otvorio dušu

Martin Gore, jedan od osnivača i član Depeche Mode: 'U studiju nas je sada dvoje. Neobično je. Nikada nećemo zamijeniti Andyja'

10.10.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Na radost fanova legendarni bend po peti put stiže u Hrvatsku. U sklopu svjetske turneje nastupit će u Zagrebu, 23. srpnja 2023. Jedan od osnivača i član ispričao je kako se bend osjeća nakon smrti Andyja Fletchera, osnivača i klavijaturista benda te hoće li netko naslijediti njegovo mjesto

Na specijalnom medijskom događaju u Berlinu, Depeche Mode su najavili novi album i svjetsku turneju 2023. godine. 'Memento Mori Tour' vezan je za 15. studijski album istog imena kao i turneja, a koji će izaći u proljeće iduće godine. Martin Gore je u razgovoru s Barbarom Kolar za TOP RADIO govorio o emotivnoj praznini i kako se bend osjeća nakon smrti Andyja Fletchera te hoće li doći novi klavijaturist na Fletcherovo mjesto.

'Naravno, sve je potpuno drugačije i novo odkad je umro. Znate, moramo se fotografirati, a samo nas je dvoje sada. Također, u studiju nas je sada dvoje. Neobično je. Nikada nećemo zamijeniti Andyja i o tome nismo uopće razmišljali. Imamo Petera Gordena koji svira klavijature s nama od 1998. godine. Imamo i Christiana Eignera, bubnjara, a imate i nas dvojicu te ćemo u takvoj postavi od sada ići na turneje', iskren je Gore.

Novi album Depeche Modea izlazi krajem ožujka 2023. godine, a album je naziv dobio još dok je Andy Fletcher bio živ. O tome zadržavaju li taj naziv zbog ili unatoč njegovoj smrti, glazbenik je rekao: 'Mislim da ga je to dodatno naglasilo te smo odlučili da je bolje zadržati ga.' Pričao je i o novom albumu. 'Mnoge pjesme dotiču se smrti. Mislim da su još uvijek poticajne i mislim da još uvijek postoji osjećaj duhovnosti u pjesmama', kaže Gore.

Kad je riječ o glazba koju Martin Gore živi i posebnoj pjesmi koja ga uvijek podigne, otkrio je da je to 'Moon River'. Kazao je da ga je od malih nogu jako zanimala glazba i sve vrste glazbe te da je slušao sve, a evo što misli o današnjoj glazbi i jesu li pokušali te nove zvukove staviti u svoj specifičan Depeche Mode zvuk.

'Rijetko se iznenadim. Kada nešto čujem i pomislim da je dobro i jako zanimljivo uglavnom je to nešto jako drugačije. Čak i moje kćeri misle da je većina pop glazbe glupasta, a imaju pet i šest godina te nisu indoktrinirane (smijeh). Moja šestogodišnja kćer voli izmišljati riječi i od mene traži da sviram gitaru. Jednom sam odsvirao par taktova na gitari, ona je pjevala te u jednom trenutku rekla: 'Možemo li ispočetka – ovo zvuči previše sretno!'', opisao je glazbenik.

Tijekom turneje nema previše vremena za stvoriti uspomene iz mjesta u kojemu nastupaju. 'Obično sviramo jedan dan – dođemo noć prije nastupa i ja ostanem i spremam se za nastup, a zatim sviramo i idući dan odlazimo. Sljedećeg dana, Peter- klavijaturist i ja često izađemo i pokušavamo pronaći veganski restoran', priznao je Gore.

Depeche Mode Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia