KAKVA ŽENA!

Nakon svih životnih udaraca najslavnija 'dadilja' natjerala je holivudske moćnike da promijene pravila igre

18.12.2023 u 06:08

Bionic
Reading

Nakon što je SAF-AFTRA-in štrajk napokon okončan, predsjednica najvećeg sindikata u svijetu zabave, koja je puna četiri mjeseca vodila 160 tisuća članova, ne odustajući od zahtjeva i potraživanja, napokon je mogla odahnuti. Legendarna ‘dadilja’ Fran Drescher u filmskoj je industriji postigla nevjerojatan uspjeh, unatoč tome što joj je život zadavao najteže udarce, no nju ni silovanje ni bolan razvod, kao ni karcinom, nisu uspjeli slomiti

Mnogima je i dandanas prva asocijacija na ime Fran Drescher, glumice i predsjednice Američke federacije televizijskih i radijskih umjetnika (SAG-AFTRA), njezin nazalni vokal i kreštav smijeh, kakav je koristila za ulogu dadilje Fran Fine, koja ju je i proslavila. No Fran je puno više od toga.

Kada je u rujnu 2021. pristala biti predsjednicom SAG-AFTRA-e, mnogi su mislili da će ona na čelu te organizacije biti tek netko čije će ime biti na papiru, no štrajk dug 118 dana dao je jasno do znanja da osoba koju su postavili na to mjesto nema namjere biti samo lijepo lice na fotografijama.

Drescher je uspjelo ono što mnogima prije nje nije - natjerala je holivudske moćnike da promijene pravila igre, povećaju honorare i minimalne nadnice, ali i daju naknade za emitiranje na streaming platformama te zaštite glumce od onoga što donosi umjetna inteligencija.

  • +7
Fran Drescher Izvor: EPA / Autor: HERBERT NEUBAUER

66-godišnjakinja je svojim podvigom ušla u povijest, baš kao i govorom kojim je u srpnju započeo štrajk: ‘Žrtve smo vrlo pohlepnog entiteta... Davali su stotine milijuna dolara izvršnim direktorima. To je odvratno. Sram ih bilo. Oni stoje na pogrešnoj strani povijesti. Ne možemo stalno biti marginalizirani, omalovažavani i obeščašćeni. Ovo je trenutak povijesti i trenutak istine. Ako sada ne ustanemo, svi ćemo biti u nevolji!

Govor Fran Drescher kojim je otpočeo štrajk u Hollywoodu Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Taj govor šokirao je moćnike, no ne i njezine kolege koji su joj se ubrzo pridružili i pružili podršku - od Kevina Bacona i Kyre Sedgwick, preko Olivije Wilde i Jane Fonde, pa sve do Georgea Clooneyja i Susan Sarandon. A onda je stigao 5. prosinca, kada je napokon mogla odahnuti i reći: ‘Uspjeli smo!!! Dogovor je vrijedan više od milijarde dolara! 3X za zadnji ugovor! Pozdravljam članove jer su izdržali i postigli ovaj povijesni dogovor.’

Iako je danas sve to iza nje, ovih dana se za Hollywood Reporter osvrnula na pojedine trenutke dok je trajao štrajk, a kada je do nje dopirala samo negativna energija.

‘Čak su i članovi sindikata gubiti povjerenje u pregovarački odbor, a onda je oporba angažirala kriznu PR tvrtku iz Washingtona, koja se odlučila služiti najnižim udarcima, a sve kako bi pokušala umanjiti važnost jedne žene na čelu organizacije. Kao budist, uvijek si postavljam pitanje kako nešto mogu pretvoriti u svoju priliku. Shvatila sam da imam odgovornost prema ženama i djevojkama i zbog toga sam odlučila snimati videa u kojima se šminkam i spremam za posao. Poruka je bila da ne moram biti kao muškarac, da se mogu voditi intelektom, empatijom, moralom i etikom. I to je postalo viralni hit. Od limuna sam napravila limunadu’, rekla je Drescher, a jednom je prilikom već napravila nevjerojatan pomak.

Nakon što je 2002. objavila knjigu ‘Cancer Schmancer’ javilo joj se mnoštvo žena koje su imale slično iskustvo te ju je to ponukalo da osnuje istoimenu neprofitnu organizaciju. Pet godina nakon toga obratila se Kongresu i tražila da usvoje zakon kako bi se ženama što prije dijagnosticirala bolest i pomoglo im se da dobiju životnu bitku, a ne da, kao ona, prije toga dobije čak osam pogrešno postavljenih dijagnoza.

Rođena je 30. rujna 1957. kao Francine Joy Drescher u Queensu, predgrađu New Yorka, kao mlađa kći savjetnice za vjenčanja Sylvije i analitičara pomorskih sustava Mortyja Dreschera. Odrastala je u židovskoj obitelji sa starijom sestrom, a 1973. bila je prva pratilja izbora Miss New York Teenager.

U srednjoj školi upoznala je i budućeg supruga Petera Marca Jacobsona, za kojeg se udala kao 21-godišnjakinja, 1978. godine. Godinu prije vjenčanja debitirala je ulogom plesačice Connie u kultnom filmu ‘Groznica subotnje večeri’. Koliko je riječ o maloj ulozi, govori da je tek u jednoj sceni Johnu Travolti morala reći: ‘Jesi li dobar u krevetu kao što si na plesnom podiju?’

