TV KLASIK

'Momci s Madisona' - jedna od najboljih serija u povijesti

05.09.2022 u 13:16

Bionic
Reading

Poradi svoje neporecive kvalitete 'Momci s Madisona' odavno su zaslužili status kultne serije, dok je središnji lik Dona Drapera, pak, s godinama prerastao u jednog od onih klasičnih (anti)junaka sedme umjetnosti kojem uvijek rado 'otvaramo vrata' svojih malih ekrana

Kad se tek pojavila američka povijesno-dramska (ono što se u engleskom jeziku običava nazivati period piece) serija Momci s Madisona (Mad Men) svojom je nesvakidašnjom kvalitetom naprosto šokirala kritičare, a kako i ne bi kad je glavna kreativna sila iza nje bio Matthew Hoffman Weiner koji je, između ostalog, radio i na ništa manje kultnoj seriji Obitelj Soprano.

Don Draper - momak koji obećava

Vremenski smještana u mitske 60-te godine prošlog stoljeća, a prostorno, pak, kako na to i sam naslov upućuje u onodobno 'središte svijeta'" iliti New York City, u fokusu Momaka s Madisona nalazi se fiktivna marketinška agencija 'Sterling Cooper' (kasnije i agencija 'Sterling Cooper Draper Pryce') u kojoj se, da se metaforički izrazimo, svi planeti vrte oko zvijezde po imenu Don Draper.

Don Draper (tumači ga Jon Hamm kojem je upravo ova donijela svjetsku slavu) visok je, crn i zgodan direktor kreativnog marketinškog odjela, istovremeno i opasno šarmantan te misteriozan, kao i opasno dobar u svome poslu. Don Draper, ukratko, muškarac je kakvog bi svaka marketinška agencija mogla samo poželjeti, odnosno - barem na prvi pogled - muškarac na čijem bi se mjestu voljeli naći mnogi, uključujući i krajnje ambicioznog i podosta beskrupuloznog 'mladog lava', poslovnog menadžera Petea Campbella (Vincent Kartheiser, Aljaska, Još jedan dan u raju).

Na drugi pogled, međutim, Draper je isto tako i sredovječni muškarac opterećen grijesima prošlosti, učestalim noćnim morama, brakom koji se, moguće je, raspada (bračnoj stabilnosti svakako ne pomažu ni njegovi serijski preljubi...) koji se - baš kao i svi ostali - mora pozdraviti s 1950-ima te početi ubrzano prilagođavati novom dobu i svemu što ono donosi, a ako ne želi potonuti poput kamena...

Momke s Madisona je kao jednu od najboljih serija svih vremena (a zbog čega su i nagrađeni s čak 16 Emmyja i 5 Zlatnih globusa) nemoguće dovoljno preporučiti, a u njoj možete uživati svakoga dana od ponedjeljka do petka u terminu od 21:45 na kanalu Pickbox TV počevši od 5. rujna!