OPSJEDNUTA TEHNOLOGIJOM

Sjećate se Marije Štrajh? Prva je otvoreno govorila o seksu na televiziji i rušila tabue, a ispričala nam je čime se danas bavi

10.02.2023 u 11:33

Bionic
Reading

Riječka voditeljica, producentica, spisateljica, kolumnistica i autorica erotskog talk showa 'Lizaljka' te emisija 'Marija Štrajh Show' i 'Sex akademija' razbijala je sve predrasude na hrvatskoj medijskoj sceni govoreći o ljubavnim odnosima, fetišima, perverzijama i dvostrukom moralu. O njenim se emisijama danima pričalo. Nakon toga su je gledatelji mogli vidjeti u reality showu Nove TV 'Farma', a onda se neko vrijeme nije čulo za nju

Marija Štrajh povukla se iz javnosti i u međuvremenu objavila kuharicu vege hrane 'Pametna kuharica', boravila je u Americi, proučavala teozofiju u New Yorku i pohađala treninge sinteze pet vrsti joge, meditacije i chi kunga.

Sad se može pohvaliti time da do 15. veljače na grupnoj izložbi, koju su pripremili cijenjeni kustosi iz Švicarske u sklopu projekta Artbox, ima izložene tri slike pod nazivom 'Weapon Eye 2.0' u Art Lab Gallery u Los Angelesu.

Inače je znamo kao aktericu alternativne rock scene u Rijeci s nizom predstava i performansa na temu seksa i nasilja, kao i autoricu erotskih emisija u Rijeci i Zagrebu, u kojima je nemalo puta progovorila s gostima o tabuima koje je kasnije zakon detabuizirao. U svojoj galeriji na Krku više puta je postavila svoje metalne instalacije i puno radova naših akademaca. Među ostalim je predstavila uspješnicu 'Metafizika krvi' u Muzeju moderne umjetnosti u Rijeci te okupila alternativne art umjetnike, kao na i subverzivnom performerskom festivalu 'Na rubu', osim toga je sudjelovala na Kultur šoku 2014. te stvorila mini filmski uradak 'New York Raft On The Road'.

  • +3
Marija Štrajh Izvor: Cropix / Autor: Milivoj Keber / CROPIX

Novinarka, dugogodišnja performerica, autorica legendarnog seksi kabarea, hit predstave 'Krv i med', kolumnistica za Playboy i autorica knjige 'Rock N Stock generacija' danas radi vlog na TikToku i odgovara na pisma vezana za seksualnu problematiku te je na društvenim mrežama više puta bila 'banirana'.

'Pišem za Rijeka Danas i Radio Gornji grad, kolumne i priče. Ušla sam u međunarodnu antologiju kratkih formi, kao i u Kronotop hrvatskog performansa. Nakon smrti oca 2016. skroz sam odustala od televizijskog vođenja na OTV-u, Mreži TV, gdje sam vodila emisije iz alternative, a sad, kako se brinem o staroj majci, sve radim na internetu i digitalno. Živim tiho na Krku, imam galerijicu Art Avangard, koja je dok otac nije preminuo ugostila mnoge umjetnike, od pokojne Ivane Popović, Dejana Kljuna i splitskog Franka Bušića do riječkih i krčkih autora, a radim i instalacije od metala, koje se mogu vidjeti na stranici Art Avangard na Facebooku. Digitalnom umjetnosti bavim se od 2018. te sam niz uradaka u ožujku te godine izložila u njujorškom Art Expou pod nazivom 'Weapon Eye 1.0' u galeriji Strikoff, a ovo u Los Angelesu je nastavak priče o grudima, na što me potaknula smrt dr. Zgaljardića', ispričala je za tportal Štrajh.

Zadnjih pet godina je, kaže, potpuno opsjednuta tehnologijom, za koju smatra da 'ako nisi ukorak s njom, ostaješ u dalekoj ropotarnici'.

'U mojoj galeriji trenutno je aktualan projekt Animal Art Academy u kojem moja pseća obitelj, mama haski Ariel i njena djeca, izlažu zubima obrađene kosti i slikanje šapama u akrilu. Utemeljiteljica sam Ossarius instituta za meditaciju nakon što sam poslije dugogodišnje potrage shvatila da sve možeš iznutra promijeniti određenim tehnikama te da i na duhovnom putu treba biti oprezan zbog manipulacija i stvoriti unutarnji prostor za promatranje onako kako jest. Možda sam nestala na način da nisam na šoubiz sceni kako sam bila, ali evo, kako me 'baniraju' Facebook, TikTok i portali, vidim da je to jedini način da izađem pred ljude i nasmijem ih do suza pa sam kreirala stand up u kojem su upravo cenzura i policija na meti', objasnila je. Osim toga, vodi marketing na Rijeka Danas te priprema sinergijski međunarodni medijski projekt, stoga može reći da je napokon u fahu, a to je medijski menadžment.