SAMO JOJ JE NEBO GRANICA

Od Bridget Jones do hladnokrvnog ubojice: Renee Zellweger prošla je trnovit put da od konobarice u striptiz baru stigne do Hollywooda

17.10.2022 u 06:43

Bionic
Reading

Zbog ‘Slučaja Pam Hupp’ pristala je na nevjerojatnu transformaciju i time samo još jednom potvrdila da je prava profesionalka. Dobitnica Oscara Renee Zellweger odavno je prerasla sladunjave uloge poput one Bridget Jones i pokazala da Hollywood može itekako računati na nju

Priprema za uloge Pam Hupp, koju je utjelovila u novoj hit seriji ‘Slučaj Pam Hupp’, za Renee Zellweger bila je pravi ispit profesionalnosti - nabacila je kilograme i zapustila se da bi što više nalikovala na hladnokrvnu ubojicu koja trenutno u zatvoru iščekuje presudu za ubojstvo prijateljice Betsy Farije.

Ovom ulogom dokazala je da je, baš poput svojih holivudskih kolega, spremna ići do kraja zbog uloge.

Tijekom godina za svoje je uloge nagrađena raznim prestižnim nagradama, uključujući dva Oscara te četiri Zlatna globusa, a 2007. godine dospjela je na listu najplaćenijih glumica svijeta.

Rođena 25. travnja 1969. kao Renee Kathleen Zellweger u Teksasu, glumica je odrastala uz oca, Švicarca Emila Ericha Zellwegera, inženjera strojarstva i elektrotehnike koji je radio u industriji prerade nafte, te majke, Norvežanke Kjellfird Irene, medicinske sestre koja je u Ameriku došla raditi kao guvernanta norveškoj obitelji u Teksasu.

  • +21
Renee Zellweger Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES

Tijekom srednjoškolskog obrazovanja bila je cheerleaderica, gimnastičarka, ali i članica debatnog tima, trenirala je nogomet, a bila je uspješna i u pisanju, kao i znanosti. Stoga i ne čudi da je odmah nakon srednje škole upisala fakultet u Austinu te je diplomirala engleski jezik i književnost. Upravo tijekom fakulteta počela je odlaziti na satove glume, što je bilo presudno za ostatak njezinog života.

No ono što ju je obilježilo trenutak je u kojem je njezin otac dobio otkaz, zbog čega više nije mogao plaćati njezino školovanje. Kako bi plaćala fakultetsku stipendiju, počela je raditi kao konobarica u striptiz baru. Tamo je od jednog muškarca, svaki put kad bi došao, dobila napojnicu od 100 dolara. Kako je rekla, radio je to jer ju je žalio, gledajući na nju kao na siromašnu studenticu. ‘Naučila sam puno. Naučila sam da ne smijem olako suditi ljude i da stvari nisu onakve kakve se čine, nije sve crno ili bijelo’, rekla je svojedobno, dodajući kako je uvijek znala da je to samo posao zahvaljujući kojem se mogla školovati. Bez obzira na sve, nikada nije pristala skinuti odjeću ili kompromitirati sebe i svoja uvjerenja za neku ulogu.

  • +8
Serija 'Slučaj Pam Hupp' Izvor: Profimedia / Autor: NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

S vremenom je počela dobivati manje uloge, a potom je stigla reklama za Coors Light.

Tijekom fakulteta angažirana je za dvije rečenice u filmu ‘My Boyfriend’s Back’, a prva službena reklama nakon fakulteta bila joj je ona za govedinu. Nikada nije krila, ali ni zaboravila odakle potječe, a unatoč nevjerojatnoj slavi, ostala je stajati čvrsto na zemlji. Zanimljivo je to da je 2016. posjetila svoju staru školu i ponovno se susrela s pojedinim učiteljima, ali i učenicima s kojima je išla u razred. Bila je i faktor iznenađenja na zabavi povodom odlaska u mirovinu njezinog učitelja iz petog razreda i školskog knjižničara Rona Mattsona, zbog čega je zatražila pauzu na snimanju filma ‘Drugo stanje Bridget Jones’. ‘Nitko nije znao da dolazim! Bilo je to pravo iznenađenje’, rekla je Renee te je krila svoj dolazak kako ne bi ukrala pozornost namijenjenu omiljenom knjižničaru.

Slučaj Pam Hupp Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon nekoliko uloga u nezavisnim i niskobudžetnim filmovima stigla je i ona prva glavna. Bilo je to 1994., kada je s Matthewom McConaugheyjem snimila hororac ‘Teksaški masakr motornom pilom’. Iako je film prošao poprilično nezamijećeno, Renee su itekako primijetili, a mnogi su je zbog njezinog vriska proglasili kraljicom i nasljednicom Jamie Lee Curtis.

