DOKUMENTARNI FILM 'TINA'

Ovo je konačni oproštaj Tine Turner: Zbog supruga zlostavljača dobila je PTSP, ali i brojne zdravstvene probleme, no za nju to je bio okidač da učini nemoguće

16.03.2021 u 15:16

Bionic
Reading

Kako bi na najbolji mogući način zahvalila obožavateljima koji su uz nju posljednjih 60 godina, koliko se bavi glazbom, Tina Turner pristala je na HBO-ov zahtjev da snimi dokumentarni film u kojem će ispričati svoju životnu priču i otkriti mnoge javnosti nepoznate detalje

Postoji li bolji način i veća privilegija prilikom 'zatvaranja' najvećeg poglavlja svog života od one da HBO od tebe zatraži da budeš glavna zvijezda vlastitog dokumentarnog filma? To se naravno dogodilo najpoznatijoj rock'n'roll baki na svijetu, 81-godišnjoj Tini Turner, koja je odlučila mikrofon, nakon 60 godina, pospremiti u kutiju sjećanja i uživati u više nego zasluženoj mirovini.

Dokumentarac jednostavno nazvan 'Tina' ispričat će njezinu životnu priču, ali i otkriti javnosti mnoge zanimljive, ali i nepoznate detalje iz njezine bogate karijere i privatnog života. Glazbena legenda bez zadrške je progovorila o godinama stravičnog zlostavljanja tijekom njezina braka s Ikeom Turnerom, priznajući da i danas, iako se od njega razvela 1978. godine, i dalje ima flashbackove njegovih udaraca.

Danas je u sretnom braku s Erwinom Bachom, kojeg naziva svojom stijenom, no propali brak u njoj je izazvao posttraumatski stres, a sve zbog učestalih udaraca koji su u konačnici rezultirali i raznim zdravstvenim problemima. Kako je otkrila u dokumentarcu, razlog zašto je u 80-ima ipak progovorila o godinama fizičkog, emocionalnog, ali i seksualnog zlostavljanja od bivšeg supruga krije se u tome što su je novinari u intervjuima konstantno ispitivali o njihovom partnerstvu.

Tina (2021) Official Trailer HBO Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Nakon svog mog uspjeha, ljudi su i dalje pričali o Ikeu i Tini. Nisam željela ispričati tu nevjerojatnu, sramotnu priču svog života, no znala sam da je to jedini način da me novinari prestanu to ispitivati', rekla je Tina dodajući kako i danas često proživljava mnogobrojne udarce i premlaćivanja.

Sve to uzrokovalo je njezine mnogobrojne zdravstvene probleme, uključujući i moždani udar 2013. godine, samo nekoliko tjedana prije njezina vjenčanja s Erwinom Bachom, da bi joj 2016. bio dijagnosticiran i karcinom crijeva.

Tina Turner, rođena kao Anna Mae Bullock, bila je još tinejdžerica kada je upoznala Ikea Turnera, čovjeka koji će joj doslovce promijeniti život. Iz kratke romanse sa saksofonistom Raymondom Hillom rodio se njezin prvi sin Craig, a onda ju je glazbenik i pjevač Ike Turner pozvao da se pridruži njegovom bendu, nakon čega nije trebalo dugo da završe zajedno u krevetu i započnu vezu.

Tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća bili su poznati kao Ike i Tina, no iza zatvorenih vrata, daleko od znatiželjnih očiju javnosti, bilo je sve samo ne idila - Ike Turner bio je zlostavljač i godinama ju je premlaćivao. 'Razbijene usne, crne i zatvorene oči, izbijena vilica, slomljene kosti, kao i psihičko 'ubijanje' postalo je dio mog svakodnevnog života', napisala je Tina u svojoj knjizi iz 2020. 'Happiness Becomes You: A Guide To Changing Your Life For Good'.

  • +16
Tina Turner Izvor: EPA / Autor: ROBERT VOS

Kako je rekla, pronašla se u budizmu koji joj je pomogao u mnogočemu. No, iako se trudila 'ostati normalna' u tom njegovom ludilu, sve je rezulitralo njezinom depresijom i potištenošću, a sve to dovelo je 1968. do toga da pokuša samoubojstvo. Prije izlaska na pozornicu, gdje ju je očekivao koncert, Tina Turner popila je 50 tableta za spavanje, a na sreću, njezina ekipa brzo je shvatila da nešto nije u redu pa su je hitno prevezli u bolnicu gdje joj je spašen život.

U konačnici to ju je dovelo do odluke da će svoje razočarenje pretvoriti u nešto najbolje te da će iskoristiti najbolje od svog života i postići ono o čemu je sanjala. Par se napokon razveo 1978., nakon čega je Tina postigla neviđenu svjetsku slavu, posebice nakon što je 1984. u 45. godini života objavila album 'Private Dancer'.

Nakon toga počeli su se nizati Grammyji, rasprodane turneje diljem svijeta, a 1986. napokon je pronašla i privatnu sreću u njemačkom izdavaču Erwinu Bachu. Svoju ljubav potvrdili su i pred svjedocima prije sedam godina, a on joj je čak donirao svoj bubreg.