25. godina serije

Kultni Sopranosi: Nekih više nema, a neki su odustali od glume, pogledajte kako danas izgledaju

26.01.2024 u 05:54

Bionic
Reading

Tijekom prikazivanja šest sezona, 'Obitelj Soprano' transformirala je televiziju kakvu poznajemo, zaradivši titulu jedne od najboljih serija svih vremena. Kreirao ju je David Chase za HBO, smještena je u sjevernom New Jerseyju, a prati mafijaškog bosa Tonyja Soprana (James Gandolfini) dok balansira između uloga oca, supruga i mafijaša

Iako je prošlo četvrt stoljeća, 'Sopranos' su i dalje jedan od najvećih hitova među serijama. Osvojili su ukupno 21 nagradu Primetime Emmy i pet Zlatnih globusa.

James Gandolfini (Tony Soprano)

James Gandolfini imao je glavnu ulogu Tonyja Soprana, obiteljskog čovjeka i šefa mafije. Za tu je ulogu dobio tri Emmyja, Zlatni globus i tri SAG-a. Prije 'Sopranosa' pojavio se u manjim ulogama u filmovima poput 'Angie' iz 1994. godine. U njemu je glumio uz Aidu Turturro, a ona mu je glumila sestru i u 'Sopranosima'. Potom je bio izvršni producent nekoliko projekata na HBO-u, uključujući 'Hemingway & Gellhorn' i 'The Night Of'. U još nekoliko filmova utjelovio je mafijaša, a među njima su 'Killing Them Softly' te 'The Drop'.

Glumac 1999. vjenčao se s producenticom Marcy Wudarski. Dobili su sina Michaela, a razveli su se 2002. godine. Šest godina poslije vjenčao se s glumicom Deborah Lin, s kojom je dobio kćer Lilianu. Iznenada je u 51. godini preminuo 2013. nakon srčanog udara.

Edie Falco (Carmela Soprano)

Utjelovila je suprugu Tonyja Soprana, Carmelu Soprano, a za tu je ulogu osvojila tri Emmyja, tri nagrade SAG i dva Zlatna globusa. Potom je dobila ulogu u seriji 'Sestra Jackie', emitirane od 2009. do 2015. godine, a ona joj je donijela Emmyja. Glumila je i u serijama 'Horace and Pete', 'Law & Order True Crime', 'Tommy' te u brojnim filmovima. Među ostalim je glumila Hilary Clinton u 'Impeachment: American Crime Story' te u filmu 'Avatar: The Way of Water'. Pojavit će se i u 'Avataru 3'. Edie Falco ima dvoje djece, Andersona i Macy.

Michael Imperioli (Christopher Moltisanti)

U seriji je glumio nećaka Tonyja Soprana, Christophera Moltisantija, a za tu ulogu dobio je Emmyja. Nakon 'Sopranosa' se posvetio glumi, a kao redatelj je debitirao 2009. Mogli smo ga vidjeti u serijama kao što su 'Life on Mars', 'Detroit 1-8-7', a svoj je trag ostavio i u 'Dobrim momcima', 'Luciferu' te 'Dnevniku košarkaša'. Godine 1999. bio je koscenarist filma 'Ljeto kada je ubijao Sam', koji je režirao Spike Le, a među ostalim se pojavio u HBO-ovoj hit seriji 'Bijeli lotus'. Voditelj je podcasta 'Talking Sopranos'. Imperioli ima troje djece, Vadima, Davida i Isabellu, sa suprugom Victorijom Chlebowski, s kojom je udružio snage te otvorio vrhunski bar i restoran Scarlet.

Jamie-Lynn Sigler

U kultnoj seriji gledali smo je kao Meadow Soprano, razmaženu i pametnu kćer Tonyja i Carmele Soprano. Za tu ulogu bila je nagrađena - 1999. i 2000. godine dobila je nagradu Hollywood Reporter Young Star za najbolju mladu glumicu u dramskoj televizijskoj seriji, a dobitnica je i SAG-a za najbolju glumačku postavu. Nakon 'Sopranosa' pojavila se u drugim serijama i filmovima, ali sa samo 20 godina suočila se s ozbiljnom dijagnozom multiple skleroze, koja joj je promijenila život. Godine 2002. objavila je autobiografiju 'Wise Girl' i oduševila kritičare. Godine 2003. vjenčala se za A.J.-a DiScalu i u braku provela dvije godine, a 2016. godine rekla je 'da' Cutteru Dyksteru, s kojim je dobila dvoje djece.

Robert Iler

Uz kćer, Tony i Carmela imali su sina A.J.-a, kojeg je igrao Robert Iler. Nakon što je serija završila dobio je ulogu u 'Zakonu i redu', a onda se maknuo od glume i posvetio profesionalnom igranju pokera u Las Vegasu. A.J. je ranije govorio i o ovisnosti te rekao da je već nekoliko godina trijezan. Do 2022. godine vodio je podcast 'Pajama Pants' s Kassemom G. na Youtubeu.

