promjena odluke u zadnji tren

Princ Harry ipak smije odjenuti vojnu uniformu za pogreb kraljice Elizabete, i to zbog uplitanja princa Andrewa

15.09.2022 u 23:04

Bionic
Reading

Zadnje pripreme za posljednji ispraćaj kraljice Elizabete II u punom s jeku, a čini se kako se u posljednji tren donose i neke važne odluke i unose velike promjene. Prema najnovijim informacijama, princ Harry će zajedno s kraljičinih drugih sedam unuka ipak nosit vojnu uniformu tijekom bdijenja za Kraljicu

Službenici Buckinghamske palače navodno su intervenirali nakon što se otkrilo da je osramoćeni ujak princa Harryja, princ Andrew, dobio posebno dopuštenje da nosi svoju uniformu, javlja Mirror. Tako će princ Harry ipak odjenuti svoju vojnu uniformu u subotu u znak posebne počasti kraljici. Vojvoda od Sussexa dobio je posebno dopuštenje da nosi svoja vojna znamenja za svečano bdijenje koje organiziraju unuci Njezina Veličanstva u Westminster Hallu.

Prema protokolu, kraljičinih osmero unučadi, uključujući Harryja i njegovog brata princa Williama, stajat će u subotu navečer u tišini 15 minuta tijekom bdijenja uz lijes Njezina Veličanstva.

Službenici palače navodno su intervenirali nakon što je otkriveno daje Harryjev i Williamov osramoćeni ujak, princ Andrew, koji također više nije član kraljevske obitelji, dobio posebno dopuštenje da nosi svoju odoru na bdijenju nad kraljičinim lijesom i to unatoč zabrani nošenja na ranijim svečanim događanjima.

Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Imageplotter/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Zdrav razum je prevladao. Bila je to suluda situacija obzirom da je vojvoda od Sussexa služio svojoj zemlji i vrlo je cijenjen član oružanih snaga zbog svega što je učinio za veterane. Važno je da se svi kraljičini unuci osjećaju dobrodošlo i ugodno dok zajedno tuguju za svojom voljenom bakom,' otkrio je za Mirror izvor blizak kraljevskoj obitelji.

Drugi kraljičini unuci, uključujući princeze Beatrice i Eugenie, Zaru i Petera Philipsa te Lady Louise i Jamesa, vikont Severn također će biti dio počasne straže.

Harry, koji je deset godina služio u britanskoj vojsci uključujući dvije turneje po Afganistanu, ovog tjedna našao se u središtu rasprave oko pitanja hoće li mu biti dopušteno nositi vojnu i kraljevsku odoru. Naime, nakon što je napustio svoju kraljevsku ulogu 2020. godine, Harry su oduzeta vojna imenovanja i zabranjeno mu je nošenje vojnih uniformi u javnosti.

  • +13
Princ William, Kate Middleton, princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia

U utorak se, prije promjene odluke, sam princ Harry, koji je služio dvije vojne dužnosti u Afganistanu, osvrnuo na pravilo koje mu zabranjuje nošenje vojne uniforme te je dao izjavu koju je u objavio njegov glasnogovornik. Potvrdio je da će nositi jutarnje odijelo i zatražio da 'fokus ostane na životu i ostavštini Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabete II'.

'Princ Harry nosit će jutarnje odijelo tijekom događaja u čast njegove bake. Desetljeće njegove vojne službe nije određeno uniformom koju nosi i s poštovanjem tražimo da fokus ostane na životu i naslijeđu Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabete II,' naveo je glasnogovornik.

princ i princeza od walesa

Počinje nova era za princa Williama i Kate Middleton: Prvi službeni izlazak kraljevskog para otkako nose nove titule dočekan je s oduševljenjem

Pogledaj galeriju

U srijedu kralj je predvodio svoje sinove i druge članove kraljevske obitelji u povorci za kraljičinim lijesom ulicama Londona u njezinom konačnom odlasku iz Buckinghamske palače. Harry je tada bio primoran nositi crno dnevno odijelo. dok su monarh, njegov brat princ od Walesa i ostali bliski rođaci bili u vojnim odorama ukrašenim medaljama.

Izvor blizak kraljevskoj obitelji komentirao je tu odluku te otkrio: 'Promjena odluke je znak poštovanja prema vojvodinoj pokojnoj baki, koja to ne bi željela da se sve održi na bilo koji drugi način. Njezino Veličanstvo uvijek se zalagalo za sklad i jedinstvo i ovo je pravedna odluka.'