HUGH GRANT

Okorjelom neženji i kralju romantičnih komedija tek su supruga i djeca uspjeli izvući emociju na lice, a s tim su konačno stigle i ozbiljnije uloge

30.11.2020 u 06:34

Bionic
Reading

Karijeru šarmantnog britanskog glumca Hugha Granta obilježile su romantične komedije, a u stvarnom ga je životu do unazad dvije godine pratio glas okorijelog neženje. Otac je prvi put postao u 51. godini, a kad se 2018. odlučio skrasiti u braku, imao je već petero djece. Osim što je pokleknuo u ljubavnom životu, Grant je prestao i tvrdoglavo odbijati televizijske uloge, pa ga trenutno gledamo u HBO-ovoj seriji 'Slom'. Iako u seriji glumi supruga Nicole Kidman, daleko je to od romantičnih komedija u kojima smo ga naviknuli gledati, a uspjeh ovaj psihološki triler može djelomično zahvaliti i odličnoj Grantovoj glumi, koji se konačno prihvatio i ozbiljnijih uloga

Rođen 9. rujna 1960. godine, Hugh John Mungo Grant je drugi sin kapetana Jamesa Murraya Granta i Fynvole Susan MacLean, učiteljice koja je više od 30 godina podučavala glazbu, francuski i latinski u zapadnom Londonu. Oboje roditelja potiču mu iz vojnih obitelji, a ljeta u djetinjstvu provodio je u Škotskoj gdje ga je djed vodio u lov i davao mu da puca. Učio je i svirati klavir, i to kod majke Andrewa Lloyda Webbera, najpoznatijeg i najkontroverznijeg britanskog skladatelja mjuzikala.

Tijekom školovanja bavio se kriketom, ragbijem i nogometom, a na velikom platnu je debitirao još kao student engleske književnosti sveučilišta Oxford 1982. godine u filmu 'Privileged' redatelja Michaela Hoffmana, u kojem je potpisan kao Hugie Grant.

Nakon završenog studija engleske književnosti malo mu je nedostajalo da upiše doktorat iz povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Londonu, ali ponudu je odbio jer po prvi put za svoje školovanje nije dobio stipendiju.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih Grant dobiva male televizijske uloge i tek poneku filmsku, poput sporedne uloge uz Anthonyja Hopkinsa i Jeana Simmonsa u filmu 'The Dawning' iz 1988. godine ili u španjolskom filmu 'Remando al viento' iz iste godine, dobitniku španjolske filmske nagrade Goya. Svoje rane filmove nazivao je Europudingom, jer kako je govorio, imali su francuski scenarij, loše preveden na engleski, španjolskog redatelja i engleske glumce jer je valdalo uvjerenje da će se tako bolje prodavati u Americi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U 32. godini života bio je na rubu odustajanja od glumačke karijere, ali ubrzo je uslijedio veliki proboj s glavnom ulogom uz Andie MacDowell u filmu 'Četiri vjenčanja i sprovod' iz 1994. godine. Uloga boema i neženje Charlesa donijela mu je nagrade BAFTA i Zlatni globus za najboljeg glumca.

Osim nagrada i slave, zaradio je nešto s tim filmom, ali za njegovu je kolegicu u financijskom smislu ovaj film bio pun pogodak. Grant je za ulogu u 'Četiri i vjenčanja i sprovod' dobio ugovoreni iznos od 100 tisuća dolara, a Andie MacDowell je pokazala više vjere u film i ugovor potpisala na postotak od zarade. Film je postigao zapanjujući uspjeh pa je MacDowell zaradila 2 milijuna dolara, odnosno dvadeset puta više od Granta.

Bolji nos za zaradu Grant je pokazao kao nesuđeni doktor povijesti umjetnosti i kolekcionar umjetnina. Originalno umjetničko djelo Andyja Warhola 'Elizabeth Taylor' kupio je 2001. godine za nešto manje od 4 milijuna dolara, a 2007. tu je sliku prodao za 23,5 milijuna dolara.

  • +29
Hugh Grant Izvor: Profimedia / Autor: AGEN / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Okušao se i kao filmski producent, ali je njegov priducentski debi s trilerom 'Ekstreme mjere' iz 1996. godine, temeljenom na istoimenom romanu Michaela Palmera, doživio komercijalni i kritički debakl.

Ljubav s Elizabeth Hurley preživjela je Grantov skandal s prostitutkom, a nakon prekida su ostali prijatelji pa čak i kumovi djeci

Hugh Grant i Elizabeth Hurley su se uoznali 1987. na snimanju španjolskog filma 'Remando al viento' (Rowing with the Wind), što je bila njezina prva uloga u dugometražnom igranom filmu. Vrhunac njihovog odnosa s javnošću dosegnut je na londonskoj premijeri filma 'Četiri vjenčanja i sprovod' kada se Liz pojavila u Versaceovoj crnoj haljini osiguranoj zihericama.

Vezi slavnog glumačkog para ozbiljno je zaprijetio Grantov skandal s prostitutkom, ali ne samo da je veza to preživjela, nego su i 20 godina nakon konačnog prekida 2000. godine glumci u odličnim prijateljskim odnosima.

