ČEMU SAD TO?

Sussexovi nisu sigurni u Velikoj Britaniji: Princ Harry prijeti tužbama ukoliko ne dobiju zaštitu policije

16.01.2022 u 09:01

Bionic
Reading

Čini se u nedostatku medijske pažnje, princ Harry odlučio se na novi korak kako bi dospio na naslovnice, pa sada, iako s obitelji živi u Americi, tvrdi da je za njih opasno boraviti u Engleskoj, zbog čega je zaprijetio da će poduzeti pravni postupak protiv britanske vlade ako im ne pruži sigurnost dok su u Velikoj Britaniji

37-godišnji princ Harry traži sudsku reviziju protiv odluke Ministarstva unutarnjih poslova koja ga spriječava da on sam osobno financira policijsku zaštitu za sebe i svoju obitelj dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon što je ta vijest procurila u britanske medije, oglasio se i glasnogovornik vojvode od Sussexa, koji tvrdi da je 'neophodno objaviti izjavu u kojoj se jasno utvrđuju činjenice', a sve u vezi Harryjevim molbama za sigurnost nakon što je u rujnu podnio njegov zahtjev za sudsko preispitivanje.

'Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa osobno su financirali privatno osiguranje za njihovu obitelj, no ta sigurnost ne može se replicirati na potrebnu policijsku zaštitu, koju žele dok su u Ujedinjenom Kraljevstvom. U nedostatku takve zaštite, princ Harry i njegova obitelj ne mogu se vratiti u njegov dom', stoji u priopćenju.

Njegovi odvjetnici tvrde kako je osiguranje u domovini za njega izuzetno nužno, ponajviše jer je njegova obitelj 'na meti, a sve je to dobro dokumentirano neonacističkim i ekstremističkim prijetnjama'.

'Princ Harry od svog rođenja spada u osobe koje su u opasnosti. On je šesti u naslijeđu za tron, odslužio je dvije ture u Afganistanu, a u posljednjim godinama njegova je obitelj na meti dobro dokumentiranih neonacističkih i ekstremističkih prijetnji. Iako se njegova uloga u instituciji promijenila, nije i ona da je član kraljevske obitelji i dalje, zbog čega i dalje prima prijetnje', stoji između ostalog u službenoj izjavi.

Kraljica je dobro upoznata s novim potezom nekada omiljenog unuka, koji je postao i prvi član kraljevske obitelji koji se prijeti pravnim postupcima protiv kraljičine vlade.

  • +19
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Ukratko, Harry smatra da je odluka o uklanjanju njegova osiguranja bila pogrešna. Prije negoli se išta pokrenulo, protokol su još prije nekoliko mjeseci poslali njegovi odvjetnici Ministarstvu unutarnjih poslova, a ovo je zapravo prethodnica sudskoj reviziji', smatra dobro upućeni izvor. 

U službenoj izjavi njegovih odvjetnika cijelo se vrijeme ističe da on ne traži od britanskih poreznih obveznika da financiraju osiguranje za njegovu obitelj. Inače, pravni postupci su se navodno pokrenuli u srpnju, nakon što je Harry stigao u Veliku Britaniju i kada nije imao policijsku zaštitu, iako je samo tri mjeseca ranije, na sprovodu djeda, istu dobio.