Dominic Chianese

Chianese, koji je glumio Tonyjeva ujaka Corrada 'Juniora' Soprana, glumio je u kasnije u HBO-ovoj seriji 'Boardwalk Empire' od 2011. do 2013. te je za svoju ulogu dobio nagradu SAG. Napisao je memoare 'Twelve Angels' 2018. godine.

Lorraine Bracco

Glumica je utjelovila psihijatricu Jennifer, za koju je bila nominirana za tri Zlatna globusa, tri Emmyja i tri nagrade SAG. Nakon 'Sopranosa' bila je naratorica emisije 'I Married a Mobster'. Prije četiri godine je za euro kupila dom na Siciliji, a preuređenje je dokumentirala u mini seriji 'My Big Italian Adventure'. Prije dvije godine posudila je glas u filmu 'Pinocchio'. Od 1979. do 1982. godine bila je u braku s Danielom Guerardom, s kojim je dobila kćer Margaux Guerard. Drugo dijete, Stellu, dobila je s glumcem Harveyjem Keitelom. Godine 1994. vjenčala se s glumcem Edwardom Jamesom Olmosom, a razveli su se 2002. godine.

Steven Van Zandt

Van Zandt je poznat po ulozi Tonyjeva prijatelja Silvija Dantea, ali je poznatiji kao član E Street Banda Brucea Springsteena. Također je glumio u Netflixovoj seriji 'Lilyhammer' od 2012. do 2014. godine. Van Zandt je u braku s Maureen Santoro, a ona je glumila njegovu suprugu u 'Sopranosima' 1982. godine.

Drea de Matteo

Danas 51-godišnja glumica glumila je Adrianu La Cervu u popularnoj HBO-ovoj seriji između 1999. i 2006. te je osvojila nagradu Emmy za najbolju sporednu glumicu 2004. za svoju izvedbu. La Cerva je bila dugogodišnja djevojka, a kasnije i zaručnica štićenika Tonyja Soprana, Christophera Moltisantija (utjelovio ga je Michael Imperioli). Nakon završetka emitiranja serije oslanjala se na uspjeh koji je postigla zahvaljujući njoj, a nakon toga je glumila sestru Joeyja Tribbianija, Ginu, u 'Prijateljima' i spin-offu 'Joey' od 2004. do 2006. te se pojavila kao Angie Bolen u 'Očajnim kućanicama' između 2009. i 2010. godine.

Majka je dvoje djece te je 2015. godine izgubila dom u New Yorku zbog eksplozije plina. Prošle godine se pridružila stranici za odrasle OnlyFans.

Tony Sirico

Glumac je igrao ulogu simpatičnog, no okrutnog gangstera Paulieja Walnutsa. Paulieja je bio okorjeli kriminalac koji je povremeno iskazivao dobrotu, a katkad je gledateljima pružao svojevrsno komično olakšanje pogrešno izgovarajući riječi, no također je bio vječno odan šefu Tonyju Sopranu. Sirico je često igrao američke gangstere talijanskog porijekla, uključujući manju ulogu u filmu 'Dobri momci' redatelja Martina Scorcesea iz 1990. Također se okušao u komediji, posudivši glas Vinnyju, psu koji govori, u animiranoj seriji 'Obiteljski čovjek'. Često je glumio i u filmovima Woodyja Allena, a preminuo je u srpnju 2022. u dobi od 79 godina.

Aida Turturro

Turturro je glumila Tonyjevu sestru Janice Soprano. Osim 'Obitelji Soprano', imala je uloge u mnogim serijama, uključujući NBC-jevu 'Hitnu službu' (2008.), HBO-ov 'Curb Your Enthusiasm' (2011.), NBC-jev 'Brooklyn Nine-Nine' (2016.), NBC-jev 'Zakon i red' (od 2013. do 2016.) i NBC-jev 'The Blacklist' (od 2017. do 2018.).

Vincent Pastore

Pastore ima 180 glumačkih uloga, ali ona Sopranovog prijatelja Salvatorea 'Big Pussyja' Bonpensiera ostala je njegova najveća do sada. Također se pojavio u ABC-jevoj seriji 'General Hospital' (2008.), Disney XD-ovom 'Pair of Kings' (od 2010. do 2012.), Huluovoj 'Wu-Tang: An American Sagi' (2019.) i 'The Birthday Cake' (2021.), kao i u reality showovima 'VH1 Celebrity Fit Club' (2006.) i NBC-jevom 'The Celebrity Apprentice' (2008.). Pokrenuo je i biznis s hranom Vincent Pastore's Italian Sauce. Pastore ima kćer Renee s bivšom suprugom Nancy Berke.

David Proval

Nakon što je glumio Richieja Aprilea u 'Obitelj Soprano', Proval se pojavio u filmovima kao što su 'Smokin' Aces' (2006.) i 'Balls of Fury' (2007.) te serijama poput HBO-ovog 'Vinyla' (2016.) i NBC-jevog 'Aquariusa' (2016.).