'Preslatki zločesti dečko Hugh' 1995. godine je postao 'odvratni seksualni razvratnik Hugh' kad je uhvaćen s poznatom prostitutkom Divine Brown, koja ga je oralno zadovoljavala u njegovom automobilu parkiranom na holivudskom Sunset Boulevardu. Grant je uspio spasiti svoj imidž, kao i odnos s Hurley pa se s njom čak pojavio na premijeri svoga filma 'Devet mjeseci' manje od dva tjedna nakon izbijanja skandala.

'Znate što je u životu dobro, a što loše činiti. Ja sam napravio lošu stvar', ostala je zapamćena Grantova javna isprika u emisiji The Tonight Show Jaya Lenoa, a ove se neslavne epizode iz svoga života, koja se dogodila nedugo nakon snimanja filma 'Devet mjeseci' prisjetio i 2018. godine u intervjuu za časopis People.

'Bilo je vrlo talentiranih ljudi koji su snimali taj film i zaista briljantnih glumaca. Samo ih je jedna budala iznevjerila, a to sam bio ja. Ne samo da sam bio užasan u filmu, nego sam tjedan dana prije izlaska filma odlučio biti uhićen u Hollywoodu', rekao je Grant za People i dodao kako je tu situaciju odlučio riješiti ne opravdavajući se.

'Bio sam samo idiot. Nisam pokušao reći da imam psihološki problem, već sam samo rekao da sam to učinio', rekao je Grant.

U tom se intervjuu, danom povodom njegovog povratka na velika platna s filmom 'Medvjedić Paddington 2', Grant dotaknuo i svog odnosa s Liz Hurley, s kojom je unatoč skandalu ostao zajedno još pet godina prije konačnog prekida 2000. godine.

'Mi smo poput brata i sestre... Mislim da je to djelomično stoga što smo zajedno prošli od nule do nečega. Početak su nam obilježile strašne godine kada niti jedno od nas nije imalo posla, i živjeli smo u malom stanu. Bilo je to prilično zbližavajuće', rekao je Grant.

Gostujući 2015. u emisiji Watch What Happens Live Andyja Cohena, Hugh Grant je kao razlog za kraj romanse naveo 'vjerojatno srozavanje seksualnog dijela, ali stavimo li taj fizički dio na stranu, ona mu je i dalje apsolutno najbolji prijatelj'.

Hurley je kasnije gostovala u istoj emisiji, a njeno viđenje razloga za prekid nešto je drugačije.

'Znao me jako živcirati. Volim ga, ali je jako iritantan. Moji su ga prijatelji zbog mrzovolje zvali Grumpelstilskin', rekla je Hurley kojoj se nije kao Grantu činilo da im se seksualni život srozao.

Ocijenila ga je s 10 od 10 u krevetu i uzviknula: 'Bila sam s njim 13 godina!'.

Ubrzo nakon prekida Hurley je zatrudnjela, a njezinom sinu Damianu Grant je krsni kum. Otac mu je biznismen Steve Bing, no unatoč testu očinstva koji je potvrdio novinarska nagađanja, Damian koji se danas bavi glumom i modelingom zadržao je majčino prezime.

Hurley se uz glumu počela baviti i dizajnom odjeće za plažu, a od 2007. do 2011. je bila u braku s poduzetnikom Arunom Nayarom.

Grantova promjena mišljenja o braku i djeci

Grant je jednom prilikom za Washingtom Post izjavio da je prilično sebičan i da ne podnosi nered i odbojan izgled koji, kako mu se čini, dolaze u paketu s djecom. Danas ih ima petero, a 2018. je u 58. godini života promijenio i svoj stav o braku.

Nagovještaj ove promjene otkrio je gostujući 2016. kod Howrda Sterna.

'Vidim lijep aspekt braka ako se oženi prava osoba, vaš najbolji prijatelj, onda je to i ugodno i lijepo. Ali mislim da u braku postoji nešto neromantično... Zatvarate sebe', rekao je Grant koji je 2018. godine oženio švedsku televizijsku producenticu Annu Elisbeth Eberstein.

Glumac je po pitanju Eberstein bio vrlo tajnovit, ali njihova veza seže barem do početka 2012. godine, jer je Anna u rujnu te godine rodila njihovo prvo zajedničko dijete, sina Johna. Bilo je to Grantovo drugo dijete, jer mu je točno godinu dana ranije bivša partnerica Tinglan Hong rodila kćer Tabithu.

Mediji su vezu Granta i Eberstein dokazali tek početkom 2014. kada je otkriveno da je u 2013. godini glumčevo ime upisano na rodnom listu Anninog sina. Međutim, par je tada već bio prekinuo, iako je Grant švedskim novinama u rujnu 2014. izjavio da Eberstein i njihovo dijete žive blizu njega u Londonu.

'Mi smo jako dobri prijatelji, a ona je vrlo dobra majka', rekao je tada Grant, koji je tri mjeseca kasnije dočekao i svog drugog sina Felixa, ovoga puta ponovno s Tinglan Hong.

