Sun.

Međutim, u dobrovoljnom povlačenju Meghan i princa Harryja tijekom jednog od najvažnijih trenutaka u njihovom zajedničkom životu, u časopisu InStyle ne vide ništa čudnoga, tim više ako se prisjetimo izvještaja o njima u tabloidima posljednjih nekoliko mjeseci, u kojima su urednički filter prolazile samo negativnosti.

U tretiranju kraljevske obitelji kao komercijalnog brenda, a ne grupe živih ljudi, najdalje je otišao upravo The Sun.

U knjizi 'The Diana Chronicles' autorica Tina Brown podsjeća na razdoblje od 1981. do 1994. godine kada je urednik ovoga tabloida bio Kelvin MacKenzie koji je na kraljevsku obitelj gledao kao na predstavu vodilja i galeriju papir-maše grotesknih likova čija je jedina svrha postojanja bilo ispunjenje dnevnih ciljeva.

'Fotografi The Suna pripadnike kraljevske obitelji doživljavali su kao Nijemce i snimanje njihovih fotografija opisivali kao 'udaranje po Nijemcima'', navodi u svojoj knjizi Brown.

Komentator Roy Greenslade, koji je ranih osamdesetih bio jedan od MacKenziejevih izvršnih urednika u The Sunu, podsjetio je kako je MacKenzie šokiranog izraza lica znao reći 'Bojim se da smo uznemirili palaču', na što bi dodao: 'Kako to možemo učiniti i danas?'.

  • +2
Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nedavnim promjenama u ponašanju princa Harryja svjedoči i osoblje kraljevske palače, i nitko ne dvoji kako je tome kumovao upravo medijski tretman njegove supruge.

'Prekipjelo mu je i u jednom je trenutku odlučio ignorirati sve medije', rekao je za New York Times Arthur Edwards, dugogodišnji fotograf The Suna koji je fotografirao princezu Dianu.

'Harry je bio najbolji od svih njih. Nalazili bismo se u pubu i razgovarali o apsolutno svemu. Bilo je to potpuno iskreno i otvoreno, ali o tome nikada nismo izvještavali. Sada nam čak ne poželi ni dobro jutro. Ništa! Tretira nas kao telegrafske stupove', kaže Edwards.

Obzirom na njegov kraljevski status, potpuno ignoriranje medija jednostavno je nemoguće, ali negativan odnos tabloida primorali su Harryja i Meghan na jaču kontrolu i oštriji stav, a posljedica toga vjerojatno je i otvaranje službenog profila kraljevskog para na Instagramu, kojim će navodno osobno upravljati.