ZA ŽIVOTNO DJELO

Mel Brooks i Angela Bassett dobit će počasne Oscare

27.06.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Glumački veteran Mel Brooks dobit će počasnog Oscara za životno djelo, više od pola stoljeća nakon što je osvojio nagradu za najbolji originalni scenarij za film 'Producenti', najavila je Akademija filmskih umjetnosti i znanosti u ponedjeljak

Glumac, producent i tekstopisac Mel Brooks nezaboravno je istaknuo Adolfa Hitlera u svojoj satiri 'Producenti', razotkrio rasnu netrpeljivost u vesternu 'Vruća sedla' i ismijavao horor filmove u komediji 'Mladi Frankenstein'.

Jedan je od rijetkih koji su osvojili Oscara, Emmyja, Tonyja i Grammyja, koji se zajednički nazivaju 'EGOT', u karijeri dugoj osam desetljeća. Brooks će primiti svoj zlatni kipić na ceremoniji u Los Angelesu ovog studenog, zajedno s drugim zvijezdama uključujući Angelu Bassett.

Angela Bassett (64) prethodno je dvaput bila nominirana za Oscara, dobila je priznanje za lik Tine Turner u filmu 'Što ljubav ima s tim', a ranije ove godine postala prva glumica nominirana za Marvelov film 'Black Panther: Wakanda Zauvijek'.

'Tijekom svoje desetljeća duge karijere, Angela Bassett nastavila je pružati nadnaravne izvedbe koje postavljaju nove standarde u glumi', rekla je Janet Yang, predsjednica Akademije filmske umjetnosti i znanosti.

'Mel Brooks obasjava naša srca svojim humorom, a njegova ostavština ostavila je trajan utjecaj na svaki aspekt zabave', napisala je. Počasni Oscari dodjeljuju se svake godine u čast životnog djela, a 2009. godine izdvojeni su u zaseban događaj kako bi se smanjio gust raspored glavne emisije.

Prošlog studenog među dobitnicima je bio i Michael J. Fox, koji je primio kipić Jean Hersholt, posebno za humanitarni rad osobe iz filmske industrije. Ove godine ta nagrada ide Michelle Satter, utemeljiteljskoj višoj direktorici umjetničkih programa Instituta Sundance, koji pomažu poticanju ranih karijera filmaša, posebno iz podzastupljenih zajednica. Četvrti počasni Oscar pripast će urednici 'E.T. The Extra-Terrestrial' Carol Littleton. 14. dodjela Governors Awards održava se 18. studenog.