KAD PUBLIKA IMA BOLJI NOS OD STUDIJA

Ove su serije postigle iznimnu popularnost iako im je malo nedostajalo da budu prerano otkazane

15.05.2021 u 21:56

Bionic
Reading

Zbog poplave televizijskih serija i zbunjujućih metodologija mjerenja uspješnosti, iz godine u godinu svjedočimo o odlukama o otkazivanju sjajnih projekata koji kod obožavatelja izazivaju šok i nevjericu

Da ponekad treba bolje osluhnuti publiku, a ne donositi odluke samo na temelju suhoparnih brojki i statistika, pokazuju i ove izuzetno popularne serije, koje bi bile otkazane da se za njih nisu zauzeli vjerni obožavatelji potpisivanjem peticija i slanjem pisama mrežama.

No nije samo publika spašavala serije od gašenja, pa su neke preživjele i doživjele uspjeh zahvaljujući ustrajnosti producenata.

Prijatelji (Friends)

Izvršni direktori navodno su mrzili pilot epizodu 'Prijatelja' iz 1994. godine i mislili da je serija osuđena na propast. 'Neki su ljudi mislili da je ograničena na preusku publiku i da cilja na generaciju X', otkrila je za Vanity Fair Karey Burke, bivša izvršna direktorica NBC-ja.

Izvor: Društvene mreže

Iako je serija jedva prošla test pred publikom, na kraju se nastavila emitirati, ali i nizati nagrade, poput Zlatnog globusa, šest Emmyja, dvije nagrade SAG i šest People's Choice.

Seinfeld

U televizijskoj sezoni 1989.-1990. tadašnji predsjednik NBC Entertainmenta Brandon Tartikoff odobrio je samo četiri epizode serije. Svoju je odluku objasnio za The Baltimore Sun pitanjem tko bi želio gledati četvero Židova koji lutaju New Yorkom djelujući neurotično. Uspjeh je postignut kad je dobila svoj termin nakon 'Kafića Uzdravlje', a Tartikoff je o 'Seinfeldu' kasnije govorio kao o jednoj od najvažnijih i najprivlačnijih serija 90-ih.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Između ostalih nagrada, serija je osvojila Zlatni globus, 10 Emmyja, šest nagrada SAG i četiri People's Choice.

Lucifer

Fox je 2018. otkazao seriju, opravdavajući odluku lošom gledanosti. Međutim ona je imala bazu fanova koja je bila zadovoljavajuća i Amazonu i Netflixu, a Netflixova je publika trenutno u iščekivanju drugog dijela pete sezone.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Serija je nominirana za više nagrada, među kojima su najzvučnije People's Choice i Critics' Choice Super Awards.

Prostranstvo (The Expanse)

SyFy je otkazao ovu znanstvenofantastičnu seriju u svibnju 2018. godine, ali za nju su ustali obožavatelji, kritičari, pa čak i autor 'Igre prijestolja' George R.R. Martin. Avion s transparentom '#SaveTheExpanse' nadlijetao je Amazon, fanovi su potpisivali peticiju na platformi Change.org, a Martin je navodno pisao samom Jeffu Bezosu. Amazon je odgovorio preuzimanjem serije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Serija je nominirana za nekoliko nagrada, uključujući People's Choice, a neke manje značajne nagrade je i osvojila.

Brooklyn 99 (Brooklyn Nine-Nine)

Manje od dva dana nakon što je Fox 2018. godine objavio da otkazuje seriju NBC je objavio da preuzima šestu sezonu, a snimio je i sedmu.

Brooklyn 9-9, najava 7. sezone Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Policijska je komedija između ostalog osvojila dva Zlatna globusa, dvije nagrade Critic's Choice i dva Emmyja.

Obiteljski čovjek (Family Guy)

Nakon emitiranja treće sezone Fox je 2003. otkazao seriju. Međutim uspjeh repriza na drugim mrežama i prodaje DVD-ova natjerao je mrežu da ovaj crtić za odrasle ponovno pokrene 2005. godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Serija je dogurala do 19 sezona, a između brojnih nagrada osvojila je devet Emmyja.

Prikraćeni (Arrested Development)

Serija se prikazivala na Foxu od 2003. do 2006. godine, a iako su je obožavatelji spašavali od otkazivanja nakon druge sezone slanjem pisama i lažnih banana (referenca na seriju) izvršnim direktorima, naposljetku je ipak otkazana. Vidjevši uvjerljive rezultate prodaje DVD-ova i streaminga, Netflix ju je oživio 2013. godine i snimio četvrtu sezonu te 2018. i petu sezonu.

Prije nego što je Fox presjekao pupčanu vrpcu serija je osvojila Zlatni globus i šest Emmyja, a i nakon pokretanja nominirana je za više nagrada, od kojih je neke i osvojila.

Parkovi i rekreacija (Parks and Recreation)

Na početku životnog ciklusa kritičari su je uspoređivali sa serijom 'U uredu' i mislili da je u osnovi riječ o istoj stvari. Mislili su i da je Leslie Knope (Amy Poehler) previše zafrknuta. Komedija gotovo da nije prošla ni jednu sezonu, a na kraju je snimljeno njih sedam, kao i specijal prošle godine. Poehler i sukreator Michael Schur otkrili su da su nekoliko sezona pisali kao da su zadnje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Publika i kritika počeli su prepoznavati priču serije i cijeniti je s vremenom, a osvojila je Zlatni globus, dvije nagrade Critics Choice, kao i nekolicinu drugih.

Rosanne

ABC-ovo oživljavanje 'Rosanne' 2018. godine, serije koja se prikazivala od 1988. do 1997. godine, bilo je uspješno što se tiče ocjena, ali je bilo i veliko kockanje mreže. Glavna glumica Rosanne Barr bila je poznata po kontroverznim izjavama, a njezin tvit iz 2018. godine o članu Obamine administracije doveo je do otkazivanja neposredno nakon što je najavljena druga sezona ponovno pokrenute serije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Originalna serija iz devedesetih osvojila je Zlatni globus, dvije nagrade Peabody, People's Chioce i brojne druge nagrade. Sezona iz 2018. imala je dvije nominacije za Emmy.

Teorija velikog praska (The Big Bang Theory)

Seriji je ozbiljno prijetilo da zauvijek ostane čamiti u nekoj ladici. Na kraju je živjela 12 sezona, završila je 2007. godine, a za nju su snimljena dva pilota. Kraj nakon 12 sezona stigao je jer je glumac Jim Parson 2019. zaključio da je pravo vrijeme za to.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sitcom je među ostalim osvojio Zlatni globus, 10 Emmyja, šest nagrada Critics Choice i sedam nagrada People's Choice.

Spasilačka služba (Baywatch)

Red strmoglavljenja, red uspona s repriziranjem, malo preslagivanja glumačke postave i kupoprodajnih aktivnosti s vlasničkim pravima i seriji je napokon krenulo devedesetih. Povremeno joj je, kao i sporednim likovima, trebala ozbiljnija reanimacija, ali je u konačnici uspjela preživjeti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Serija je završila 2001. godine. Nominirana je 1998. godine za nagradu ALMA, a nadahnula je i nekoliko spinoffova, uključujući film iz 2017. s Dwayneom Johnsonom i Zacom Efronom.