ikone rocka

Osamdesetih su palili i žarili top ljestvicama diljem svijeta, pogledajte kako danas izgledaju njemački 'kraljevi balada'

15.11.2021 u 20:10

Bionic
Reading

Mnogi iz generacije koja je izlazila u klubove tijekom 80-tih godina se sjećaju nezaobilaznih, svevremenskih klasika 'Wind of Change', 'Send Me an Angel', 'Still Loving You', 'No One Like You' ili 'Rock You Like a Hurricane'? Grupa koja je bila izuzetno popularna 1980-ih, ali još uvijek je poznata široj javnosti, svira i dan danas

Prošlo je trideset godina otkako su 'kraljevi balada' objavili himnu miru 'Wind of Change' (pjesma je došla u trenutku i postala hit u vrijeme političkih promjena Istočne Europe i pada Berlinskog Zida) što je baladu grupe Scorpions učinilo najuspješnijom njemačkom rock pjesmom u čitavom svijetu (s više od 14 milijuna prodanih primjeraka, jedan je od najprodavanijih singlova na svijetu).

U kolovozu 1989. godine održali su deset koncerata u tadašnjem Lenjingradu, danas Sankt Petersburgu, a nastupili su i na Moskovskom glazbenom mirovnom festivalu, 'Woodstocku SSSR-a'. Tijekom boravka ondje nastala je moćna balada 'Wind of Change'. Godine 1999. održali su koncert ispred Brandenburgških vrata, i to povodom desete godišnjice ujedinjenja Njemačke. Tada je pjesma 'Wind Of Changes' izvedena sa 166 čelista, među kojima je bio i najbolji do njih, Mstislav Rostropovich.

Scorpions u nastali 1965. godine u Hanoveru a osnovao ih je Rudolf Schenker koji je tada imao samo 16 godina. Prvih godina postojanja Scorpionsa svodilo se na sviranje obrada afirmiranih bendova, tumaranja po lokalnim klubovima. Godine 1969. kada Rudolf, ritam gitarist i pjevač, pa gitarist Karl – Hainz Vollmer, bas gitarist Lothar Heimberg i bubnjar Wolfgang Dziony, bilježe prve značajnije lokalne nastupe.

Bend je najuspješniji bio u razdoblju od 1978. do 1992. Njihovih 18 studijskih albuma nagrađeni su brojnim platinastih i dvostruko platinastim priznanjima. MTV ih nazvao ih je 'ambasadorima rocka', a Rolling Stone ih opisuje kao 'heroje heavy metala'. Među ostalim su dobili tri prestižne World Music Award, zvijezda na holivudskom Rock zidu te uvrštavanje na Rock and Roll Hall of Fame izložbu, a 18. siječnja 2017. su službeno uvedeni u svjetsku glazbenu instituciju Hall of Heavy Metal History.

Zadnji album 'Return to Forever' objavljen je u veljači 2015. godine. Iste godine objavljena su i deluxe reizdanja nekoliko albuma. Obilježavajući 50 godina na pozornicama Scorpions su 2015, za vrijeme turneje 'Forever And A Day' snimili i dokumentarni film.

Do sada su imali nekoliko raspada i okupljanja, zajedno s nekoliko 'zadnjih' albuma i oproštajnih turneja. Prije koji dan su njemačke rock ikone najavlile novo studijsko izdanje kojeg su nazvali 'Rock Believer', a prethodi mu singl 'Peacemaker'. Nova pjesma 'Peacemaker' koju prati i video spot u kojem članovi benda demonstriraju sviračko umijeće, a nalikuje onima koje su nastale u vrijeme vrhunca legendarnog hard rock benda.

'Prva stvar koja mi je pala na pamet bila je glavna tema pjesme. Peacemaker peacemaker. Jednostavno sam se igrao s tim riječima, a u vrijeme kada je toliko ljudi ugroženo koronavirusom, te uzevši u obzir razorne ratove i druge besmislene zločine, čini se da pogrebnik mora raditi prekovremeno. Dolazi vrijeme kada će, nakon pandemije, zavladati 'peacemaker'… to je slika svijeta koja mi je zaista privlačna', komentirao je pjevač Klaus Meine, koji je napisao stihove za pjesmu. 

Izvor: Društvene mreže