SADA JE SVE JASNIJE

Što se krije na samom kraju Batmana: Nakon odjavne špice postoji još jedna scena o kojoj svi sada govore

08.03.2022 u 06:49

Bionic
Reading

Najnovije ostvarenje Warner Brosa o Batmanu tijekom vikenda uprihodilo je oko 128,5 milijuna dolara u sjevernoameričkim kinima, postavši tako prvi ovogodišnji film koji je u prvom vikendu prikazivanja premašio zaradu od 100 milijuna dolara. Najnovijeg Batmana utjelovio je nekadašnji vampir, holivudski glumac Robert Pattinson, no više nego o glumačkoj postavi posljednjih dana priča se o sasvim drugoj stvari

Produkcija ove posebno mračne verzije filmova o Batmanu s engleskim glumcem Robertom Pattinsonom u glavnoj ulozi koštala je oko 200 milijuna dolara, a samo u prvom vikendu prikazivanja u kinima Sjeverne Amerike gotovo je vratio uloženo. U kina su, čini se, pohrlili svi, pa je prihod s kinoblagajni iznosio nevjerojatnih 100 milijuna dolara. Brojka je zasigurno viša kada se tome pribroje milijunski iznosi iz cijeloga svijeta, no tih službenih informacija još nemamo.

Ipak, ovoga puta priča se ne vrti oko ovog obožavanog superjunaka, niti oko Roberta Pattinsona, glumca koji je u najnovijem izdanju uskočio u Batmanovo odijelo, već o zadnjoj sceni koju su vidjeli tek oni najuporniji. Naime tvorci Batmana odlučili su tek nakon odjavne špice i svih zahvala pustiti još jednu scenu, tjerajući time gledatelje da odgledaju i nju.

Time su se tvorci Batmana odlučili još jednom prikloniti Marvelovoj tradiciji dugoj cijelo desetljeće, a ona je naučila gledatelje da priča nije gotova kada krene špica i upale se svjetla u kinodvoranama. Marvelove scene nakon odjavne špice uvijek su pune iznenađenja, ali i naznaka što bi se trebalo događati u nastavku.

  • +5
Robert Pattinson kao Batman Izvor: Profimedia / Autor: Warner Bros. - DC Entertainment / AFP / Profimedia

Provjerenu, ali i dobitnu kombinaciju odlučila je tijekom godina iskoristiti i ekipa Warner Brosa i DC Entertainmenta, no dupliciranje Marvelove magije i Avengersa osnivanjem Justice League u njihovom se slučaju nije pokazalo pretjerano uspješnim.

Važno je naglasiti da 'Batman' nije dio povezane priče koju je DC pokušao spojiti u svojim filmovima ('Batman v Superman: Zora pravednika', 'Wonder Woman', 'Liga pravde' i 'Odred otpisanih: Nova misija'), no isto tako u ovom je nastavku Riddler glavni antagonist, što bi značilo da, dok se ekran u potpunosti ne zacrni, tragovi postoje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Redatelj Matt Reeves tvrdi da su određene nejasnoće u filmu bile namjerne, osobito jer glavni lik koristi priliku da preispita svoj nemilosrdni pristup u borbi protiv kriminala. 'Kao obožavatelj osjećam istu stvar. Postoji dio vas koji žudi za osvetom - to je ispunjenje želje. Ono što je bilo važno bilo je dovesti publiku do samog kraja i natjerati je da se propituje', rekao je Reeves.

Na samom kraju odjavna špica vraća se na stil ekrana koji se koristio u jednoj od scena filma u kojoj je Riddler razgovarao preko chata s Batmanom, igrajući digitalnu igru mačke i miša. Tada se pojavljuje i upisana riječ na ekranu - zbogom - i upitnik nakon toga.

Prema riječima Matta Reevesa, to bi trebalo značiti da priča ide dalje ne dajući odgovor na pretpostavku da postoji i nastavak. 'Nikada nisam želio o ovome govoriti kao o nekom prvom poglavlju, jer mi ni sami ne znamo je li ovo prvo poglavlje. Ovo je samo priča. Želio sam da ovo iskustvo bude potpuno, stoga nije ni postojala namjera raditi scenu nakon odjavne špice, jer to nije ono što sam želio... Trebala je to biti priča o Batmanu u ove dvije godine, o njegovom poslu i borbi s kriminalom, a koji prolazi kroz ovo iskustvo.'

Na pitanje novinara upućenog Reevesu je li postavljen trag za mogući novi nastavak Batmana i razmišlja li možda o tome u kojem će smjeru priča krenuti, rekao je:

'Naravno. Ostavili smo svijet na točno određenom mjestu na samom kraju priče. Korupcija je predugo živjela u Gothamu, a događaji u filmu stvorili bi i tračak nade koju bi grad imao u posljednjih 20 godina, ali i razbili taj stvoreni vakuum moći. To bi značilo i da je to jedan od najstrašnijih trenutaka koje je grad doživio u više od 20 godina. Kamo priča ide? Puno sam razmišljao o tome...'