GUBITAK MAJKE

Novi udarac za francusku divu: Dok je promovirala novi film u Cannesu, Catherine Deneuve stigla tužna vijest

15.07.2021 u 17:37

Bionic
Reading

Renée Dorléac, francuska filmska zvijezda i majka slavne Catherine Deneuve, Françoise i Sylvie Dorléac, preminula je u 109. godini života u Parizu, za Le Figaro je potvrdila njezina obitelj

Rođena u lučkom gradiću Le Havreu 10. rujna 1911., glumica – poznata kao Renée-Jeanne Simonot – započela je svoju karijeru u dobi od sedam godina u pariškom kazalištu Odéon, gdje je radila puna tri desetljeća.

Godine 1929. postala je jedno od prvih glumačkih imena koji su stvorili karijeru u sinhronizaciji, predstavljajući francuski glas zvijezdi poput Olivije de Havilland, Judy Garland i Esther Williams.

Dok je snimala za filmsku kompaniju MGM, upoznala je glumca Mauricea Dorléaca a svoju ljubav okrunili su brakom 1940. godine. Zajedno su imali tri kćeri: Françoise (1942.), Catherine (1943.) i Sylvie (1946. ).

Na kraju Drugog svjetskog rata oprostila se s glumačkim pozivom kako bi se posvetila odgoju svojih kćeri, uključujući svoju najstariju, Danielle, iz prethodne veze. Françoise - koja je s Catherine glumila u filmu 'The Young Girls of Rochefort', kao i u filmu 'Cul-de-Sac' Romana Polanskog, umrla je 1967. u prometnoj nesreći, dok su se s ocem oprostile 1979. godine.

Catherine Deneuve, koja danas ima 77 godina, jedna je od najistaknutijih francuskih glumaca, a bila je na filmskom festivalu u Cannesu u nedjelju - na dan majčine smrti - predstavljajući svoj novi film 'Peaceful'.

CANNESKA IZDANJA

Od Carle Bruni do Catherine Deneuve: Slavne Francuskinje modno dominirale na crvenom tepihu

Pogledaj galeriju

Deneuve, koja je za svoje umjetničko ime odabrala djevojačko prezime svoje majke, rekla je da na festivalu nikada nije bila dirnutija više od nedjeljne premijere, jer su je 2019. potresli pandemija koronavirusa i moždani udar.

Govoreći nekoliko mjeseci prije svog 102. rođendana 2013. godine, Dorléac je za Le Point izjavila: 'Moja starost nije tužna. Sretna sam što sam još uvijek tu. Nema dana kada me djeca i unuci ne nazovu ili obraduju svojom posjetom'.