'Slom', foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

Ljubav se ubrzo ponovno rasplamsala, ali ne s Tinglan, nego s Eberstein, pa su u prosincu 2015. dobili i drugo zajedničko dijete, ovoga puta kćer, a par je od tada zajedno. Treće zajedničko i Grantovo peto dijete Anna je rodila početkom 2018. godine, a nedugo zatim, 25. svibnja, par se vjenčao na civilnoj ceremoniji.

U intervjuu za časopis Hello! Grant je 2019. priznao kako su njegova dugogodišnja uvjerenje o tome da ne želi ni ženu ni djecu jednostavno bila pogrešna te da je njegovo desetljećima dugo odgađanje bilo predugo.

Međutim, odlazak na snimanje HBO-ove serije 'Slom' vidio je kao sjajnu priliku da malo pobjegne od dječje cike i galame pa je za razliku od kolegice Nicole Kidman, koja je u New York povela supruga i kćeri, on svoju cijelu obitelj ostavio u Londonu.

Ubrzo nakon dolaska u New York uvidio je da je napravio ogromnu grešku i prilokom svakog snimanja osjećao se grozno.

'Sjećam se da me gotovo svaka scena u kojoj sam glumio tjerala na plač. A sjećam se i da mi je redateljica Susanne Bier znala reći: 'Hugh, samo si naručio šalicu kave, pa možda suze i nisu baš prikladne'', prisjeća se snimanja u razgovoru s kolegicom icole Kidman za časopis Marie Claire Hugh Grant.

Gostujući u The Graham Norton Showu šalio se da mu je odluka o odvajanju od obitlji možda pomogla poboljšati glumačku izvedbu.

'Tijekom karijere nisam mogao pokazati niti jednu emociju, a u starosti ih ne mogu zaustaviti. To je nešto povezan s djecom ili s ljubavlju, mojom ženom ili nečim sličnim, ali ne mogu to držati podalje od sebe', rekao je Grant.

U grupnom intervjuu s više kolega uspješnih glumaca za časopis The Hollywood Reporter Grant je na pitanje 'zna li sada nešto što bi volio da je znao tijekom upravljanja svojom salvom i karijerom' odgovorio 'gotovo sve'.

'Svaka odluka koju sam ikad donio bila je vjerojatno pogrešna. Na vrhucu svoje karijere, nakon 'Četiri vjenčanja i sprovoda', svijet sam imao na dlanu pa sam trebao donositi zanimljive odluke i raditi različite stvari. Umjesto toga sam se gotovo identično ponovio oko 17 puta zaredom', rekao je Grant i našalio se kako je morao pričekati da se potroše sve romantične komedije prije nego što mu ponude bilo što drugo.

U nešto ozbiljnijem tonu Grant je objasnio da je 'postao prestar, ružan i debeo da bi više radio radio romantične komedije'.

'Dakle, sad radim druge stvari i malo manje mržnje osjećam prema samom sebi', rekao je Grant koji se ozbiljnijih uloga prihvatio tek nedavno sa serijom 'Vrlo engleski skandal' i filmovima 'Atlas oblaka', 'Gospoda' i 'Medvjedić Paddington 2'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

No, bez žene i djece pitanje je koliko bi prije dvadeset i koju godinu Grant uspio pred kamerama izvući iz sebe bilo kakvu emociju.

'Mnogi su s novom HBO-ovom miniserijom pokušali utažiti glad za fantastičnom Nicole Kidman, nastalu sa završetkom druge sezone 'Malih laži', ali po novu porciju 'Sloma' nerijetki se vraćaju zbog odličnog Hugha Granta', navodi u recenziji serije The Guardian i dodaje kako je za dozu tajanstvenosti zaslužna Grantova karakteristična manira s ustima stisnutim u poluosmijeh i pogleda spuštenog prema dolje, iz koje je teško pročitati je li preslatko sramežljiv ili obmanjujući.

'Kao i Grace (Nicole Kidman), očajnički ćete željeti vjerovati da je Jonathan (Hugh Grant) u biti pristojan čovjek. Grantovo sumnjivo ponašanje čini tako savršeno zapaljivu smjesu s krhkom elegancijom Nicole Kidman' navodi The Guardian i zaključuje kako je pravo čudo što ih nisu već ranije spojili.

  • +24
Serija 'Slom' Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Kad se osvrne na svoju karijeru, Grant ipak za ničim ne žali, jer posao mu je, kaže, zabaviti ljude.

'Plaćane su mi ogromne novce. Imao sam veliku sreću. Većinu tih romantičnih komedija mogu pogledati direktno u lice. Jedna ili dvije su možda šokantne, ali u globalu ih mogu pogledati u lice i ljudima se sviđaju', rekao je za The Hollywood Reporter Grant i dodao kako čvrsto vjeruje da je posao glumac zabavljati, pa ako su ljudi željeli sudbonosne susrete, izjave ljubavi i poljupce natopljene kišom, želio je gledateljima pružiti točno ono za što su platili.