godinE im ništa ne mogu

Naša stara estradna garda otkriva kako se snalazi na društvenim mrežama

04.06.2017 u 08:29

Bionic
Reading

Da mnoge strane i domaće zvijezde na društvenim mrežama imaju svoje profile, već je odavno poznata činjenica. No sve je više i poznatih, 'starije garde' koji su se zakačili za takav vid promocije i komunikacije sa svojim obožavateljima. I kod nas postoje brojni primjeri umjetnika koji su prisutni na Facebooku, a koji su nam ispričali koliko uopće i kako koriste svoje profile

Mlađi izvođači već se naveliko koriste društvenim mrežama, ali ne zaostaju ni oni stariji na činim se profilima nerijetko mogu saznati informacije o njihovim nastupima, nagradama, zaviriti u njihove uspomene, fotografije iz mlađih dana.

Poput svojih mlađih kolega na Facebooku su prisutni umjetnici poput Mani Gotovac, Nade Abrus, Otokara Levaja, Špire Guberine, Olivera Dragojevića, Josipe Lisac, Zorice Kondža, Tereze Kesovije i mnogih drugih. Neki od njih su s nama podijelili svoja iskustva s tom društvenom mrežom.

'Moju službenu stranicu na Facebooku održava dečko iz Rijeke David koji voli moju glazbu. Znam da je u današnje vrijeme koristiti taj medijski 'aparat' jako važno za glazbenike i druge umjetnike jer uvelike pomaže kod promocije i komunikacije s obožavateljima i objave pjesama kojih nema na radiopostajama. Mladim umjetnicima društvene mreže danas itekako pomažu u poslovnom smislu, jer očito se one danas moraju koristiti', smatra Jasna Zlokić.

Pjevačica dodaje da joj Facebook nije previše napet jer je imala neugodna iskustva s njim.

'Osim tih nekih dobrih strana, Facebook stvara i probleme jer je na neki način ondje srušena intima. Bez da me itko pitao, otvoreno je više profila na moje ime, što mi strašno smeta. Svatko ondje stavlja što se smije i što se ne smije', ističe 62-godišnja pjevačica. Ostale društvene mreže je uopće ne zanimaju, dosta joj je, kaže, i ova jedna.

Slična je situacija, kad je riječ o društvenim mrežama, i kod njezine kolegice Radojke Šverko.

'Imam previše obaveza tako da zaista rijetko zavirim na Facebook. Moju službenu stranicu ondje održava dečko iz Ičića koji je imao 10 godina kad sam ga upoznala. Jako je sklon starijoj generaciji, tako da to radi s puno ljubavi i strpljenja. S korištenjem društvenih mreža je odavno krenulo u svijetu i kod nas i to je naprosto nezaustavljivo. To je platforma za  komunikaciju, oglašavanje. Vidimo kako tiskani mediji sve više odlaze u povijest, malo tko ih kupuje, tako da je Facebook neminovnost kojoj se umjetnici trebaju prikloniti', kaže.

Pjevačka diva odlično se služi iPadom gdje redovito pregledava poštu i obavlja ostale potrebne stvari.

'Brzo sam ovladala time, a znam da je vješta s kompjutorom i Tereza Kesovija, Anica Zubović se pak dopisuje s cijelim svijetom, dok naša Gabi Novak to ništa ne koristi. Ona još uvijek ima ona stari model mobitela', smije se 69-godišnja pjevačka diva.

Za razliku od svojih kolegica, kralj domaćih evergreena, 79-godišnji Drago Diklić, ima svoj profil na Facebooku.

'Kako sam po prirodi znatiželjna osoba i sve što me zanima sam istražim, tako sam i baratanje Facebookom za čas svladao. Nije bilo nikakvih problema oko toga', pohvalio se skladatelj, kantautor i jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske zabavne i jazz glazbe. Drago mu je što na toj društvenoj mreži može komunicirati s prijateljima po cijelom svijetu i štovateljima svoje glazbe. Prihvaća, kaže, sve koji mu se jave za prijateljstvo. Uglavnom objavljuje fotografije s druženja s prijateljima i kolegama, fanovima, s putovanja, nastupa ili one iz svoje mladosti.

'Za sada imam samo dobra iskustva, a na Facebooku sam kad mi to obaveze dopuste. Nekad su postojali festivali gdje su se pjesme mogle prezentirati, a i njihova draž je bila u viđanju s ostalim kolegama, suradnicima, a danas je to mjesto za druženje Facebook', kaže Drago Diklić. Instagram za sada ne koristi ali nije isključeno da jednog dana otvori i ondje svoj profil.

Glumac Špiro Guberina s vremena na vrijeme se aktivira na Facebooku. U 80. godini je u Sveučilištu za treću životnu dob upisao informatički tečaj, a nakon toga je otvorio svoj profil. Tada je priznao da mu je užitak sjesti za računalo te se družiti s prijateljima i obožavateljima, da ga najviše oduševljava što se mogu vidjeti preko web kamere te da mu laska činjenica da je naš najstariji glumac na 'fejsu'. 


'Isprva nisam želio otvoriti profil na društvenoj mreži jer me je obitelj upozorila na to da dopisivanje može trajati i satima. A svaki čovjek s imalo pristojnosti trebao bi odgovoriti kada se netko javi. Bojao sam se da neću stizati odgovarati na poruke obožavatelja pa bih ispao uobražen', izjavila je ranije glumačka legenda za 24sata.

Špirin glumački kolega, 75-godišnji Otokar Levaj, upravo je na Facebooku pronašao svoju nekadašnju, srednjoškolsku  ljubav, sadašnju suprugu Dunju Bedenko. Glumac je skupio skoro 1300 prijatelja na svom profilu, a ondje komunicira sa svojim prijateljima iz umjetničkih krugova, novinarima. Gotovo svakodnevno objavljuje svoje zanimljive i duhovite komentare iz društveno-političkog života te nerijetko objavljuje fotografije iz svoje svakodnevice.

Jedan među aktivnijima u Facebook zajednici je 80-godišnji zagrebački pjevač sa svjetskom karijerom Miro Ungar.

'Ondje sam već sigurno pet godina. Osim virtualnog druženja s brojnim prijateljima, saznao sam i mnoge stvari koje nisam mogao naći u tisku. Skupio sam maksimalan broj od pet tisuća prijatelja, tako da ću morati isključivati one s kojima ne komuniciram previše', pohvalio se legendarni pjevač. Facebook, kaže, ima puno dobrih strana u smislu oglašavanja i promocije. Instagram ga za sada ne zanima.

'Mladima su društvene mreže pogotovo korisne za njihove potrebe. Dobro je što mogu saznati neke informacije i od nas, pjevača 'stare garde'. Ondje mogu vidjeti neke stvari iz naših života, nešto novo naučiti o nama, no primijetio sam da mnogi od njih recimo lajkaju neki event, događaj, koncert, ali na kraju u stvarnom životu ne dođu na njega', požalio se Miro Ungar. On na svom profilu najavljuje svoje nastupe, snimke s probi ili koncerata, radijskih gostovanja, s teniskih terena, putovanja. 'Lajka' i prati profile drugih kolega i prijatelja te im nerijetko ostavlja svoje komentare.