nova tv poslastica

Svi već govore o novoj Netflixovoj seriji 'Ripley': Epizode su bolno preduge, ali zato glavni glumac briljira

04.04.2024 u 18:10

Bionic
Reading

Iako je sunce konačno došlo i u naše krajeve, pred male ekrane mogao bi vas prikovati 'Ripley'! Serija koja je stigla na Netflix broji tek osam epizoda, a radnja je poznata filmoljupcima zahvaljujući filmu iz 1999. s Gwyneth Paltrow, Judeom Lawom i Mattom Damonom

Na Netflix je 4. travnja stigla dugo očekivana serija nastala na temelju knjige Patricije Highsmith iz 1955. godine. 'Talentirani gospodin Ripley' već je doživio ekranizaciju 1999. godine, kada su filmskim setom koračali mladi Matt Damon i Jude Law, a adaptacija u seriju očekivala se godinama. Oscarom nagrađeni scenarist i redatelj Steven Zaillian, koji stoji iza filma kao što je 'Schindlerova lista', prihvatio se novog projekta, a ovaj put ista je priča pretvorena u nešto posve drugačije, ali jednako majstorsko djelo!

Ljubitelji filma s Damonom kao prevarantom koji uzurpira život i identitet svog bogatog prijatelja ovaj put će gledati Andrewa Scotta u glavnoj ulozi u osam epizoda serije koja nikako nije 'lagana za laku noć', već djelo koje zahtijeva od gledatelja da mu se posve prepusti.

Ripley Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

47-godišnji Andrew Scott u ulozi Ripleyja

Brojne su pohvale na račun Andrewa Scotta jer je, prema kritici iz Guardiana, pokazao svaki djelić svog talenta i neizreciv šarm.

S talentom Scotta slaže se Daniel Fienberg iz The Hollywood Reportera te hvali lik koji je nestabilan i zaboravljiv u jednom trenutku, a uglađen i lukav u sljedećem, potpuno uvjerljivo navigirajući između toga. Međutim ističe i zanimljivost da je 47-godišnjem glumcu dana uloga Toma Ripleyja, koji bi trebao biti mlađi, te tvrdi da su 40-e prava dob za kasnije Ripleyjeve avanture.

Ipak, godine novog Ripleyja objašnjava nesposobnošću glavnog junaka, ali i ostalih, da pronađu nešto u čemu su dobri. Marge je fotografkinja i autorica, ali nije ni jedno ni drugo, Freddie je navodno dramaturg u usponu, a Ripley nije dobar ubojica.

Oduševljavajući kadrovi

Serija je u potpunosti snimana u crno-bijeloj tehnici, a ljubitelje noira oduševit će snimke kišnih noći i lokvi s odrazom Ripleyja. Uz to, prikazana je geometrijski precizna arhitektura Italije, mističnost uličica u kojima se može štošta sakriti, a jasan je i utjecaj Caravaggiove upečatljive upotrebe odnosa svjetla i sjene.

'Ipak, serija je zadivljujući kinematografski prikaz koji se može pohvaliti dugotrajnim kadrovima talijanskih spomenika, kanala i arhitekture. Ali epizode su bolno preduge i pune mrtvog prostora', tvrdi kritičar iz Varietyja.

Novi pristup ili...?

Kritičari oko ovog pitanja nisu složni...

'U konačnici, 'Ripley' ne nudi novu ili intrigantnu perspektivu o zloglasnom prevarantu. Prethodni projekti predstavljali su primamljivije iskustvo u kojem publika postaje zaljubljena u Tomove podmukle pothvate. Ovdje, tijekom osam mlakih epizoda, on nikada ne prolazi kroz temeljnu transformaciju. Od početka je on samo varalica kojem nedostaje finoće', tvrde iz Varietyja, a The Hollywood Reporter tvrdi da je riječ o 'vrsti pametne i pedantno producirane književne adaptacije'.