neke su bolje od originala

Ove pjesme sigurno ste čuli bezbroj puta, a mnogi ne znaju da su - prepjevi

26.08.2023 u 13:45

Bionic
Reading

Poznate pjesme, obrađene i prepjevane, snimane su u šezdesetima (i sedamdesetima) u cijelom svijetu. Strana glazba na našem području u drugoj polovici 20. stoljeća nije bila toliko dostupna pa su brojne skladbe, osobito one s engleskog, francuskog ili talijanskog jezika, put do slušatelja pronalazile upravo u obliku prepjeva

Svjedočili smo tome još od Bijelih strijela (čiji su počeci bili prepjevi Beatlesa i Shadowsa) do kralja estrade Miše Kovača, a on je tijekom svoje bogate karijere snimio brojne obrade stranih pjesama (poput 'Ne mogu prestati da te volim' – 'I Can’t Stop Loving You', 'San Francisco' - 'Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair', 'Jedan dan života' – 'Las Mañanitas', 'Ti si pjesma moje duše' - 'Seven Spanish Angels' i mnogih drugih).

Potom i Josipe Lisac, dive koja je doprinijela toj playlisti s nekoliko pjesama, no mnogi domaći izvođači snimili su neku svoju obradu poznate inozemne skladbe. Gabi Novak, Vice Vukov, Arsen Dedić, Crveni koralji, Duo Hani, Stjepan Jimmy Stanić, Oliver Dragojević također su imali svoje verzije. Prepjevi velikih svjetskih hitova u izvođenju domaćih zvijezda više i nisu tako česti. Ranije je to bio pravi trend, a neki naši glazbeni znalci originale su toliko dobro obradili da danas malo tko zna da je riječ o prepjevima. Prisjetili smo se nekih od njih.

'Moj mali je opasan' - Tajči

Tatjana Matejaš Tajči imala je nekoliko obrada, a najuspješnija joj je bila 'Moj mali je opasan', točnije klasik 'Let's Twist Again' Chubbyja Checkera, za koji je zaslužna Alka Vuica.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

'Moj put' - Goran Karan

Jedan od ponajboljih domaćih vokalista snimio je obradu čuvene skladbe Franka Sinatre 'My Way'. Prepjev Gorana Karana našao se na kompilaciji nazvanoj 'Ja sam zaljubljen' i objavljenoj 2006. godine.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

'Kad uistinu voliš ženu' - Davor Radolfi

Davor Radolfi & Ritmo Loco svojedobno su obradili pjesmu Briana Adamsa 'Have You Ever Really Loved A Woman' iz filma 'Don Juan DeMarco'. U hrvatskoj verziji skladba se zvala 'Kad uistinu voliš ženu', a izveli su je na nastupu u Lisinskom 1995. godine, što se na neki način smatralo novom odrednicom u Radolfijevoj karijeri.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

'Gorka rijeka' - Meri Cetinić & Tomislav Ivčić

Mnogi su toliko puta čuli duet naših vrhunskih vokalista, a ne znaju da je riječ o njihovoj obradi pjesme 'Un fiume amaro' iz 1970. godine, koju je izvela talijanska pjevačica i televizijska voditeljica te trostruka pobjednica Sanrema Iva Zanicchi.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

'Sviđa mi se ova stvar' - Crvena jabuka

Na albumu sarajevskog pop/rock sastava, nazvanog 'Sanjati' iz 1988. godine (prodan je u više od 350.000 nosača zvuka) našla se i obrada The Beatlesa, odnosno njihovog čuvenog hita 'Twist & Shout' iz 1964. godine. Te godine, inače, rođen je pjevač Dražen Žerić Žera.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

'Da znaš' - Vesna Pisarović

Vesna Pisarović je u jeku svoje najveće popularnosti otpjevala 'Da znaš', odnosno 'Non c’e' Laure Pausini, što je bila i ostala najupečatljivija pjesma njezine karijere zahvaljujući Milani Vlaović.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

'Mašta moja' - Boris Novković

Grupa The Knack osnovana je 1978., a godine 1979. snimili su pjesmu 'My Sharona' i ona je šest tjedana provela na vrhu Billboardove ljestvice te postala jedan od najviše prepoznatljivih hitova pop-rock scene uopće. Hit koji je Doug Fieger, osnivač i lider grupe, posvetio svojoj 'snažnoj i ludoj' bivšoj djevojci obrađivali su mnogi, od Wierd Ala Yankovica do Homera Simpsona, a kod nas ju je prepjevao Boris Novković, nazvavši je 'Mašta moja'. Osim nje, Novković je prepjevao pjesme 'U tvome tijelu' - 'Imagination' Belouisa Somea te 'U tvojim očima' - 'Devil's Right Hand' Stevea Earlea.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

'Rano jutro' - Psihomodo pop

Jedan od naših najpopularnijih rock bendova prepjevao je pjesmu 'Sunday Morning', koju u originalu izvodi njihov omiljeni bend Velvet Underground.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

'Lijepa bez duše' - Oliver Dragojević

Legendarni pjevač u svojoj verziji skladbe odlučio je zadržati stil i atmosferu talijanske kancone 'Bella senz'anima', koju inače pjeva Riccardo Cocciante. Alka Vuica prepjevala je pjesmu s talijanskog. Inače, u svom bogatom glazbenom opusu Oliver je imao više prepjeva. 'Trag u beskraju' prepjev je skladbe koju je talijanski glazbenik Biagio Antonacci svojedobno izvodio i s Lucianom Pavarottijem.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

'Sjaj u tami' - Dorian Gray

Pjesmu 'The Sun Ain’t Gonna Shine Any More' u originalu je pjevao Frankie Valli 1965., no pravi je hit postala u izvedbi američkog benda Walker Brothers godinu poslije. Domaći prepjev bio je prekretnica grupe Dorian Gray, ali i Massima Savića, koji je sredinom osamdesetih ovom obradom dobio priliku da iskaže svoje vokalne vještine. Za uspjeh tog prepjeva zaslužan je Siniša Škarica, a koji ga je kao tadašnji urednik Jugotona odabrao za grupu Dorian Gray.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

'Cura za sve' - Maja Blagdan

Na tada popularni album 'Bijele ruže' Splićanka je uvrstila obradu koja je s vremenom postala i jedan od njezinih najvećih hitova. Naime Nenad Ninčević obradio je 'The Shoop Shoop Song', koju u originalu pjeva Merry Clayton, ali ju je proslavila Cher nekoliko godina kasnije, da bi u filmu 'The Blues Brothers' dobila i kultni status.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže