STIŽU PROMJENE

Sve se mijenja: Evo koje će titule imati članovi kraljevske obitelji sada kada je Charles postao kralj

10.09.2022 u 09:49

Bionic
Reading

Nakon uspješno završene proslave jubileja pokojne kraljice jedno je sigurno - Elizabeta II još je uvijek jedna od najomiljenijih članova kraljevske obitelji. No koliko god je tih dana fokus bio na 70 godina njezine vladavine, mnogi su već usmjereni budućnosti monarhije i svemu što će se događati kada na njezino mjesto zasjedne sin Charles

Ta promjena itekako će utjecati na ostale članove kraljevske obitelji koji će dobiti i druge titule, a poznato je i koje.

Kralj Charles III i Camilla bili su princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla

Prvi kojem se titula promijenila je kralj Charles III. Prethodno nije bilo poznato hoće li vladati pod tim imenom ili će odabrati alternativno vladarsko ime, što zapravo i nije neuobičajeno u kraljevskoj povijesti.

Tako je njegov djed, a kraljičin otac, rođen kao Albert Frederick Arthur George, no vladao je kao kralj George VI. S obzirom na to da Charlesovo puno ime glasi Charles Philip Arthur George, postoji nekoliko imena pod kojima bi mogao vladati.

  • +5
Kralj Charles III Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Milligan/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

‘Kraljevska djeca imaju po dva ili tri imena, a razlog se krije u tome da ako to dijete jednog dana postane kralj ili kraljica, ima veću mogućnost odabira imena. Tako primjerice za Charlesa svi pretpostavljaju da će postati Charles III, no on bi tehnički mogao biti i George VII, jer se i George nalazi u njegovom imenu’, otkrio je bivši kraljevski batler.

S druge strane, njegova supruga Camilla, prethodno vojvotkinja od Cornwalla, naći će se u zbunjujućoj situaciji. Naime, kada se udavala za Charlesa, znalo se da će ona u trenutku u kojem on postane kralj postati ‘princeza supruga’, no sve se promijenilo ranije ove godine, kada je sama kraljica potvrdila da će njezina snaha postati ‘kraljica supruga’, odnosno queen consort.

  • +3
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princ William i Kate Middleton bili su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea

Kako je njegov otac zasjeo na tron, princ William postao je novi princ od Walesa. Riječ je o tituli koju prema tradiciji nosi muški prijestolonasljednik još od 1301. godine, a uz nju će automatski postati i vojvoda od Cornwalla, grof od Chestera, vojvoda od Rothesayja, grof od Carricka, barun od Renfrewa, gospodar Otočja te princ i veliki upravitelj Škotske.

Njegova supruga Kate Middleton postala je princeza od Walesa, ali i grofica od Chestera te nositeljica svih ženskih titula povezanih s titulama supruga.

  • +6
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princ Harry trenutno je vojvoda od Sussexa

Dok je status princa Harryja i njegove supruge Meghan Markle, zbog toga što su odlučili odstupiti s funkcija aktivnih članova kraljevske obitelji, trenutno predmet rasprave, kako je njegov otac postao kralj, doći će do suptilne promjene - Harryjeva titula dobit će dodatak.

Trenutačno ona glasi Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Henry, vojvoda od Sussexa, a nakon očeve krunidbe postat će Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Henry, vojvoda od Sussexa i sin monarha.

Princ Edward i Sophie trenutno su grof i grofica od Wessexa

Kraljičin najmlađi sin Edward i njegova supruga Sophie dobili su titule grofa i grofice od Wessexa 1999. na svom vjenčanju. No to će se promijeniti jer je njegov najstariji brat sjeo na prijestolje.

Nakon smrti princa Philipa njegovu titulu vojvode od Edinburgha naslijedio je Charles. No sada kada je Charles postao kralj, vojvodstvo će pripasti Edwardu.