VELIKI INTERES

Preko 300 timova prijavilo se za EUnigmu

16.04.2013 u 13:01

Bionic
Reading

Novi HRT-ov kviz o Europskoj uniji EUnigma koji će voditi Daniela Trbović pobudio je veliki interes natjecatelja – do sada se prijavilo više od 300 timova koji će tijekom deset emisija odmjeriti svoje znanje u poznavanju Europe

Imena timova su različita: od izvedenica s riječi EU preko imena regija ili gradova iz kojih dolaze do varijacija na imena filmova, pjesama i književnih djela. U imenima nekih timova su i razni jezični lokalizmi koji direktno upućuju na kraj iz kojeg timovi dolaze.

U prvoj emisiji snage će odmjeriti timovi 'Tri praščića' (čiji članovi dolaze iz Zagreba, Čakovca i Pitomače) i tim 'Zlatna dolina', čiji natjecatelji dolaze, kako im i ime kaže, iz 'zlatne doline': Požege, Pleternice i Velike.

EUnigma je kviz u kojem svi dobivaju pa će tako u emisijama prvog kruga natjecanja pobjednički tim osvaja 15 tisuća, a poraženi tri tisuće kuna. Snimanje prve od deset emisija počinje ove subote, 20. travnja.

Podsjetimo, kviz je zamišljen kao serijal od 10 emisija, a emitirat će se petkom u 20.15 sati na HRT 1, počevši od petka, 26. travnja, do petka, 28. lipnja. Prvih devet emisija u trajat će od 30 do 35 minuta, a završnica, deseta emisija trajat će od 45 do 60 minuta.


U svakoj emisiji sudjelovat će dva tima od po tri člana koji će se natjecati u 12 zadataka o Europskoj uniji, to iz područja povijesti, znanosti, umjetnosti, ustrojstva, zakonodavstva, religije, zemljopisa, flore i faune, etnografije, gospodarstva i kulture.

Svaka emisija će se sastojati će se od dva dijela – da/ne pitalica iz područja povijesti, ustrojstva EU-a, Hrvatske u EU-a te znanja o članicama EU-a i igre asocijacija.

Kviz je nastao prema ideji Maje Tokić, Silvane Menđušić, Maje Jurković, Igora Grkovića i Andreje Jukić. Ekipu čine voditeljica kviza Daniela Trbović, redatelj Danko Volarić scenaristica Silvana Menđušić te izvršni urednici Igor Grković i Marina Medved Pulić

Hrvatska radiotelevizija za ovaj je projekt pobijedila na natječaju i odobreno joj je 190.000 eura (1,4 milijuna kuna) iz europskih fondova.

'Sretni smo zbog ovako velikog interesa i činjenice da se prijavio tako velik broj ljudi iz cijele Hrvatske, jedva čekamo početak emitiranja 26. travnja', rekla je v. d. urednica Zabavnog programa HRT-a Maja Tokić