A onda je stigla i uloga života. Prisjećajući se trenutka u kojem je dobila priliku koja se ne propušta, rekla je: ‘Ostala sam bez kovanica kojima bih mogla osušiti odjeću u sušilici, zbog čega sam svoju mokru odjeću morala odnijeti kući i pobacati je da se suši po dnevnom boravku. Idućeg jutra zazvonio mi je telefon i osoba s druge strane ponudila mi je film s Tomom Cruiseom. Počela sam se smijati jer sam promatrala sebe i svu tu mokru odjeću oko sebe, svjesna da mi nitko neće vjerovati kad to budem pričala.’

Dnevnik Bridget Jones Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Film za koji je dobila ponudu bio je ‘Jerry Maguire’ Camerona Crowea, a zaradio je nevjerojatnih 240 milijuna dolara i postao veliki blockbuster, stavljajući je na najtraženiju listu glumaca. Uloge su se u međuvremenu nizale, a onda je došla ona za ‘Dnevnik Bridget Jones’, zahvaljujući kojoj su je stavili bok uz bok s Cameron Diaz i Sandrom Bullock. Iako su redatelji isprva kao Bridget Jones htjeli vidjeti Kate Winslet i Helenu Bonham Carter, Renee je ‘odradila’ svoju zadaću - nakupila je višak kilograma i otišla u London na tri mjeseca raditi u izdavačkoj kući kako bi se što bolje pripremila. I nije pogriješila. Britanski naglasak vješto je savladala i osvojila gledatelje diljem svijeta te više nikoga, osim nje, nisu mogli zamisliti u ulozi smotane usidjelice Bridget.

Baš kao što nije znala britanski naglasak, Renee nije imala nikakvog iskustva u mjuziklu, no to je nije spriječilo da se prijavi na audiciju za ‘Chicago’ i osvoji filmsku ekipu. Njezina izvedba Roxie Hart ušla je u povijest, zahvaljujući redatelju Robu Marshallu koji je vjerovao u nju.

Judy - foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kada je riječ o njezinom privatnom životu, neko vrijeme, nakon snimanja filma ‘Ja, ja i Irene’, bila je u vezi s Jimom Carreyjem, potom s Georgeom Clooneyjem, a onda je u njezin život ušetao pjevač White Stripesa Jack White.

No tek je 2005. pristala ‘stati na ludi kamen’, šokiravši sve udajom za country pjevača Kennyja Chesneyja na Karibima. Baš kao što se brzo vjenčala, još se brže razvela, pa su samo četiri mjeseca kasnije bili potpisani papiri za razvod. Danas je u vezi s Antom Ansteadom i svoju ljubav više ne krije.

A ono o čemu se godinama pisalo, i što su joj mnogi obožavatelji itekako zamjerali, bili su mnogobrojni estetski zahvati kojima se podvrgla 2014. godine. Fotografije koje datiraju iz tog vremena najbolji su dokaz koliko je pretjerala jer na većini njih nije bila prepoznatljiva. Ona sama nije željela priznati da se 'zaigrala', govoreći da je novi izgled rezultat njezinog novog načina života.

No sve to dovelo je do toga da je nakon filma ‘The Whole Truth’ 2016. godine odlučila uzeti pauzu od glume i snimanja. Tek je kasnije rekla da je do te odluke doveo stres koji je osjećala zbog posla, proživljavajući ‘sindrom varalice’. Prisjećajući se tog vremena, rekla je: ‘Prestala sam snimati jer je sve to za mene postalo više iscrpljujuće nego što sam osjećala kao neku nagradu. Mislim da ne možete biti dobri i kreativni ako niste zahvalni na prilici da sudjelujete.’

A onda je tri godine kasnije stigla ponuda da portretira legendarnu Judy Garland, što je rezultiralo njezinim drugim osvojenim Oscarom. Zanimljivo je da se isprva nije smatrala pravom osobom da utjelovi Garland, osobito jer je redatelj Rupert Goold inzistirao na njezinom pjevanju uživo. Profesionalka kakva je, odmah nakon potpisanog ugovora počela je odlaziti na satove pjevanja, a potom i koreografije i kostimografije, pokušavajući upiti i projicirati prepoznatljivo držanje holivudske legende.

Što iduće možemo očekivati od nje, ne znamo, no poznajući njezin lik i djelo, samo joj je nebo granica.