JAČI NEGO IKAD

Nakon četiri propala braka i problema s alkoholom Gary Oldman vraća se na velika vrata

11.01.2018 u 06:37

Bionic
Reading

Moglo bi se reći da ga život nikada nije mazio. Odrastajući uz oca alkoholičara, koji ih je napustio kada je Gary Oldman imao samo sedam godina, slavni glumac utjehu je, baš poput njega, pronašao u alkoholu. Borba s ovisnošću, ali i želja da pronađe ljubav života, rezultirali su time da danas iza sebe ima četiri propala braka, a ljubav je ponovno pronašao u Gisele Schmidt. Jači nego ikad, Gary Oldman vraća se na velika vrata u Hollywood, a zbog nove uloge smiješi mu se i nominacija za Oscara

Život Garyja Oldmana obilježile su mnoge ružne stvari, a svemu tome nisu doprinijela ni četiri propala braka koja su mu ostavila gorčinu. Razvod od Ume Thurman nije bio lijep, a završio je optužbama za zlostavljanje, s kojima su čak otišli na sud. Ni njegova strastvena veza s Isabellom Rossellini nije imala ljepši kraj.

Godine su mu prolazile, filmske uloge izmicale iz ruku, a sve zbog ovisnosti o alkoholu. No sada se čini se sve promijenilo - sreću je pronašao u zagrljaju pete supruge Gisele Schmidt, a na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa osvojio je i nagradu za najboljeg glumca, za njegov portret Winstona Churchilla u filmu 'Darkest Hour'.

Danas 59-godišnji Oldman toliko je bio 'zaglibio' s alkoholom u ranim 90-im da mu je najbolji način odmora bio taj da se prijavi u jedan hotel na Manhattanu, u kojem bi proveo četiri dana ne trijezneći se i ne izlazeći iz sobe. To je išlo toliko daleko da je znao natočiti alkohol u više čaša kako bi izgledalo kao da ima društvo.

'Odlazio bih do frižidera tri, četiri, pet, šest puta...', priznao je u intervjuu 2009. godine, dodajući kako bi ga taj boravak u hotelu koštao oko 140 tisuća kuna. Iako je cijelog života volio zaviriti u čašicu, navodno ga je do potpunog rasula doveo kratki brak s Umom Thurman 1990. godine. Puno mlađa glumica, šuška se, ostavila ga je putem pisma, objašnjavajući mu da je s njim nemoguće živjeti. S druge strane govorilo se da ga je zapravo zamijenila Robertom de Nirom, a Garyja Oldmana sve je to povuklo prema dnu.

Proveo je noć u zatvoru nakon što je pijan vozio svog kolegu Kiefera Sutherlanda, dva puta se prijavljivao na rehabilitaciju, a čak je imao i veliku svađu s legendarnim režiserom Francisom Fordom Coppolom na setu filma 'Drakula'. Unatoč neviđenom glumačkom talentu, zbog svega toga stalno su mu izmicale dobre uloge i nagrade. No sve bi se to sada napokon moglo promijeniti, jer mu se navodno smiješi nagrada života - nominacija za Oscara za najboljeg glumca.

Njegovi tamni dani sada su daleko iza njega, a i sam priznaje da je vrlo vjerojatno da bi bio mrtav da nije bilo pomoći udruge Anonimnih alkoholičara, koji su mu pomogli u njegovoj borbi. Sretan je i što se napokon smirio uz kustosicu Gisele Schmidt, s kojom se vjenčao na tajnoj ceremoniji u kući njegova menadžera u kolovozu 2017. godine.

  • +8
Gary Oldman Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Potpuno netipična za holivudske supruge, jednom je čak na crvenom tepihu doživjela da ju novinari pitaju je li možda njegovateljica njegove majke Kathleen. No Garyju Oldmanu to ne smeta te s Gisele napokon sretno živi u njihovoj vili s bazenom u otmjenoj četvrti Los Feliz u Los Angelesu.

Sve to sušta je suprotnost onome gdje je i kako odrastao u Londonu, u teškom siromaštvu, a do 12. godine s obitelji je koristio vanjski WC jer ga nisu imali u kući. Otac Leonard bio je alkoholičar koji je ostavio obitelj kada je Gary imao sedam godina, stoga je njegova majka Kathleen radila dva posla kako bi prehranila troje djece.

Školu je napustio sa samo 16 godina kako bi radio u dućanu sa sportskom opremom, no onda je otkrio glumu. Isprva je na audicijama dobivao odbijenice, a dok je radio u kazalištu Royal Court Theatre upoznao je svoju prvu suprugu Lesley Manville. Vjenčali su se 1987. godine, a tada je dobio i prvu priliku - ulogu Sida Viciousa u filmu 'Sid and Nancy'. Za ulogu je izgubio toliko kilograma, kako bi što bolje utjelovio narkomana, da se onesvijestio u automobilu, a liječnici su ga upozorili da pripazi jer bi mogao dobiti srčani udar.

Godine 1989. krenuo je u Hollywood pronaći svoju sreću i ostavio iza sebe suprugu i tromjesečnog sina Alfieja. Karijera mu je krenula zbog njegovog talenta, a onda je upoznao 12 godina mlađu Umu Thurman. Nakon samo 11 mjeseci braka njihovoj ljubavi došao je kraj, a onda su krenuli i njegovi problemi s alkoholom.

Iako je imao dva braka iza sebe, nikada nije prestao vjerovati u ljubav i 1994. na setu se zaljubio u Isabellu Rossellini, a nakon nekoliko tjedana poželio je brak s njom. Isabella je vjenčanje uvjetovala njegovim odlaskom na rehabilitaciju ili raskidom veze.

'Kada danas pogledam unatrag, čini se kako sam hodao u očevim cipelama, očevim utabanim stazama. Iako on nije imao nikakvog utjecaja na mene i razgovarali smo svega nekoliko puta telefonom dok sam bio tinejdžer, no geni su geni', otkrio je svojedobno Gary Oldman, koji se 1997. godine ipak odlučio na rehabilitaciju na kojoj je upoznao manekenku Donyju Fiorentino, zbog koje je ostavio Isabellu Rossellini.

S Donyjom se vjenčao nakon pet mjeseci te mu je rodila dvojicu sinova, Gullivera i Charlieja. No i taj brak je bio kratkog vijeka, a 2001. godine Fiorentino ga je optužila da ju je premlatio te da je potrošio nevjerojatne iznose novca na alkohol, drogu i prostitutke, a on je uzvratio optužbama da je ovisnica i lažljivica. Razlaz je bio javan s ružnom bitkom za skrbništvo nad djecom, koja su na kraju pripala njemu.

Zbog nove uloge - one samohranog oca - uzeo je pauzu u karijeri, tijekom koje je i četvrti put stupio u brak s pjevačicom Alexandrom Edenborough. Kada je zatražila razvod zbog nepomirljivih razlika, Oldman joj je na kraju isplatio 2,4 milijuna funti te poklonio nekretnine koje su zajedno kupili, kao i automobile.