Svjesna da se ništa neće tako skoro promijeniti, odlučila je sudbinu uzeti u svoje ruke - smislila je lik dadilje Fran Fine, za koji je sama sebi bila inspiracija: dodala joj je natapiranu kosu, nazalni glas i smijeh te je odjenula u minice i usku šarenu odjeću i na noge joj nabacila vrtoglavo visoke potpetice. I tako je rođena serija ‘Dadilja’, koja joj je otvorila vrata Hollywooda, a koja se i danas redovito reprizira u mnogim zemljama svijeta.

Serija 'Dadilja' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon završetka snimanja glumila je u još dvije serije, 'Život s Fran' i 'Sretno razvedeni'. Imala je i svoj talk show, a glumila je i u mjuziklu 'Rodgers & Hammerstein’s Cinderella' u Las Vegasu. Svojim šarmom osvajala je sve, pa čak i pokojnu princezu Dianu, s kojom se upoznala 1995. nakon dodjele nagrada CFDA.

'Provukla sam se kroz mnoštvo i krenula razgovarati s njom o tome da smo obje na listi gospodina Blackwella, koja uključuje najbolje i najgore odjevene. Ona mi je rekla da je to istina, no isto tako je dodala da je ona na onoj najbolje odjevenih, dok sam ja na listi najgore odjevenih. Na to sam joj uzvratila: 'No s vama je na listi princeza Margaret, a kod mene su Demi i Madonna. Mislim da ste na pogrešnoj listi.' Nakon toga Diana nije mogla doći do zraka koliko se smijala', ispričala je.

No tijekom pojedinih medijskih istupa i ispovijedi, kada bi se ogolila do kože, dalo se zaključiti da je taj humor, za koji je uistinu nadarena, zapravo neka vrsta njezinog štita za sve loše što joj se u životu događalo. Među to spada i događaj iz siječnja 1985., kada su dvojica pljačkaša provalila u njezin dom u Los Angelesu.

Dok je jedan premetao i pljačkao stan, drugi je naizmjence silovao Fran i njezinu prijateljicu držeći im pištolj prislonjen uz glavu. Njezin suprug bio je prebijen, svezan i natjeran da svjedoči tome. Muškarac koji ju je silovao počinio je taj užasan zločin dok je bio na uvjetnom dopustu iz zatvora, nakon čega je ponovno uhićen i osuđen na dvije doživotne kazne.

Nekoliko godina kasnije Fran je na neko vrijeme jednostavno ‘nestala’, da bi se naknadno otkrilo da je to vrijeme provela vodeći tešku bitku za život nakon što joj je dijagnosticiran rak maternice. O tome je progovorila tek 2018., točno 18 godina od dijagnoze, nakon koje je bila podvrgnuta radikalnoj histerektomiji.

‘Na kraju sam stvarno imala sreće. Moj rak se vrlo sporo razvijao. Dakle, čak i nakon dvije godine pretraga, još uvijek je bio u prvoj fazi. Nisam morala ići ni na kakav drugi tretman osim operacije. Ali svejedno, nisam mogla imati djecu... Osjećala sam se izdano i od medicinske zajednice i vlastitog tijela’, ispričala je za magazin People.

No ni to nije bilo sve. Očito je život mislio da je jača nego što se pokazuje, pa joj je zadao još jedan udarac. Godine 1996. ona i suprug počeli su razdvojeni život, da bi tri godine kasnije finalizirali razvod. Uz sve to, Peter Marc Jacobson tada je istupio u javnost i priznao da je nakon dugogodišnjeg braka shvatio da je zapravo homoseksualac. Iako je isprva bila povrijeđena, na kraju je s bivšim suprugom izgladila sve, snimila novu seriju, a on joj je postao i najbolji prijatelj.

Drescher je još jednom pokušala braku dati drugu šansu. Tako se 2014. udala za poduzetnika Shivu Ayyaduraija, no izdržali su tek dvije godine.

Imam bivšeg muža homoseksualca kojeg volim i on ispunjava moje osobne potrebe. Imam i prijatelja s povlasticama. Sastajemo se dvaput mjesečno i to mi je više nego dovoljno. On dođe kod mene, družimo se, pripremimo vruću kupku, ja napravim hranu, legnemo u krevet i pogledamo tenis ili neki dobar film. Naravno, imamo i spolne odnose i to je ono što me održava’, rekla je za Page Six, dok je u drugom intervjuu priznala:

'Mislim da sam morala vrlo svjesno raditi na tome da ne budem ovisna ili prestrašena biti sama i samostalno raditi. Zaista sam morala uložiti napor da krenem dalje. I mislim da sam sada dobro.’

Danas, nakon svega što je prošla, osjeća umor i ne može razmišljati o stvarima poput one da na male ekrane donese nove nastavke ‘Dadilje’.

’Ne mogu o tome razmišljati, no nikada ni za što ne kažem - neću. Serija koju sam snimala prije 30 godina i danas je jednako popularna - moda, humor, izgled. Sve je to još živo.’

Nakon svega, o novim televizijskim projektima, barem za sada, ne razmišlja, no na umu joj je nova knjiga. ‘Osjećam da za mene možda postoji budućnost u tome da postanem nova Barbara Walters. Što se sitcoma tiče, o tome moram dobro razmisliti jer je to velika odgovornost. To je poput planine na koju sam se već nekoliko puta popela, a uvijek postoje nove planine za penjanje.’